Problem z ananasem

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Valkoinen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2012, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z ananasem

Post »

Witam, potrzebuję pomocy z moim podopiecznym, mam nadzieję, że nie jest dla niego za późno :(.
Otóż nabyłam jakieś dwa miesiące temu przecudnego ananasa, nie było z nim problemów, został przesadzony do dużej doniczki do ziemi dla palm, był regularnie podlewany i zraszany. Problem pojawił się tydzień temu. Najpierw owoc zaczął żółknąć, następnie liście. Część z nich uschła i odpadła. W czym może być problem?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam, Sara
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z ananasem

Post »

Ogólnie z ananasem to jest tak, że jak wyda owoc, to roślina mateczna obumiera. Pozostaje Ci odciąć owoc i od nowa ukorzeniać rozetę z niego. No chyba, że jest zalany. Ja podlewam tak średnio co 2 tyg. I nie zraszam.
Awatar użytkownika
jezioro213
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 paź 2012, o 14:59

Post »

No cóż. Pozostaje zasadzić tego mniejszego, podlewać umiarkowanie i czekać... :|
Aby zostać dobrym ogrodnikiem -
Trzeba pracować i uczyć się
Na swoich błędach...
Awatar użytkownika
Valkoinen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2012, o 11:41

Post »

Dziękuję za odpowiedzi :) owoc niestety nie przetrwał, ale rozetę postanowiłam ukorzenić i jakimś cudem mi się udało :D chociaż wcześniej próbowałam ukorzenić(z marnym skutkiem) dwa ananasy kupione w sklepie.
A roślina o dziwo po pozbyciu się owocu nie umarła :?: wygląda na to, że ma się całkiem dobrze, chociaż nowych liści nie wypuszcza
Pozdrawiam, Sara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”