Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Spis :
Ravioli w paski
Arancini
Karkówka z pieczarkami i papryką
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Karkówka z czerwoną kapustą
Kurczak faszerowany
Pierś z kurczaka z sałatką z zielonego mango i marchewki
Pasztet mięsny staropolski
Placuszki z piersi z pieczarkami, Cycki pod pierzynką
SZYNKA GOTOWANA W MAJONEZIE, SAŁATKA AUSTRALIJSKA, KSIĘŻYCE ORZECHOWE-MNIAM, SAŁATKA RUMUŃSKA, LASAGNE pyszotka, SOS CZOSNKOWY
Nadziewana pierś indycza
Placuszki z piersi z pieczarkami, Cycki pod pierzynką
Pasztet mięsny staropolski
Pierś z kurczaka z sałatką z zielonego mango i marchewki
Trójkąty (kulebiaczki) z pstrągiem
Surówka z dyni i marchewki
Pomidorki w galarecie
Ciasto na pizzę i focacię
Sałatka wiosenna
Paszteciki w wersji mini z galaretka zurawinowa i sosem chrzanowym
Sos chrzanowy do pasztetów i mięs
Bułeczki czosnkowe
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku
Sos/marynata Mojo
sałatka z młodych ziemniaczków
Dżem truskawkowy z miętą
Konfitura pomarańczowa z imbirem
Pomidorki koktajlowe w galarecie
Papryczki nadziewane serem w oliwie
Chutney rabarbarowy do mięs i serów
Penne z mięsem i szpinakiem
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Ekspresowy kurczak pieczony z masłem czosnkowo-ziołowym i warzywami
Zalewy do ogórków
Cydr






Razowe babeczki dyniowo-marchewkowe
Rolada waniliowa z bitą śmietaną
Odwracane ciasto z brzoskwiniami
Ciasto kawowe z gruszką
Rożki rumowe
KEKS Z NIESPODZIANKĄ
Pierniczki
Piernikowiec z bitą śmietaną i granatem
Domowa czekolada
Pralinki kokosowe w mlecznej czekoladzie
Tort makowy z białą czekoladą
Róża z czekolady plastycznej
Czekolada plastyczna
Szybki blok czekoladowy z bakaliami
Ciasto drożdżowe 1
Ciasto drożdżowe 2
Drożdżowy samoś
Ciasteczka kokosowe z kremem cytrynowym i truskawkami
Tiramisu
Sorbet ananasowy z nutką mięty i cytryny








Witam wszystkich serdecznie :wit

I bardzo gorąco zapraszam do dzielenia się przepisami i kulinarnymi pomysłami :D

Jako pierwszy chciałabym zamieścić w tym wątku przepis na tytułowe kolorowe

Ravioli w paski


Obrazek

Składniki:

Ciasto czerwone:
150g mąki pszennej typ 500
1 jajko
1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
ewentualnie odrobina letniej wody

Ciasto zielone:
150g mąki pszennej typ 500
1 jajko
50g sparzonego i zmiksowanego na gładką masę szpinaku
ewentualnie odrobina letniej wody

Ciasto neutralne:
400g mąki pszennej typ 500
3 jajka
ewentualnie odrobina letniej wody

Farsz:
1 cebula
1 ząbek czosnku
250g zmielonego surowego mięsa
kilka łyżek przecieru pomidorowego lub łyżeczka koncentratu
bazylia, oregano
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz:
Zeszklić posiekaną w drobniutką kostkę cebulkę, dodać rozgnieciony z solą czosnek i lekko podsmażyć. Dodać zmielone mięso i udusić do miękkości doprawiając przecierem, solą, pieprzem i ziołami. W czasie duszenia można podlać odrobiną bulionu lub wody.

Ravioli:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto makaronowe w trzech kolorach, uformować i odstawić przykryte ściereczką na kilkanaście minut aby odpoczęło.

Obrazek

2. Ciasto neutralne podzielić na trzy części. Dwie z nich rozwałkować na placki grubości ok. 2mm i rozłożyć na podsypanym mąką blacie. Pozostałe ciasto w kolorze neutralnym i oba kolorowe rozwałkować na grubość 1mm i pociąć na paski szerokości ok. 1,5cm.

Obrazek

3. Placki w kolorze neutralnym zwilżyć lekko wodą i układać na nich pocięte paski kolorowego ciasta lekko dociskając. Kolorowe paski ciasta należy układać ściśle jeden obok drugiego, aby nie powstały między nimi szczeliny. Otrzymaną kolorową ?kompozycję? ostrożnie rozwałkować do żądanej grubości, przesuwając wałek tylko w jedną stronę ? wzdłuż pasków, tak, aby otrzymać jeden płat wielokolorowego ciasta.

Obrazek

4. Ciasto pokroić radełkiem lub foremką w odpowiedniej wielkości kwadraty.

Obrazek

5. Połowę kwadratów odwrócić kolorową stroną do dołu i na każdy nałożyć przestudzony farsz. Brzegi każdego pierożka zwilżyć lekko wodą i przykryć drugim kwadracikiem ciasta dociskając brzegi by się skleiły.

