Nasiona tui
Nasiona tui
czy jak posadze tujki z nasion teraz to jaka wysokosc moga osiagnac z 6 miesiecy nie wiem czy jest warte zachodu sianie mam okolo 3 tys nasion
- Damiano12318
- 200p
- Od: 26 lip 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: nasiona
Nie każde nasionko wyrośnie... Posiać można ale w jakich warunkach nie wiem... jak masz 3000 to może wzejść połowa lub mniej bo to zależy od światła czynników atmosferycznych etc...
Re: Nasiona tui
aj żeby ci połowa z tego wyrosła to będzie dobrze
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem, że uczynisz to wczesną wiosną. Od ciebie zależy najwięcej pod warunkiem, że posiadane nasiona są świeże. Życzę powodzenia, mimo tego, że nie jestem zwolennikiem wysiewu tuji z nasion. Szkółkarze wykonują to wyłącznie z ukorzenionych sadzonek. Tuja z siewu nie powtarza cech roślin od których pochodzą i będziesz miał szeroki przekrój gatunku, czyli tuja marki tuja. Jeżeli robisz to na żywopłot to 

- Damiano12318
- 200p
Żeby przechować je do następnego roku trzeba zapakować w worek i do lodówki
aby ich zbytnio nie wysuszyć

-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Ja w zimie zeszłego roku robiłem eksperyment z tujami i cyprysikami lawsona. Eksperyment był przeprowadzany w takim prowizorycznym growboxie ze świetlówkami jeszcze. Chodziłem po osiedlu i zbierałem różne nasiona z róznych tuji i cyprysików. Miałem jakieś 100-200 nasion z każdego gatunku. Posiałem do dwóch doniczek. Tuje zeszły bodajże dwie, cyprysików było 8. Po paru tygodniach zostały same trzy cyprysiki. W sumie do wieku takiego, w którym pokazały się igły dorosły dwie sztuki. Do tej pory mam jedną, bo druga gdzieś została sprofanowana przez przypadek. No i tym sposobem rośnie sobie, teraz aktualnie będzie zimować na ogródku, na golasa. Nasiona siałem od razu po zebraniu, nie wiem co byłoby, jeżeli byłyby składowane do wiosny. Pewnie nic by nie zeszło. Tak samo z modrzewiami - pobrałem jakieś 200 sztuk nasion, na wiosnę siałem a zbierane były miesiąc przed siewem i ani jedna roślinka nie zeszła. Przy czym inne świerki i sosny prawidłowo wykiełkowały. Reasumując: Z tej ilości nasion uzyskasz może jakieś maksymalnie 100 sztuk tuji (i tego raczej nie osiągniesz), wobec czego lepiej porobić jakieś sadzonki. Teraz będzie dobra pora 

Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- Damiano12318
- 200p
Faktycznie jeżeli np. zebrałeś 300 nasion to wzejdzie Ci od 1 do 3 a więc szanse znikome (0,3%) lepiej zrobić tak jak mówi benzulli zrobić sadzonki 

W zeszłym roku kupiłam w Kauflandzie nasiona Thuji i Jałowca.
Wysiałam w domu na parapecie w pojemniczkach.
Jałowce wzeszły 2 szt do dziś nie dożył ani jeden.
Thuji wzeszło kilkanaście i do dziś żyją wszystkie (jeśli ktoś jest zainteresowany mogę jutro wstawić zdjęcia)
Od wiosny aż do teraz stoją na balkonie i nie bardzo wiem co z nimi zrobić na zimę. Zabrać do domu czy postawić w osłoniętym miejscu w ogrodzie razem z innymi moimi iglakami.
Po prawie roku mają dopiero około 5cm, nie polecam rozmnażania thuji z nasion - zdecydowanie lepsze efekty uzyskuje się z sadzonkowania.
Wysiałam w domu na parapecie w pojemniczkach.
Jałowce wzeszły 2 szt do dziś nie dożył ani jeden.
Thuji wzeszło kilkanaście i do dziś żyją wszystkie (jeśli ktoś jest zainteresowany mogę jutro wstawić zdjęcia)
Od wiosny aż do teraz stoją na balkonie i nie bardzo wiem co z nimi zrobić na zimę. Zabrać do domu czy postawić w osłoniętym miejscu w ogrodzie razem z innymi moimi iglakami.
Po prawie roku mają dopiero około 5cm, nie polecam rozmnażania thuji z nasion - zdecydowanie lepsze efekty uzyskuje się z sadzonkowania.
- Damiano12318
- 200p
Mógłbym prosić o zdjęcia, jestem ciekaw jak takie wyglądają 

- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po roku mają 5 cm ? To szok i nie widzę tu najmniejszego sensu takich działań. Nie możesz przechowywać w domu, bo typowo ogrodowa roślina, a nie doniczkowa.
Proszę bardzoDamiano12318 pisze:Mógłbym prosić o zdjęcia, jestem ciekaw jak takie wyglądają

Moje Tujki siane zimą zeszłego roku :

- Damiano12318
- 200p
Dziękuję za zdjęcia jednak nie wyglądają one jak sadzonki (wiem że one były siane z nasion) a więc lepiej sadzonkować 

Nie wiem czy powinnam je jeszcze przed zimą przepikować do osobnych doniczek czy lepiej je zostawić tak do wiosny?
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Zostaw tak.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skąd wziąć takie nasionka tui?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)