Coś na ząb
Coś na ząb
Postanowiłam podzielić się przepisami goszczącymi na moim stole. Często próbuję jakieś przepisy z różnych książeczek i książek...uzbierało się tego wszystkiego pełne trzy zeszyty Od znajomych też nie jeden przepis przyniosłam. Mam nadzieję że ktoś skorzysta z tych przepisów, dodam że wszystkie które podam są sprawdzone.
Na pierwszy ogień podam nowy przepis na makowiec orzechowy...pierwszy raz upiekłam go na święta. Bardzo mi posmakował.
MAKOWIEC ORZECHOWY
Ciasto:
2 szkl mąki
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany
Masa makowa:
7 jajek
50 dag maku
7 jabłek
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
olejek migdałowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek kaszy manny
Masa orzechowa:
kostka margaryny (lub masła)
mleko
1 szkl cukru pudru
1 szkl zmielonych orzechów włoskich
Polewa:
1/2 masła
1/2 szkl cukru
3 łyżki kakao
WYKONANIE
1.Ciasto:
margarynę siekamy z mąką, dodać kolejno: proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Schładzamy godzinę. Rozwałkowujemy. Wkładamy do formy 26x 34cm.
2.Masa makowa:
mak gotujemy, studzimy i mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po żółtku.
Przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia i kaszę. Mieszamy.
Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Studzimy.
UWAGA...przepis troszkę zmieniłam, zamiast margaryny dodałam masło naturalne. Zmielony mak,masło, cukier przegotowałam w garnku dodając po żółtku a dalej wszystko robiłam jak w przepisie.
3. Masa orzechowa:
orzechy zalewamy taka ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka...nadmiar mleka odlać.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimną papkę orzechową. Utartą masę rozsmarować na masie makowej. Schłodzić.
4. Polewa
masło roztopić, dodać cukier, kakao, 3 łyżki wody.
Mieszać i zagotować. Gotować dwie trzy min. Przestudzić i polać ciasto.
jeszcze jeden przepis...dzisiaj robiłam na kolację
KOTLETY Z KALAFIORA
1/2kg kalafiora ugotowanego
10 dag posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
ok. 2 szkl bułki tartej
olej do smażenia
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
1.Kalafior ugotować i rozgnieść widelcem, dodać surowe jaja, posiekane orzechy włoskie oraz tyle bułki tartej by powstała gęsta masa.
Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku, solą pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
2. Z powstałej masy uformować mokrymi rękoma(aby masa nie kleiła się do rąk)średniej wielkości kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Wychodzi 8 kotlecików.
Na pierwszy ogień podam nowy przepis na makowiec orzechowy...pierwszy raz upiekłam go na święta. Bardzo mi posmakował.
MAKOWIEC ORZECHOWY
Ciasto:
2 szkl mąki
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany
Masa makowa:
7 jajek
50 dag maku
7 jabłek
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
olejek migdałowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek kaszy manny
Masa orzechowa:
kostka margaryny (lub masła)
mleko
1 szkl cukru pudru
1 szkl zmielonych orzechów włoskich
Polewa:
1/2 masła
1/2 szkl cukru
3 łyżki kakao
WYKONANIE
1.Ciasto:
margarynę siekamy z mąką, dodać kolejno: proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Schładzamy godzinę. Rozwałkowujemy. Wkładamy do formy 26x 34cm.
2.Masa makowa:
mak gotujemy, studzimy i mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po żółtku.
Przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia i kaszę. Mieszamy.
Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Studzimy.
UWAGA...przepis troszkę zmieniłam, zamiast margaryny dodałam masło naturalne. Zmielony mak,masło, cukier przegotowałam w garnku dodając po żółtku a dalej wszystko robiłam jak w przepisie.
3. Masa orzechowa:
orzechy zalewamy taka ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka...nadmiar mleka odlać.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimną papkę orzechową. Utartą masę rozsmarować na masie makowej. Schłodzić.
4. Polewa
masło roztopić, dodać cukier, kakao, 3 łyżki wody.
Mieszać i zagotować. Gotować dwie trzy min. Przestudzić i polać ciasto.
jeszcze jeden przepis...dzisiaj robiłam na kolację
KOTLETY Z KALAFIORA
1/2kg kalafiora ugotowanego
10 dag posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
ok. 2 szkl bułki tartej
olej do smażenia
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
1.Kalafior ugotować i rozgnieść widelcem, dodać surowe jaja, posiekane orzechy włoskie oraz tyle bułki tartej by powstała gęsta masa.
Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku, solą pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
2. Z powstałej masy uformować mokrymi rękoma(aby masa nie kleiła się do rąk)średniej wielkości kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Wychodzi 8 kotlecików.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Coś na ząb
Witaj Aniu Jak fajnie, że założyłaś wątek z przepisami, będę śledziła i mam nadzieję na różne pyszności, które będę mogła wprowadzić do swojego domowego menu Makowiec na pewno przepyszny, kotleciki też warte wypróbowania
Re: Coś na ząb
Aga na pewno coś znajdziesz ciekawego...specjalnie dla Ciebie dwie sałatki.
SAŁATKA AKWARIUM
Sałatkę najlepiej zrobić w przezroczystej salaterce, wtedy widać poszczególne warstwy.
1. warstwa- 1 saszetka ugotowanego ryżu ...wysypać na dno salaterki jeszcze ciepły i wyrównać łyżką.
2.na ryż cieniutka warstwa ketchupu
3.2-3 jaja ugotowane-kostka
4.na jaja ketchup
5.szczypiorek pokrojony drobno
6. majonez na szczypiorek
7.szynka-kostka
8.na szynkę majonez
9.kukurydza
10.ketchup
11.ogórek-kostka
12.majonez
13. na samą górę ser żółty starty na drobnych oczkach
UWAGI:
majonez przed smarowaniem najlepiej wcześniej rozbić w innym naczyniu...kładziony bezpośrednio ze słoika trudno rozprowadzić, miesza się razem ze składnikami.
SAŁATKA Z ANANASEM
ananas pokrojony w kostkę
kukurydza z puszki
ser żółty pokrojony w kostkę i posolony
seler marynowany
majonez
SAŁATKA AKWARIUM
Sałatkę najlepiej zrobić w przezroczystej salaterce, wtedy widać poszczególne warstwy.
1. warstwa- 1 saszetka ugotowanego ryżu ...wysypać na dno salaterki jeszcze ciepły i wyrównać łyżką.
2.na ryż cieniutka warstwa ketchupu
3.2-3 jaja ugotowane-kostka
4.na jaja ketchup
5.szczypiorek pokrojony drobno
6. majonez na szczypiorek
7.szynka-kostka
8.na szynkę majonez
9.kukurydza
10.ketchup
11.ogórek-kostka
12.majonez
13. na samą górę ser żółty starty na drobnych oczkach
UWAGI:
majonez przed smarowaniem najlepiej wcześniej rozbić w innym naczyniu...kładziony bezpośrednio ze słoika trudno rozprowadzić, miesza się razem ze składnikami.
SAŁATKA Z ANANASEM
ananas pokrojony w kostkę
kukurydza z puszki
ser żółty pokrojony w kostkę i posolony
seler marynowany
majonez
Re: Coś na ząb
Dzisiaj robiłam roladę...hi, hi po przebytej grypie i zapaleniu krtani, nosi mnie po domu. Na powietrze na razie nie mogę wychodzić i mówić też mi nie wolno...ale pichcić mogę. Z tych proporcji wyszły dwie rolady, robiłam je po raz pierwszy.
ROLADA MIĘSNO-WARZYWNA
Składniki: 2 kg mięsa mielonego
po 1marchwi, pietruszce, mały seler
1filet z piersi kurczaka
2 jajka
300g szynki gotowanej
3/4 szkl mleka
1 główka czosnku
1/2czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
olej
2 łyżki majeranku
sól
pieprz, vegeta
1. Do miski z mielonym mięsem wlać mleko, dodać sól, pieprz, czosnek granulowany, vegetę i majeranek. Wyrobić i podzielić na dwie części.
Włoszczyznę, gotować ok 10 min w osolonej wodzie. Pokroić w kostkę razem z czosnkiem, szynką i paprykami. Wsypać przyprawę do drobiu. Filet zmiksować w blenderem, dodać vegetę, 2 jajka, wyrobić. Połączyć z warzywami i szynką.