Obrazek

6. Tak przygotowane ravioli gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawać gorące, polane masłem szałwiowym lub rozmarynowym.

Obrazek

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Arancini

Obrazek

Składniki:

Ryż:
1 cebula
400g suchego ryżu
łyżeczka kurkumy
800ml bulionu lub wody
80g startego żółtego sera
80g żółtego sera pokrojonego w centymetrową kostkę
1-2 jajka
sól i pieprz do smaku
mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia

Nadzienie i sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
300g mięsa pokrojonego w drobną kostkę lub zmielonego
kawałek czerwonej papryki
przecier pomidorowy
bazylia, oregano
sól i pieprz do smaku
Bulion mięsny lub warzywny (ok. 1-2 szklanki)

Wykonanie:

1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Wsypać suchy ryż i kurkumę, wymieszać, aby ziarenka ryżu pokryły się przyprawą. Wlać bulion lub wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5-10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli dodajemy bulion, to z solą ostrożnie :wink: ) i odstawić, aby ryż wchłonął cały płyn.

Obrazek

2. W tym czasie przygotować nadzienie i sos. Cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać rozgnieciony czosnek i mięso. Podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Całość dusić do miękkości. Połowę mięsa z sosu przełożyć do oddzielnej miseczki odsączając lekko z sosu i ostudzić. Pozostały sos można wykorzystać do podania potrawy.

Obrazek

3. Do wystudzonego ryżu wbić 1 jajko, wsypać starty żółty ser, przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać, aby powstała dająca się formować masa. Jeśli masa jest za sucha, można dodać jeszcze jedno jajko. Z masy formować kuleczki, każdą lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie. Nałożyć łyżeczką farsz, kostkę żółtego sera.

Obrazek

4. Masą ryżową otoczyć nadzienie i formować w dłoniach kulki lub stożki. Uformowane arancini panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.

Obrazek

5. Smażyć partiami w głebokim tłuszczu aż się zrumienią. Podawać z surówkami i sosem.

Obrazek Obrazek

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24812
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko ależ świetne te arancini, coś całkowicie niespotykanego, wyglądają pysznie :D muszę koniecznie wypróbować :D
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6392
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko Twoje przepisy, to już wyższa szkoła jazdy ;:138 . Potrawy zachwycają na pewno wykwintnym smakiem, a przede wszystkim paletą barw ;:333 .
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42163
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Dorotko jak dobrze , że założyłaś wątek, wpisuję się i idę czytać bo jakieś pychoty widzę. Powodzenia! ;:196

-- 6 lis 2012, o 19:58 --

Dorotko Twoja kuchnia to koronkowa robota!
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Kurcze ;:oj ale to pysznie wygląda wszystko,ale bawić bym się w to nie chciała mimo ,że uwielbiam gotować :roll:
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1208
Od: 15 lut 2012, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Uwielbiam takie "kolorowe" potrawy,ravioli pięknie wygląda,muszę choć spróbować coś takiego wyczarować :D
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Witajcie ;:196

Aguś, arancini polecam, tu można kombinować ile się chce i z nadzieniem i z ryżem (np. zamiast kurkumy dodać rozdrobniony szpinak). Można też zrobić bez nadzienia, mniejsze kuleczki, takie wielkości orzecha włoskiego, tak samo opanierować, usmażyć i podać z dipami jako przystawkę np. na imprezkę :D

Slila1, Pestk@, one nie są takie skomplikowane, po pierwszej próbie następne to już ekspresem się robi :D

Marysiu, dzięki ;:196 Może w końcu rano zrewanżuję się kawką i ciachem, bo przez ostatnie tygodnie u Ciebie ciągle przesiadywałam na porannej kawusi ;:167

Iza, polecam :D Daj koniecznie znać jak smakowało :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7430
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Fajny wątek i kolorowo ,ale pewnie aż tak to mi się już nie chce cudować ,ale podoba mi się i gratuluję pomysłów ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5002
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: RYPIN -okolice

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Witam bardzo ciekawie i smakowicie . Kolorowo do tego , może nawet moje niejadki skuszą się na takie pyszności :D .
Spróbować zawsze warto. ;:138 Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Witaj Elu :wit Dziękuję ;:3
To dziś będzie bardzo szybkie danie bez cudowania :D
Przepis dostałam od Przyjaciółki. Oryginalnie w przepisie jest karkówka, ale robiłam w ten sposób różne rodzaje mięs, super wychodzą również piersi z kurczaka czy indyka lub kurczak w kawałkach :D

Karkówka z pieczarkami i papryką

Obrazek

Składniki:

8-10 plastrów karkówki
2 średnie cebule
300g pieczarek
3 niewielkie strąki kolorowej papryki
500ml łagodnego ketchupu
300-400ml lekkiego przecieru lub soku pomidorowego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1.
Plastry karkówki ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Warzywa oczyścić, cebulkę pokroić w piórka, paprykę w paseczki a pieczarki w półplasterki.

