Zasypanie pni drzew

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
kylo1303
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 02:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zasypanie pni drzew

Post »

Witam
Zamierzam wyrównać teren przy domu, ponieważ nie odpowiada mi spadek terenu. Dlatego też planuję nawieźć ziemi. Problem jest jednak taki, że w spadku zasadzone są drzewka owocowe. Z tego co mi wiadomo zasypanie pni drzew naraża je na uschnięcie i choroby. Chciałbym się więc dowiedzieć czy jest jakiś sposób, żeby wyrównać teren bez przesadzania drzewek, ale i bez ich uszkodzenia.

Dołączam kilka zdjęć, nie wiem na ile będą one pomocne:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Re: Zasypanie pni drzew

Post »

Drzewa widać że są młode wiec najprościej będzie bez kombinowania po prostu je przesadzić ale już po zrzuceniu liści.Na nawiezienie ziemi trzeba mieć pozwolenie.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
kylo1303
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 02:43

Post »

Masz rację, drzewa są młode, w tym roku zasadzone, nie wiem czy dobrze jest tak ciągle zmieniać ich miejsce (po nawiezieniu ziemi ponownie będę musiał je przesadzić). W każdym bądź razie dziękuję za poradę, ostatecznie pewnie tak właśnie zrobię.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Jak są młode to lepiej to zniosą.Nawet te ciągłe przesadzanie.Lepsze to niż zasypywanie i kombinowanie.Wtedy mógłbyś je stracić a tak dajesz szansę.Będzie dobrze.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”