2. Na folii aluminiowej rozłożyć porcje mięsa mielonego, na nie wyłożyć farsz warzywny i zwinąć.
3. Korytka do pieczenia posmarować tłuszczem, ułożyć rolady. Każdą z góry lekko naciąć nożem i posmarować wierzch olejem. Piec 80 min.-200 stopnich.
Rolada smakuje na ciepło jak i na zimno.
ROLADA MIĘSNO-WARZYWNA
Składniki: 2 kg mięsa mielonego
po 1marchwi, pietruszce, mały seler
1filet z piersi kurczaka
2 jajka
300g szynki gotowanej
3/4 szkl mleka
1 główka czosnku
1/2czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
olej
2 łyżki majeranku
sól
pieprz, vegeta
1. Do miski z mielonym mięsem wlać mleko, dodać sól, pieprz, czosnek granulowany, vegetę i majeranek. Wyrobić i podzielić na dwie części.
Włoszczyznę, gotować ok 10 min w osolonej wodzie. Pokroić w kostkę razem z czosnkiem, szynką i paprykami. Wsypać przyprawę do drobiu. Filet zmiksować w blenderem, dodać vegetę, 2 jajka, wyrobić. Połączyć z warzywami i szynką.
2. Na folii aluminiowej rozłożyć porcje mięsa mielonego, na nie wyłożyć farsz warzywny i zwinąć.
3. Korytka do pieczenia posmarować tłuszczem, ułożyć rolady. Każdą z góry lekko naciąć nożem i posmarować wierzch olejem. Piec 80 min.-200 stopnich.
Rolada smakuje na ciepło jak i na zimno.
Re: Coś na ząb
Mi do smaku przypadły kalafiorowe kotleciki,bardzo lubię kalafior a w tej wersji będzie to jakaś inność.
Re: Coś na ząb
Smirko kotleciki polecam i jeszcze jedną potrawę...na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym warzywa...w smaku kojarzy mi się z rybą po grecku.
KOTLETY SOJOWE Z MARCHEWKĄ
Potrzebne będzie opakowanie kotletów sojowych...trzeba je ugotować do miękkości w 2 rosołkach z kurczaka i obsmażyć w bułce tartej na oleju, na rumiano. Odstawić .
Na potrawkę z marchwi, potrzebne są:
1i 1/2kg marchwi
1 pietruszka
1/2 cebuli
olej
kilka gałązek pietruszki lub szczypiorek...dodawałam natkę mrożoną.
pieprz, sól
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju(można ją lekko posolić). Gdy będzie podrumieniona dodać starte warzywa i całość zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić.
Gdy marchewka będzie prawie miękka wyłożyć kotlety usmażone na złoty kolor na marchewkę i razem podusić jeszcze kilka minut...Gotowe danie wykładać na talerzyki, posypując natką pietruszki.
Doskonale smakuje z pieczywem.
Smacznego
Następny przepis na ciasto...blaszka mniejsza 40-24.
PSZCZÓŁKA
Ciasto:
20 dkg masła
20 dkg cukru pudru
50 dkg mąki
8 łyżek mleka
4 jaja
mała torebka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa kokosowa:
25 dkg wiórków kokosowych
10-15 dkg masła naturalnego
20 dkg cukru
6 łyżek mleka
Masa budyniowa:
pół litra mleka
1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
6 łyżek cukru
25 dkg masła
Wszystkie składniki masy kokosowej wymieszać w rondelku- może być patelnia...zagotować, smażyć i odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować ciasto. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu dodać pianę z białek, lekko wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę. Następnie polać je przestudzoną masą kokosową i wstawić do piekarnika.
Upieczone ciasto po ostudzeniu (najlepiej następnego dnia)przełożyć masą budyniową.
Sporządza się ją w następujący sposób, do utartego masła dodaje się po łyżce ugotowany i przestudzony budyń, ucierać wszystko aż masa będzie gładka.
KOTLETY SOJOWE Z MARCHEWKĄ
Potrzebne będzie opakowanie kotletów sojowych...trzeba je ugotować do miękkości w 2 rosołkach z kurczaka i obsmażyć w bułce tartej na oleju, na rumiano. Odstawić .
Na potrawkę z marchwi, potrzebne są:
1i 1/2kg marchwi
1 pietruszka
1/2 cebuli
olej
kilka gałązek pietruszki lub szczypiorek...dodawałam natkę mrożoną.
pieprz, sól
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju(można ją lekko posolić). Gdy będzie podrumieniona dodać starte warzywa i całość zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić.