Obrazek

2. Na przygotowane mięso rozłożyć pokrojoną cebulkę, pieczarki i paprykę. Ketchup i przecier lub sok pomidorowy wymieszać.

Obrazek

3. Mięso i warzywa polać sosem. Ja nie przyprawiam dodatkowo solą ani pieprzem, dla nas ketchup jest wystarczająco słony i pikantny, ale jeśli ktoś lubi bardziej ostro lub słono, można przed polaniem mięsa wmieszać do sosu przyprawy wg uznania.

Obrazek

4. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180?C piekarnika. Piec ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub z pieczywem.

Obrazek

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4397
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ok. Lwówka Śl.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

ale tu przysmaki! I same ekskluzywy: jak we francuskiej restauracji...jak to dobrze, że zrezygnowałam z odchudzania na zimę, bo będę mogła tu zaglądać i z pomysłów korzystać bez wyrzutów sumienia :D Świetny pomysł z tymi ryżowymi stożkami!
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo

Post »

Becia witaj :wit Też mam notorycznego niejadka w domu, nieźle się trzeba nakombinować, żeby wmusić w Niego chociaż odrobinę...

Pati ;:196 zrobiłam dokładnie tak samo, przecież wiosna to najlepsza pora na odchudzanie, zimą trzeba się zdowo odżywiać :D
I zgodnie z tą zasadą proponuję coś słodkiego do kawki :wink:

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Obrazek

Składniki:

5 jajek
? szklanki cukru

Na biszkopt jasny:
2 czubate łyżki mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
? łyżeczki proszku do pieczenia

Na biszkopt kakaowy:
2 czubate łyżki mąki tortowej
1 czubata łyżka ciemnego kakao
? łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
30ml spirytusu (lub 50-60 ml wódki)
1 łyżka cukru
200 ml przegotowanej zimnej wody

Masa śmietanowa:
400ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
1 czubata łyżka cukru pudru
ew. ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy do smaku

Do przybrania:
? galaretki (np. pomarańczowej lub truskawkowej)
polewa czekoladowa
cząstki pomarańczy

1. Przygotować galaretkę w nieco mniejszej ilości wody niż zaleca przepis na opakowaniu (ja rozpuszczam połowę galaretki w 200ml wody). Wylać na szeroki talerz i zostawić do stężenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypywać po łyżce cukier nadal ubijając. Piana powinna zrobić się szklista, prawie jak na bezę. Dodawać pojedynczo żółtka nadal ubijając, połączyć na jednolitą masę.
Masę jajeczną podzielić na 2 równe części i przygotować oddzielnie ciasto na biszkopt pomarańczowy i czekoladowy.
Do jednej części masy jajecznej wsypać przesianą mieszankę mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Drugą część masy jajecznej połączyć z przesianą razem z kakao mąką i proszkiem do pieczenia.
Do worka cukierniczego przełożyć ciemne ciasto kakaowe i wycisnąć na blachę wyłożoną pergaminem paski ciasta robiąc mniej więcej równe odstępy. Następnie uzupełnić wolne przestrzenie jasnym ciastem. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180?C piekarnika i piec ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika, należy uważać, by nie wysuszyć za bardzo biszkoptu, zbyt wysuszony będzie się kruszył podczas zwijania.

Obrazek

2-4. Biszkopt wyłożyć na blat wraz z papierem, na którym się piekł. Odczekać kilkadziesiąt sekund, aż chwilę odparuje i od razu zwinąć w rulon wraz z matą lub ściereczką i papierem (zdjęcie nr 2 i 3). Ułożyć brzegiem ciasta do dołu i odstawić do całkowitego wystygnięcia*.

Obrazek Obrazek Obrazek

5-7. Przygotować poncz i masę: pomarańcze obrać i wykroić z niej segmenty do przybrania. Odłożyć je, a z pozostałej części wycisnąć sok, który można wykorzystać do przygotowania ponczu. Do dekoracji można użyć również kawałek uprzednio sparzonej, przesmażonej z cukrem i posiekanej skórki pomarańczowej.
W wodzie rozpuścić cukier, dodać ew. sok pomarańczowy i alkohol, wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder. Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć, nie naciskać i nie rozwijać na siłę do końca, tylko do tego momentu, by można było usunąć papier.

Obrazek Obrazek Obrazek

8-10. Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem i rozsmarować na nim ubitą śmietanę. Ułożyć wzdłuż brzegu wycięte paski galaretki i zwinąć roladę pomagając sobie matą lub ściereczką.

Obrazek Obrazek Obrazek

11. Gotową roladę polać polewą czekoladową i ubrać wg uznania śmietaną, cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową.

Obrazek

*Biszkopt można przygotować i zwinąć wieczorem, zostawiając na całą noc, rano nasączyć i nadziewać.
Gotowa rolada przed podaniem powinna spędzić minimum 3 godziny w lodówce. Wówczas zdąży stężeć i będzie się znacznie lepiej kroić.

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”