tuja-czy łysa jeszcze odrośnie?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 sty 2013, o 00:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tuja-czy łysa jeszcze odrośnie?
Przeczytałam wiele postów i nie znalazłam odpowiedzi na trapiące mnie pytanie. Moze zanim je zadam naświetlę sytuację.
Mam tuje szmaragd. Jest gęsta na gorze a łysa na dole. Wydaje mi się,że wiem dlaczego łysieje. Pojawiają sie co jakiś czas lekko żółte gałązki i odpadają. łysienie idzie od dołu. Domyślam się, że to susza, a ja mie mogłam jej podlewac systematycznie. Dodatkowo rośnie pod sosną.
a wracając do pytania: czy tuje odrośnie od dołu? czy wzbogaci się igliwie, jak o nią zadbam odpowiednio?
Dałam za nia sporo kasy i trochę mi szkoda inwestowac w nową. (muszę mieć w ty miejscu wysoki krzak, bo muszę ochronic pnącą hortensję przed ostrym południowym słońcem)
jak macie jakieś uwagi to chętnie przyjme każdą konstuktywna krytykę
kabriolina
Mam tuje szmaragd. Jest gęsta na gorze a łysa na dole. Wydaje mi się,że wiem dlaczego łysieje. Pojawiają sie co jakiś czas lekko żółte gałązki i odpadają. łysienie idzie od dołu. Domyślam się, że to susza, a ja mie mogłam jej podlewac systematycznie. Dodatkowo rośnie pod sosną.
a wracając do pytania: czy tuje odrośnie od dołu? czy wzbogaci się igliwie, jak o nią zadbam odpowiednio?
Dałam za nia sporo kasy i trochę mi szkoda inwestowac w nową. (muszę mieć w ty miejscu wysoki krzak, bo muszę ochronic pnącą hortensję przed ostrym południowym słońcem)
jak macie jakieś uwagi to chętnie przyjme każdą konstuktywna krytykę
kabriolina
Re: tuja-czy łysa jeszcze odrośnie?
Na pędach jak są pączki to w razie uschnie połowa lub nawet 3/4 pędu , a jest tam mały pączek to urośnie , a jak wygala się od spodu i nic tam nie ma to niestety nie urośnie tam nic.
Można jedynie ciąć to się będzie zagęszczać.
Tylko tak się zastanawiam , bo to trochę od tyłka strony ta robota.A co tam u Ciebie hortensja robi na patelni ? Przecież a) to kwasolub a torf zbryla się i wysusza szybko b) ma duże liscie i więcej potrzebuje wody c) ogólnie kwaoslub co lubi wilgoć i słońce je za mocne może zabić/
To nie lepiej przesadzić hortensję
Daj najpierw zdjecie albo najlpiej ze dwa jak ta tuja wygląda i okolice gdzie rośnie hortensja.
Można jedynie ciąć to się będzie zagęszczać.
Tylko tak się zastanawiam , bo to trochę od tyłka strony ta robota.A co tam u Ciebie hortensja robi na patelni ? Przecież a) to kwasolub a torf zbryla się i wysusza szybko b) ma duże liscie i więcej potrzebuje wody c) ogólnie kwaoslub co lubi wilgoć i słońce je za mocne może zabić/
To nie lepiej przesadzić hortensję
Daj najpierw zdjecie albo najlpiej ze dwa jak ta tuja wygląda i okolice gdzie rośnie hortensja.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 10p - Początkujący
A to było tak: posadziłam hortensje pnąca pod drzewem. Tylko ona chciała tam rosnąć, bo było ciemno i słońce o wschodzie i zachodzie tylko docierało. I tak było póki nie obcięłam jednej czy dwóch gałęzi na sośnie, bo nie mogłam otwierac przez nie okiennic. Jak je obcielam to się okazało że słonce swieci tam w samo południe i to bardzo mocno. Żeby ją ratować kupiłam największą tuję na jaką mnie było stać i posadzilm tak, żeby żaden z bohaterów sobie nie przeszkadzał. Nie było mnie często w domu wtedy i nie mogłam dopilnowac rególarnego podlewania, a nie mam jeszcze elektoniczego nawadniania. I tak oto wyszło.
To sa zdjecia bohaterek
http://img28.imageshack.us/img28/4874/d ... 80x640.jpg
http://imageshack.us/f/826/dscf2542480x640.jpg/
http://img708.imageshack.us/img708/2372 ... 80x640.jpg
http://img705.imageshack.us/img705/4998 ... 80x640.jpg
Dzięki za tak szybki odzew. Jestem pozytywnie zaskoczona tym forum. Polecam wszystkim znajomym
Kabriolina
To sa zdjecia bohaterek
http://img28.imageshack.us/img28/4874/d ... 80x640.jpg
http://imageshack.us/f/826/dscf2542480x640.jpg/
http://img708.imageshack.us/img708/2372 ... 80x640.jpg
http://img705.imageshack.us/img705/4998 ... 80x640.jpg
Dzięki za tak szybki odzew. Jestem pozytywnie zaskoczona tym forum. Polecam wszystkim znajomym
Kabriolina
trochę takiego sekłaka Ci sprzedali w dodatku o kilku gałęziach .No , ale dobra jest jak jest i jest co jest.A jest nieźle
Sekatorem obcinaj końcówki i z góry to się będzie zagęszczać /lub też tnij tylko z góry , a będą widoczne efekty tego cięcia.I zakryje to co powinno.
