Szczepienie na dzikiej czeresni
Szczepienie na dzikiej czeresni
Koło mojej działki rośnie trochę mlkodych dzikich czereśni (czereśnia ptasia ?). Widziałem gdzieś w internecie w sprzedaży Łutówkę szczepioną na czereśni ptasiej. W związku z tym mam pytanie do Forumowiczów: czy można na tych "dziczkach" zaszczepić wiśnie i czereśnie?
Re: Szczepienie na dzikiej czeresni
Można ale szanse są 30% że się uda.Można spróbować przecież ogrodnictwo to uczenie się na doświadczeniach i błędach.
Tzn., że się uda czeresnię czy wiśnię, czy w ogóle? Oczywiście - trzeba sie uczyć. A nauka to nie tylko popełnianie własnych błędów, ale bardziaj nawet - uczenie sie na cudzych błędach. Dlatego pytam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czereśnia i wiśnia da się szczepić na siewkach czereśni, tyle że nie wiesz z czego te siewki i co zacz, mogą być niezgodności. Jeśli ptasia to kłopotu być nie powinno. Szczepienie czereśni jest trudniejsze, ale głównie kwestia staranności i trafienia w termin. W tym roku wiosną chciałem sobie zaszczepić (takoż na dziczkach) ale nie dość że zrazy były podmarznięte cokolwiek to jeszcze nie zdążyłęm i zaczęły już ruszać (u czereśni/wiśni wszystko musi być nim pąki się obudzą), a na domiar złego zaraz potem zrobiła się susza i upał potężny... Coniektóre nawet się zrosły, ale uschły.
A jak sprawa wygląda z okulizacją? Może pewniejsze?
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie w tym temacie;)