Przedzimowy siew i sadzenie warzyw. Co siać jesienią- na zbiór wczesno-wiosenny??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przedzimowy siew i sadzenie warzyw. Co siać jesienią- na zbiór wczesno-wiosenny??
Ja wysadziłem czosnek.
Pozdrawiam Andrzej.
- dewuka
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jesienny siew wwrzyw
dopiero dziś zaczęłam czytać forum więc już późno ale może przydać się na przyszły rok.
23 listopada siałam koper, pietruszkę i wczesną marchew. Sieję trochę głębiej niż normalnie. Można ewentualnie przykryć gałęziami iglaków ale ja nie przykrywam. Pietruszka w zeszłym roku pięknie powschodziła, plony wcześniejsze nawet o 3 tygodnie.
23 listopada siałam koper, pietruszkę i wczesną marchew. Sieję trochę głębiej niż normalnie. Można ewentualnie przykryć gałęziami iglaków ale ja nie przykrywam. Pietruszka w zeszłym roku pięknie powschodziła, plony wcześniejsze nawet o 3 tygodnie.

Co siać jesienią- na zbiór wczesno-wiosenny??
witajcie czy macie jakieś pomysły i przykłady na to co warto posiać jesienią i w jakim miesiącu ??
np. miesiąc siewu - warzywo- miesiąc zbioru
np. miesiąc siewu - warzywo- miesiąc zbioru
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
o marchewce doczytałam, ze nie poleca się siewu ozimego ze względu na możliwośc przemarznięcia siewek w przypadku szybkiego ich wzejścia, za to można siać rzodkiewkę na przełomie pażdziernika i listopada, ale t to wszystko w uprawie tunelowej. Pod grudę można sadzić czosnek, nie, to była lawenda.
Peneloppe, czyżbyś zakończyła już tegoroczny sezon warzywny? Cosik szybko
Peneloppe, czyżbyś zakończyła już tegoroczny sezon warzywny? Cosik szybko

Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Jednak czosnek można także posadzić w październiku czy w listopadzie. Marchewkę to pod koniec listopada lub w grudniu aby za szybko nie wzeszła. Ale to wszystko niestety tylko wyczytałam i nie mogę potwierdzic z własnego doświadczenia czy to sie udaje
Zwłaszcza,że pogoda u nas ostatnio nieciekawa.

Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ja wysiałam jesienią marchew i pietruszkę, coś chyba w listopadzie. Pietruszka wzeszła wszystka i jest rzeczywiście większa niż ta siana wiosną. Marchew wzeszła tylko kilka sztuk, ale ta sama wysiana wiosną też kilka tylko wzeszło,więc to chyba wina nasion. W tym roku też spróbuję tylko z innymi nasionami no i z sałatą i czosnkiem.
no dla mnie sezon się dopiero zaczyna..... ;:13 zajadam się już groszkiem, botwiną, ogórkami z gruntu , marchewką , no i wiadoma ,że sałatą i rzodkiewką. Koper ma już duży baldachim i wysokość ponad metr..... a co do jesieni to już warto dowiedzieć się teraz i do jesieni zdobyć zimowe odmiany........ 

Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
a u mnie koperek ma może 20 cm ogórki może też z 10-20(pod folią) I dopiero pierwsze pomidorki są ale ciągle zielone.A wy narzekacie na pogodę ?? .U mnie opóźnienie w stosunku do karkowa wynosi teraz ok 2-3 tyg.Ale do was jeszcze większe jest chyba.
.No ale tym się nie martwię tak jest co roku choćby jak był ciepło to u was i tam będzie sporo szybciej
.Termometr co dzień jak na niego paczę to pewnie myśli dojść do 20 st czy nie dojść?? co tam zrobię mu na złość i nie dojdę.Z słoneczkiem to samo średnio mamy 180 dni pochmurnych ale w tym roku oprócz kwietnia to jak tak dalej będzie to będzie więcej tych dni
.Agape Lato w kalendarzu jesień na polu

Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi