Stara, bardzo późna jabłoń
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2011, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Stara, bardzo późna jabłoń
To może być "piękna z Boskoop" z tym, że ten niemiecki sport (mutant). http://pl.wikipedia.org/wiki/Boskoop
Druga możliwość to złota reneta, też odmiany czerwonawej.
Druga możliwość to złota reneta, też odmiany czerwonawej.
Witaj, u moich rodziców rosną bardzo podobne jabłonie, właśnie przeszukiwałem internet żeby dowiedzieć się jaka to odmiana,na razie bez skutku Jabłonie te sadził mój pradziadek, mają już kilkadziesiąt lat, i świetnie owocują. Przechowują się do wczesnej wiosny, niesamowite w smaku:) Jak na coś wpadniesz, to napisz, powodzenia!
Po przeanalizowaniu wszystkiego co znalazłem w necie, dochodzę do wniosku, że jest to odmiana CESARZ WILHELM, chociaż nie pasuje mi czas dojrzewania, bo moje jabłka przechowują się bez specjalnych warunków do wiosny. Dużo zależy też od podkładki na jakiej były szczepione, są pewnie też mutacje tej odmiany. Co do wyglądu, to na jednym drzewie potrafią być ciemnoczerwone, lekko nakrapiane, ale tez zielonkawo czerwone z widocznymi prążkami. Dojrzewają nierówno, pierwsze spadają już we wrześniu, reszta wisi do późnej jesieni. Mam zdjęcia, ale nie bardzo wiem jak je tu zamieścić:( Jedno wiem, ten smak jest nieporównany do wszystkich współczesnych odmian, oraz do tych które próbują podszywać się pod te stare. Pozdrawiam, i czekam na nowe opinie:)