Gdy marchewka będzie prawie miękka wyłożyć kotlety usmażone na złoty kolor na marchewkę i razem podusić jeszcze kilka minut...Gotowe danie wykładać na talerzyki, posypując natką pietruszki.
Doskonale smakuje z pieczywem.
Smacznego
Następny przepis na ciasto...blaszka mniejsza 40-24.
PSZCZÓŁKA
Ciasto:
20 dkg masła
20 dkg cukru pudru
50 dkg mąki
8 łyżek mleka
4 jaja
mała torebka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa kokosowa:
25 dkg wiórków kokosowych
10-15 dkg masła naturalnego
20 dkg cukru
6 łyżek mleka
Masa budyniowa:
pół litra mleka
1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
6 łyżek cukru
25 dkg masła
Wszystkie składniki masy kokosowej wymieszać w rondelku- może być patelnia...zagotować, smażyć i odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować ciasto. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu dodać pianę z białek, lekko wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę. Następnie polać je przestudzoną masą kokosową i wstawić do piekarnika.
Upieczone ciasto po ostudzeniu (najlepiej następnego dnia)przełożyć masą budyniową.
Sporządza się ją w następujący sposób, do utartego masła dodaje się po łyżce ugotowany i przestudzony budyń, ucierać wszystko aż masa będzie gładka.
Re: Coś na ząb
FAWORKI
1i 3/4 szkl mąki
3 żółtka
1 całe jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 szkl śmietany
1 łyżeczka alkoholu lub octu
1 szczypta soli
Mąkę przesiać razem z sodą...dodać śmietanę. Jajko razem z żółtkami rozbić widelcem...dodawać po troszku do mąki siekając nożem. Szybko zagnieść ciasto...podsypać pod spód troszkę mąki i wałkiem uderzać w ciasto wbijając powietrze...rozbite na cieńszą warstwę, podsypać troszkę mąki i założyć prawą i lewą stronę ciasta na siebie...dalej bić wałkiem, delikatnie podsypując mąką...czynność powtarzać 4-5 razy. Trzeba pilnować spodu ciasta i też podsypywać mąką żeby nie przykleiło się do stolnicy. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować bardzo cienko i radełkiem zrobić pasy szerokości ok.4cm przez całą długość ciasta.
Pasy pociąć na odcinki ok 10cm pod skosem...przez środek trzeba zrobić niewielkie nacięcie...
Chwytać dłuższy róg ciasta i przekładać przez środek dziurki, wyjdzie taki kształt jak na zdjęciu...
Smażyć na rozgrzanym smalcu...-są najlepsze- może być też olej. Najlepsze jest płaskie szerokie naczynie,,smażę w prodiżu'', tłuszczu musi być tyle żeby faworki pływały...po usmażeniu z jednej strony trzeba przekręcić na drugą...trzeba wszystko robić bardzo szybko żeby nie spalić ciasta. Najlepiej smażyć po 4-5 szt....trzeba pamiętać że ciasto po wrzuceniu do tłuszczu podwoi objętość...urośnie.
Po wyjęciu faworki kłaść na papierowy ręcznik, niech nadmiar tłuszczu ścieknie...jak troszkę ostygną posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
SMACZNEGO
1i 3/4 szkl mąki
3 żółtka
1 całe jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 szkl śmietany
1 łyżeczka alkoholu lub octu
1 szczypta soli
Mąkę przesiać razem z sodą...dodać śmietanę. Jajko razem z żółtkami rozbić widelcem...dodawać po troszku do mąki siekając nożem. Szybko zagnieść ciasto...podsypać pod spód troszkę mąki i wałkiem uderzać w ciasto wbijając powietrze...rozbite na cieńszą warstwę, podsypać troszkę mąki i założyć prawą i lewą stronę ciasta na siebie...dalej bić wałkiem, delikatnie podsypując mąką...czynność powtarzać 4-5 razy. Trzeba pilnować spodu ciasta i też podsypywać mąką żeby nie przykleiło się do stolnicy. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować bardzo cienko i radełkiem zrobić pasy szerokości ok.4cm przez całą długość ciasta.
