Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
anneirving
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2007, o 11:01

Grubosz - Crassula Cz.1

Post »

Witam. Mam pytanko, od roku rośnie u mnie grubosz, którego posadziłam z sadzonki wierzchołkowej. Jest jeszcze maleńki (jak widać na zdjęciu) czy mogę zrobić coś by go jakoś "rozkrzewić". Na razie jest to taka jedna gałązka a roślinka, z której jest ta sadzonka jest pięknym, rozgałęzionym drzewkiem. Prosze o pomoc

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No tak - możesz.
Uszczknij czubek i też go wsadż do tej samej donicy -ukorzeni się i potem go odsadzisz.
Wystarczy jednorazowe uszczknięcie . :D
anneirving
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2007, o 11:01

Post »

Dziękuję KaRo. Szczerze mówiąc myślałam o tym ale bałam się, że albo ją rozgałęzię, albo zabiję. Ale skoro mówisz że to jej jednak nie zabije to idę ją "podszczypywać". Dziękuję
Awatar użytkownika
skarb14
50p
50p
Od: 5 gru 2006, o 19:04

Post »

Ciekawa odmiana grubosza.
Takiej jeszcze nie widziałam, ale bardzo mi się podoba :D
Dobre uczynki i słowa zawsze wracają
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja pozwalałem moim gruboszom spokojnie rosnąć i same się rozkrzewiają :) Jednego od jakiegoś czasu trzymam na balkonie. Wsadziłem do niego nasionko nasturcji i teraz mam fajną kompozycję. Pozdrawiam :)

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Z pewnością roślina została przenawożona i miała zbyt mało światła przez to tak wybujała, proponowałbym przesadzić go w nową ziemie dla kaktusów wymieszaną pół na pół z żwirem a najlepiej porobić świeże sadzonki z wierzchołków rośliny również wsadzając je w taką mieszankę a pinki które zostanią przy systemie korzeniowym zostawić po cięciach do rozkrzewienia się.
x-C-j
---

Post »

Wszystko zależy od prowadzenia rośliny mój po cięciach wyglądał tak
Obrazek

obecnie jest dużo bardziej już rozrośnięty po południu wrzucę fotkę a drugiego mam jeszcze młodego który jeszcze nie był cięty pokażę go również po południu. :D
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem powinnaś go pociąć tak jak zaznaczyłem na zdjęciach zawsze w miejscu gdzie wyrastały liście poziomym cięciem do pnia zobacz
Obrazek

Co do Twoich pytań: ścięte wierzchołki podsusz jeden dzień zostawiając gdzieś na parapecie pod którym jest grzejnik, następnie wsadź normalnie bez żadnego ukorzeniacza do ziemi kaktusowej wymieszanej z żwirem pół na pół(żwir może być z podwórka tylko go wyparz gorącą wodą a następnie zimną ostudź zanim domieszasz do ziemi) co do pozostałości pinków z systemem korzeniowym przesadź po cięciu już również w taką mieszankę jak młode czubki szczytowe które zetniesz. Na spód doniczki oczywiście daj również ok 0,5 cm warstwę żwiru potem ziemię z żwirem i w tym posadź roślinki. :D
x-C-j
---

Post »

Tak obecnie wyglądają moje grubosze pierwszy będzie formowany na bonsai a drugi to drzewko po cieciach które pokazywałem wcześniej obecnie wygląda tak

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Temat powracający jak bumerang, ale zawsze ciekawy :-). Tak się przyglądam Przemo tej ziemi w doniczce u Twojego grubosza, i widzę, że sporo tam tego żwiru. Ja dzisiaj też przesadzałam niektóre grubosze, ale z braku żwiru, nazbierałam grubszego piasku z budowy, wyparzyłam w garnku (na gazie go podsmażyłam :D) i zmieszałam z normalną ziemią. Dobrze zrobiłam?? Powiem Wam, że moja mama to sadzi grubosze w zwykłej ziemi z ogrodu i ma takie, że :shock: U mnie trochę postoją i jakieś takie robią się marne, nie wiem o co chodzi. Dodam, że mama ma zawsze chłodno w domu, może to ma jakiś wpływ.Oto ostatni prezent od mamy

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Może być również posadzony w mieszance ziemi z piaskiem jeśli jest on grubszy wcale to nie przeszkadza co do hodowli gruboszów przez Twoja mamę ma po prostu świetną rękę i u niej pewnie i w czystym piasku by bez problemu rosły niektórzy już tak maja w byle co wsadzą jakąkolwiek roślinę i rośnie, ja wolę jednak zapewniać roślinom takie warunki jakie powinny mieć prawidłowo. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

A w jakich proporcjach mieszać ten piasek z ziemią? Pół na pół?
x-C-j
---

Post »

Tak pół na pół. Ja tak wymieszałem żwir z ziemią, w takiej samej mieszance mam wszystkie kaktusy. :D
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”