Iglaki i inne drzewa i krzewy w donicy- uprawa, ZIMOWANIE
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iglaki i inne drzewa i krzewy w donicy- uprawa, ZIMOWANIE
Kochani, bardzo Was proszę - doradźcie, co powinnam zrobić z moimi malutkimi iglaczkami w donicach? Dotychczas zdobiły stopnie na ścieżce w ogródku, ale nie jestem pewna, czy mogą tam dalej stać... O cyprysiku (fot. 1) już co nieco przeczytałam i wiem, że muszę go zabrać do domu (ale do jakiej temp. może stać na dworze?), a o jałowczyku (fot. 2) nie wiem nic, bo nawet nie wiem, jaki mam gatunek. Chować, zostawić? A co zrobić z małą tujką (fot. 3) w donicy? Da sobie radę na dworze, jak duże tuje, czy powinna być schowana / zabezpieczona? Roślinki są u mnie zaledwie od paru miesięcy, ich część naziemna nie ma nawet pół metra wysokości.
Bardzo proszę o pomoc.
Bardzo proszę o pomoc.
-
Witaj,
pomysł z wkopaniem donic do ziemi jest jak najbardziej ok - wybierz zaciszne miejsce i powinnobyć ok.
Ale w przypadku tylko dwóch z tych rośin - jałowiec i tuja. Cupressus "Wilma" (foto 1) nie przezimuje w ogrodzie z całą pewnością.
Wydaje mi się, że Twój jałowiec to nie jest Hibernica... Hibernicajest odmianą wąskokolumnową.... Chyba, że został jakoś zniekształcony i to doprowadziło do takiej formy okrągłej.
pomysł z wkopaniem donic do ziemi jest jak najbardziej ok - wybierz zaciszne miejsce i powinnobyć ok.
Ale w przypadku tylko dwóch z tych rośin - jałowiec i tuja. Cupressus "Wilma" (foto 1) nie przezimuje w ogrodzie z całą pewnością.
Wydaje mi się, że Twój jałowiec to nie jest Hibernica... Hibernicajest odmianą wąskokolumnową.... Chyba, że został jakoś zniekształcony i to doprowadziło do takiej formy okrągłej.
olenka33
-
Faktycznie, on był uformowany w taką kulę... Charakterystyczne dla niego jest to, że można wsunąć ręce w tę kulę (jest mięciutka) i ona się rozszczepia na dwie, prawie równe półkule. Oczywiście po takim rozdzieleniu widać dokładnie środek korony, która jest... zółto-brązowa
Gdy go kupowałam - był cały ciemnozielony (oprócz środka oczywiście), a teraz zaczął się przebarwiać na taki jakby rdzawy odcień...
Czy 'Wilmę' powinnam już teraz chować do domu?
Dziękuję za wszelkie rady, bardzo wiele się od Was uczę, a moje iglaczki na tym korzystają
Gdy go kupowałam - był cały ciemnozielony (oprócz środka oczywiście), a teraz zaczął się przebarwiać na taki jakby rdzawy odcień...
Czy 'Wilmę' powinnam już teraz chować do domu?
Dziękuję za wszelkie rady, bardzo wiele się od Was uczę, a moje iglaczki na tym korzystają
Mam na działce jłowiec, który ma ok 80lat.... ma ok 5m wysokości.... z wirzchu jest zawsze szmaragdowo zielony.... po rozchyleniu gałęzi nawet wiosną wewnątrz jest brązowy i gubi starsze igły - ten proces zawsze się nasila późnym latem i jesienią....
Obserwuj co się będzie działo.... To może być tylko normalny objaw fizjologiczny związany z porą roku. Poczekaj do wiosny - w razie czego wykonaj oprysk (głónie przeciwko grzybom). I jeszcze jedno - jałowce zwyczajne potrzebuja mało jedzonka.... Uważaj z nawożeniem - szczególnie jeśli planujesz go zostawić w donicy.
Na Wilmę już czas - pewnie dobrze byłoby jej w oranżerii... W mieszkaniu może być problem z wilgotnością powietrza....
Spadł już śnieg a tu i ówdzie już mrozki w nocy....
Obserwuj co się będzie działo.... To może być tylko normalny objaw fizjologiczny związany z porą roku. Poczekaj do wiosny - w razie czego wykonaj oprysk (głónie przeciwko grzybom). I jeszcze jedno - jałowce zwyczajne potrzebuja mało jedzonka.... Uważaj z nawożeniem - szczególnie jeśli planujesz go zostawić w donicy.
Na Wilmę już czas - pewnie dobrze byłoby jej w oranżerii... W mieszkaniu może być problem z wilgotnością powietrza....
Spadł już śnieg a tu i ówdzie już mrozki w nocy....
olenka33
-
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 gru 2007, o 23:33
Iglaki w donicy
Witam.
Jestem pierwszy raz na forum i muszę zaznaczyć, że w dziedzinie ogrodnictwa jestem raczej laikiem.
Mam pytanie dotyczące iglaka. Niestety dokładnie nie wiem jaki to gatunek, chyba jakiś rodzaj niskopiennego żywotnika ( zamieszczam zdjęcie ). Kupiłam go latem i trzymałam w dużej donicy. Nie przyszłoby mi nawet do głowy, ze trzeba go zabrać zimą do jakiegoś pomieszczenia, bo wydawało mi się,że skoro wszystkie inne iglaki w gruncie świetnie sobie radzą zimą to dlaczego on miałby sobie nie radzić.
Tymczasem teściowa tłumaczy mi,że rosliny w gruncie to co innego a w donicy mają za małą osłonę przed mrozem.
Czy to prawda ? Czy powinnam go zabrać do domu, np. do piwnicy lub na chłodne poddasze?
Czy może spokojnie przezimować w tej donicy ?
Musze dodać, że kiedy nadeszła zima zmienił kolory i wybarwił sie na ciemną zieleń z brązowawymi końcami ( czy to może te oznaki przemarzniecia ? )
Prosze o radę.
Jestem pierwszy raz na forum i muszę zaznaczyć, że w dziedzinie ogrodnictwa jestem raczej laikiem.
Mam pytanie dotyczące iglaka. Niestety dokładnie nie wiem jaki to gatunek, chyba jakiś rodzaj niskopiennego żywotnika ( zamieszczam zdjęcie ). Kupiłam go latem i trzymałam w dużej donicy. Nie przyszłoby mi nawet do głowy, ze trzeba go zabrać zimą do jakiegoś pomieszczenia, bo wydawało mi się,że skoro wszystkie inne iglaki w gruncie świetnie sobie radzą zimą to dlaczego on miałby sobie nie radzić.
Tymczasem teściowa tłumaczy mi,że rosliny w gruncie to co innego a w donicy mają za małą osłonę przed mrozem.
Czy to prawda ? Czy powinnam go zabrać do domu, np. do piwnicy lub na chłodne poddasze?
Czy może spokojnie przezimować w tej donicy ?
Musze dodać, że kiedy nadeszła zima zmienił kolory i wybarwił sie na ciemną zieleń z brązowawymi końcami ( czy to może te oznaki przemarzniecia ? )
Prosze o radę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba zabezpieczyć korzenie by w czasie dużych mrozów nie przemarzły. Do tego celu można wykorzystać stryropian, agrowłókninę zimową, ... .
W temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 97&start=0 KaRo podaje przykład takiego zabezpieczenia.
W temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 97&start=0 KaRo podaje przykład takiego zabezpieczenia.
Pozdrawiam Andrzej.