Pasy pociąć na odcinki ok 10cm pod skosem...przez środek trzeba zrobić niewielkie nacięcie...
Chwytać dłuższy róg ciasta i przekładać przez środek dziurki, wyjdzie taki kształt jak na zdjęciu...
Smażyć na rozgrzanym smalcu...-są najlepsze- może być też olej. Najlepsze jest płaskie szerokie naczynie,,smażę w prodiżu'', tłuszczu musi być tyle żeby faworki pływały...po usmażeniu z jednej strony trzeba przekręcić na drugą...trzeba wszystko robić bardzo szybko żeby nie spalić ciasta. Najlepiej smażyć po 4-5 szt....trzeba pamiętać że ciasto po wrzuceniu do tłuszczu podwoi objętość...urośnie.
Po wyjęciu faworki kłaść na papierowy ręcznik, niech nadmiar tłuszczu ścieknie...jak troszkę ostygną posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
SMACZNEGO
Re: Coś na ząb
CZAR KOKOSOWY
Ciasto
1/2 kg mąki
5 żółtek
1 margaryna
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
cukier waniliowy
Masa kokosowa
500g śmietany
200g wiórki kokosowe
1 szkl cukru
5 białek
Potrzebny jest też słoik jabłek przesmażonych lub ok. kg jabłek utartych na tarce o dużych oczkach.
Wykonanie
1.Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 20 min do lodówki.
2.Przygotować masę
Wymieszać śmietanę z cukrem i wiórkami, gotować 2-3 min...następnie przestudzić.
Białka ubić na sztywno, dodać do przestudzonej masy, delikatnie wymieszać.
Oddzielić 3/4 ciasta kruchego, rozwałkować i przełożyć do blaszki...wyłożyć jabłka...na jabłka wyłożyć masę kokosową. Na wierzchu utrzeć na tarce, grube oczka...zostawiony kawałek ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec przez 40 min.
Dzisiaj zrobiłam Ślimaki...z działu Torty z mięsa mielonego
Ciasto
1/2 kg mąki
5 żółtek
1 margaryna
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
cukier waniliowy
Masa kokosowa
500g śmietany
200g wiórki kokosowe
1 szkl cukru
5 białek
Potrzebny jest też słoik jabłek przesmażonych lub ok. kg jabłek utartych na tarce o dużych oczkach.
Wykonanie
1.Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 20 min do lodówki.
2.Przygotować masę
Wymieszać śmietanę z cukrem i wiórkami, gotować 2-3 min...następnie przestudzić.
Białka ubić na sztywno, dodać do przestudzonej masy, delikatnie wymieszać.
Oddzielić 3/4 ciasta kruchego, rozwałkować i przełożyć do blaszki...wyłożyć jabłka...na jabłka wyłożyć masę kokosową. Na wierzchu utrzeć na tarce, grube oczka...zostawiony kawałek ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec przez 40 min.
Dzisiaj zrobiłam Ślimaki...z działu Torty z mięsa mielonego
-
- 100p
- Posty: 123
- Od: 21 sie 2010, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Coś na ząb
Witaj Aniu mam pytanko jaka ma być śmietana do twojego ciasta czar kokosowy?
Pozdrawiam Aga
Re: Coś na ząb
Dodałam 12 procentową ale może być też18 procentowa...do kruchego ciasta polecam margarynę Kasię...ciasto wychodzi bardzo kruche.
-
- 100p
- Posty: 123
- Od: 21 sie 2010, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Coś na ząb
Dzięki za odpowiedż fajnie wygląda to ciasto muszę je wypróbować. Pozdrawiam
Pozdrawiam Aga
Re: Coś na ząb
xrob zachęcam do zrobienia ciasto jest bardzo smaczne...zapomniałam podać że do pieczenia potrzebna jest duża blaszka.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Coś na ząb
Aniu ależ pyszności pokazujesz..... faworki uwielbiam...... ależ bym zjadła ...... ale robić mi się nie chce Ja właśnie nastawiłam puszki z mlekiem do gotowania. Będę robiła wafle..... ale jednak zjadłabym faworka
Ciasto też pysznie wygląda..... zaraz sobie spiszę i przy najbliższej okazji zrobię
Ciasto też pysznie wygląda..... zaraz sobie spiszę i przy najbliższej okazji zrobię