Grubosz - Crassula Cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 cze 2007, o 11:01
Grubosz - Crassula Cz.1
Witam. Mam pytanko, od roku rośnie u mnie grubosz, którego posadziłam z sadzonki wierzchołkowej. Jest jeszcze maleńki (jak widać na zdjęciu) czy mogę zrobić coś by go jakoś "rozkrzewić". Na razie jest to taka jedna gałązka a roślinka, z której jest ta sadzonka jest pięknym, rozgałęzionym drzewkiem. Prosze o pomoc
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 cze 2007, o 11:01
Z pewnością roślina została przenawożona i miała zbyt mało światła przez to tak wybujała, proponowałbym przesadzić go w nową ziemie dla kaktusów wymieszaną pół na pół z żwirem a najlepiej porobić świeże sadzonki z wierzchołków rośliny również wsadzając je w taką mieszankę a pinki które zostanią przy systemie korzeniowym zostawić po cięciach do rozkrzewienia się.
Moim zdaniem powinnaś go pociąć tak jak zaznaczyłem na zdjęciach zawsze w miejscu gdzie wyrastały liście poziomym cięciem do pnia zobacz
Co do Twoich pytań: ścięte wierzchołki podsusz jeden dzień zostawiając gdzieś na parapecie pod którym jest grzejnik, następnie wsadź normalnie bez żadnego ukorzeniacza do ziemi kaktusowej wymieszanej z żwirem pół na pół(żwir może być z podwórka tylko go wyparz gorącą wodą a następnie zimną ostudź zanim domieszasz do ziemi) co do pozostałości pinków z systemem korzeniowym przesadź po cięciu już również w taką mieszankę jak młode czubki szczytowe które zetniesz. Na spód doniczki oczywiście daj również ok 0,5 cm warstwę żwiru potem ziemię z żwirem i w tym posadź roślinki.
Co do Twoich pytań: ścięte wierzchołki podsusz jeden dzień zostawiając gdzieś na parapecie pod którym jest grzejnik, następnie wsadź normalnie bez żadnego ukorzeniacza do ziemi kaktusowej wymieszanej z żwirem pół na pół(żwir może być z podwórka tylko go wyparz gorącą wodą a następnie zimną ostudź zanim domieszasz do ziemi) co do pozostałości pinków z systemem korzeniowym przesadź po cięciu już również w taką mieszankę jak młode czubki szczytowe które zetniesz. Na spód doniczki oczywiście daj również ok 0,5 cm warstwę żwiru potem ziemię z żwirem i w tym posadź roślinki.
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Temat powracający jak bumerang, ale zawsze ciekawy . Tak się przyglądam Przemo tej ziemi w doniczce u Twojego grubosza, i widzę, że sporo tam tego żwiru. Ja dzisiaj też przesadzałam niektóre grubosze, ale z braku żwiru, nazbierałam grubszego piasku z budowy, wyparzyłam w garnku (na gazie go podsmażyłam ) i zmieszałam z normalną ziemią. Dobrze zrobiłam?? Powiem Wam, że moja mama to sadzi grubosze w zwykłej ziemi z ogrodu i ma takie, że U mnie trochę postoją i jakieś takie robią się marne, nie wiem o co chodzi. Dodam, że mama ma zawsze chłodno w domu, może to ma jakiś wpływ.Oto ostatni prezent od mamy
Może być również posadzony w mieszance ziemi z piaskiem jeśli jest on grubszy wcale to nie przeszkadza co do hodowli gruboszów przez Twoja mamę ma po prostu świetną rękę i u niej pewnie i w czystym piasku by bez problemu rosły niektórzy już tak maja w byle co wsadzą jakąkolwiek roślinę i rośnie, ja wolę jednak zapewniać roślinom takie warunki jakie powinny mieć prawidłowo.