Ma zielone u spodu i tragedyji nie ma.Sądzę, że była sadzona na jesieni tak ? To jeszcze musiała odchorować po przesadzaniu ,bo duży egzemplarz.Z wiosny ruszy, że hej !A w pełni pokaże swoje oblicze tak po dwóch / trzech sezonach.Cięcie i nawozy.
Sekatorem obcinaj końcówki i z góry to się będzie zagęszczać /lub też tnij tylko z góry , a będą widoczne efekty tego cięcia.I zakryje to co powinno.
Ma zielone u spodu i tragedyji nie ma.Sądzę, że była sadzona na jesieni tak ? To jeszcze musiała odchorować po przesadzaniu ,bo duży egzemplarz.Z wiosny ruszy, że hej !A w pełni pokaże swoje oblicze tak po dwóch / trzech sezonach.Cięcie i nawozy.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To obcinanie końcówek dotyczy wszystkich pędów czy chodzi ci o samą górę?
A nawozy to chyba od 2-3 roku najlepiej zastosować?
A nawozy to chyba od 2-3 roku najlepiej zastosować?
Nawozów nie stosuje się zaraz po posadzeniu i nie nawozi się później jak do 15 sierpnia max ale to już max do 15 września.Ale sierpień jest optymalną datą.
Nawozów to najlepiej wcale nie stosować jak ja same urosną.
Nawozów to najlepiej wcale nie stosować jak ja same urosną.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trochę to musowo,chociaż kompostu
U mnie dostały coś tam trochę, a od wielu lat nic.Posadzone na piachu i gra
-
- 10p - Początkujący
To od kiedy moge powalczyć z sekatorem? A ściąć z boków - to na jakiej długości. Tak konkretnie, np. pęd ma 10 cm to tnę 2, 5 czy 8 cm. Z góry to rozumiem na czubku ? A jak przytnę z góry, to mi urośnie do góry potem??? Wiem, że to trochę głupie pytania, ale wolę się zapytać niż zrobic głupi błąd.
Kupiłam ją w lato, moze w lipcu, jakoś tak będzie. I od razu ją nawiozłam nie ma to jak przedobrzyć. Ma już korę na korzeniach.
A jeszcze jedno... jak często mogę jak przycinać? co jaki czas?
Kupiłam ją w lato, moze w lipcu, jakoś tak będzie. I od razu ją nawiozłam nie ma to jak przedobrzyć. Ma już korę na korzeniach.
A jeszcze jedno... jak często mogę jak przycinać? co jaki czas?
W obawie ,że lubisz przedobrzyć proponuję ciachnąć z góry kilka centymetrów.Boczne sobie daruj.Ja tnę w maju raz , inni preferują jeszcze lipiec drugi raz.
Żeby cięcie miało sens, tuja musi być dobrze nasłoneczniona.Ta wydaje sie być posadzona na zasadzie 'zapchajdziury' i nie bedzie z niej kształtnego drzewka.Moim zdaniem tuja pod sosną to nieporozumienie, lepiej posadż tam jakiś mało wymagajacy nieduży krzew liściasty.Szybciej rośnie niż iglak i latem spełni swoją rolę.
Tuję przesadź, przycinaj leciutko na zasadzie 'skubania' końcówek, z czasem się wypełni i boczne gałęzie zwieszą na tyle, że zasłonią łysy dół.Nie zaszkodzi ją też przysypać grubiej sciółką co optycznie troche zamaskuje łyse gałązki.
Tuję przesadź, przycinaj leciutko na zasadzie 'skubania' końcówek, z czasem się wypełni i boczne gałęzie zwieszą na tyle, że zasłonią łysy dół.Nie zaszkodzi ją też przysypać grubiej sciółką co optycznie troche zamaskuje łyse gałązki.
Raz już była przesadzana i to duży egzemplarz .Potem znowu będzie sekłak ,bo będzie znowu się regenerować.
Aaa... czyli była przesadzana? W detektywa nie zamierzam sie bawić, ale ona na moje oko wygląda tak, jaby w popłochu ( bo słońce)w środku lata (czyli w nieodpowiednim okresie na przesadzanie tui) została tam przesadzona. Czemu się obsypuje ? A jakże inaczej, musi, bo zrzuca część najstarszych gałązek, zachowując czubek, by się ratować.Żadnego nawożenia, tylko wody jej trzeba.