Małe cebulki
Małe cebulki
Mam pytanie dlaczego cebulki różnych kwiatów nie powiększają się? Chodzi mi głównie o krokusy, szafirki, tulipany, mieczyki. Jak kupiłem cebulkę np. 2 cm to po roku rozdziela się na dwie po 1 cm i tym samym słabiej kwitnie a po 2 latach dalej ma 1 cm, pomimo odpowiednich warunków ( gleba, nawożenie, nasłonecznienie). I dlaczego kupione w kwiaciarni hiacynty wysdzone jesienią do gruntu w nastpnym roku mają o połowę mniejszy kwiatostn ?
Re: Małe cebulki
W następnym sezonie kwiaty hiacyntów są mniejsze, bo wydała je osłabiona cebula. Po prostu w czasie, od kiedy cebula została posadzona do gruntu a wiosną kiedy już wydała nowy kwiat, do cebuli nie zostały przetransportowane składniki odżywcze niezbędne do wzmocnienia cebuli osłabionej poprzednim kwitnieniem. A przed tym rosła ona w bardzo ograniczonym pojemniczku, sprzedawana jako dekoracyjny kwiatek - pierwszy powiew wiosny. W normalnych warunkach, tj. kiedy cebula cały czas rośnie w gruncie, po kwitnieniu składniki odżywcze transportowane są do cebuli poprzez liście. Dodakowe znaczenie może miec fakt, że pytanie dotyczy cebuli pierwotnie kupionej w kwaiciarni już jako kwitnący kwiat. Dla takich celów cebule mogły byc pędzone specjalnie, nikt nie troszczył się o to, jak to wpłynie na ich ewnetualny kolejny sezon.