Keiki - mutacja , pasty hormonalne

bartek97
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lis 2012, o 23:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Keiki - mutacja , pasty hormonalne

Post »

Witam serdecznie forumowiczów.
Ponieważ "bawię" się storczykami już od ponad roku i niestety troszkę się pogubiłem , postanowiłem zawitać na forum i zadać wam pytanie.

Kilka storczyków "potraktowałem" pastą keiki i po dłuższym czasie zaczęły mi rosnąć .... hmmm .... sam nie wiem co :

Jeden ze storczyków wykluł coś co faktycznie przypomina keiki

No i tu moje pytanie .
Te dwa "szalejące" storczyki .... cóż im się porobiło ?
argucja
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lis 2011, o 14:29

Re: Czy to keiki czy jakiaś mutacja ?

Post »

Fajne mutacje ale widać jakby jeszcze coś tam na zgrubieniach miało wyrosnąć; może listki będą ? czekamy na dalsze zdjęcia
bartek97
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Problem w tym , że łodygi już pną się mocno w stronę okna a listków jak nie ma tak nie ma :(

Takich mutacji mam ogrom , tylko , że nigdzie ani jednego korzonka :(

Czy te mutacje będzie można rozszczepić ?
misiu235
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2012, o 19:28

Post »

Tak jak pisałeś na pierwszym zdjęciu wygląda jak keiki, ale te pozostałe, to wygląda jak pędy kwiatowe i ich raczej nie rozszczepisz - pewnie po jakimś czasie zobaczysz na nich kwity (ewentualnie na tych pędach może później wyrosnąć keiki).
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Osobiście nie nazywał bym tego nawet mutacją - po prostu wygląda na to, że roślina po prostu ogłupiała na skutek takiej dawki hormonów zawartych w tej paście keiki. Czyli powiedział bym, że to kwestia fizjologii, a nie mutacji.
Po usunięciu resztek pasty i pewnym czasie powinny się ustabilizować - jeżeli są jakieś zaczątki stożków wzrostu, to i liście po jakimś czasie powinny się pojawić - wszystko zależy od równowagi hormonalnej.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Bartek97 :D
pytasz...
No i tu moje pytanie .
Te dwa "szalejące" storczyki .... cóż im się porobiło ?
nooo...o właśnie :lol: potwierdzam diagnozę kjakub.
Storczykowi zaaplikowałeś zbyt potężną dawkę dopalaczy .I....niestety skutki widać ;storczyk "zgłupiał".
O jakości pasty nie dyskutuję, bo nic nie wiemy o niej .A , podróbki czy "samoróbki" istnieją.

W bilansie : strata storczyka a :wink: efekt z zastosowania wszelkich past hormonalnych niestety, zysku nie ma żadnego.- rośliny mają już zazwyczaj wpisany :roll: krótki żywot.

W większości...stosowanie hormonów odbija się negatywnie na roślinie macierzystej - takie przypadki w sekcji już były omawiane i "przerobione" przez koleżeństwo. Poszukaj jakie są oceny.

Hormony ,które już są zaasymilowane w nadmiarze przez storczyka ...nie są możliwe do usunięcia.Niestety.
Jedynie... zewnętrzna warstwa na "oczkach" może być usunięta mechanicznie... jeżeli w ogóle jeszcze tam jest.
W to wątpię... falenopsis, skonsumował wszystko.

Nie straszę, ale negatywne efekty tego eksperymentu , mogą być jeszcze bardziej widoczne.
Chroń jedyne ,bardziej :wink: naturalnie wykształcone/=mniej zdefektowane/ keiki na pędzie .Może stać się szansą
na roślinę identyczną jak... macierzysta.
A resztę galimatiasu z pędami ...obserwuj ;tego już się nie da sterować.Może zakwitnie.

- JOVANKA
bartek97
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję Wam za wyjaśnienia.

Więc wracam do punktu wyjścia... chcę mieć keiki ... ale pasty z Allegro chyba odpadają .
Może popróbuję z mniejszymi dawkami pasty.

Kolejną próbą było nałożenie pasty ( tym razem żółtej ) na przekwitnięty już storczyk.
Zaszalałem - nałożyłem na wszystkie oczka , które znalazłem.

Efekt ... oszałamiający ! Wszystko pięknie rośnie , pnie się ku górze . Już się zieleni i pojawiają się pierwsze pąki.
Korzenie wyglądają zdrowo , łodyga również , nic nie drewnieje.
Jak zakwitnie , pochwalę się zdjęciami :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Czy warto tak męczyć storczyki?

Mi się to kojarzy z takim niezdrowym "rodzicielstwem".. Inaczej mówiąc dążenie do celu po trupach, nie zważając na to, że roślina może to źle przyjąć i że jest to ingerencja w jej naturalny cykl.. Ja się kiedyś spotkałam z informacją, że takowa pastą można potraktować nie więcej jak dwa oczka na danej łodydze, Ty piszesz, że zastosowałeś ją do wszystkich "napotkanych"..

Oczywiście wszyscy chętnie zobaczymy efekty Twoich starań, ale radziłabym zająć się hodowlą bez chodzenia na skróty, do daje najwięcej satysfakcji :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
andzias17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2011, o 16:54
Kontakt:

Keiki paste i floral paste - gdzie kupić?

Post »

witajcie
mam pytanie czy ma ktoś już sprawdzoną keiki i floral pastę i może polecić sprzedawcę??
Proszę poznać regulamin forum
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Keiki paste i floral paste - gdzie kupić?

Post »

a dlaczego chcesz stresować roślinę końska dawkę hormonów? Taka pasta nie zawsze daje upragnione rezultaty -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p3470992

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katpio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 cze 2012, o 12:28

Post »

Najlepiej w ogóle nie kupować :)
andzias17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2011, o 16:54
Kontakt:

Post »

ok dzięki bardzo za opinię
bo niektórzy tak chwalą rezultaty że już zwątpiłam
Proszę poznać regulamin forum
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale to jak granie w gierce na kodach :D żadnej przyjemności :D Jeśli będziemy odpowiednio dbać o storczyki to same odwdzięczą się kwitnieniem :D Nie bez powodu mówi się, że te kwiaty uczą cierpliwości :)

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”