Multipalety - jakie używacie.
Multipalety - jakie używacie.
Czy używacie multipalet do robienia rozsady ?
Gdzie je pozyskujecie ?
Jakieś dodatkowe porady za i przeciw ich stosowaniu ?
Gdzie je pozyskujecie ?
Jakieś dodatkowe porady za i przeciw ich stosowaniu ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Multipalety - jakie używacie.
W wielu wątkach się o tym pisze 

To chzba wyszukiwarka cos przekręca .... bo mi nic nie pokazało. Nawet jednego postu
słowo "multipaleta".

Pozdrawiam Tomek
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
NOTO wpisz w wyszukiwarkę wielodoniczka poniżej link
Wielodoniczka
różnie nazywają paleta rozsadowa tyż
Wielodoniczka

różnie nazywają paleta rozsadowa tyż

Pozdrawiam
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
możesz też wpisać multipalet*
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Multipalety wspomina się w wielu miejscach, co nie zmienia faktu, że osobnego wątku nie ma. Również szukałam informacji bo mnie też interesuje ten temat - w tym roku po raz pierwszy stosuję je na wiekszą skalę. Pewnie dla osób, które wiedzą, o co chodzi to żadna nowość i tym samym nie ma powodu do zakładania nowego wątku. Jednak dla nowicjusza wyłapywanie wyrwanych z kontekstu informacji z kilkunastu wątków może być problematyczne.
Zatem pozwole sobie odpowiedzieć - NOTO, kupiłam palety w LM - 104 i 28 otworów i w Kauflandzie na 10 otworów. Mnie na początku interesowało, czy do nich można siać, bo z kontekstu (właśnie po lekturze takich wyrwanych z kontekstu wypowiedzi) wynikało, że stosuje się je do pikowania. Czyli, że najpierw wysiewa się do większych pojemników a potem pikuje do multipalet. Posiałam jednak bezpośrednio do multipalet i już mam pierwsze kielkowania. Wydaje mi się, że multipalety z małymi otworami to dobre rozwiązanie dla roślin o drobnych nasionach - można wsypać mniejszą ilość nasion, co powoduje, że nie trzeba wcześnie pikować. Po prostu rośnie sobie tam roślinka gotowa do wsadzenia na miejsce stałe. A do większych można albo wsiać większe nasiona lub przesadzić to, co wyrosnie z mniejszych otworów. Tak myślę, jak będzie w praktyce - zobaczymy.
Zatem pozwole sobie odpowiedzieć - NOTO, kupiłam palety w LM - 104 i 28 otworów i w Kauflandzie na 10 otworów. Mnie na początku interesowało, czy do nich można siać, bo z kontekstu (właśnie po lekturze takich wyrwanych z kontekstu wypowiedzi) wynikało, że stosuje się je do pikowania. Czyli, że najpierw wysiewa się do większych pojemników a potem pikuje do multipalet. Posiałam jednak bezpośrednio do multipalet i już mam pierwsze kielkowania. Wydaje mi się, że multipalety z małymi otworami to dobre rozwiązanie dla roślin o drobnych nasionach - można wsypać mniejszą ilość nasion, co powoduje, że nie trzeba wcześnie pikować. Po prostu rośnie sobie tam roślinka gotowa do wsadzenia na miejsce stałe. A do większych można albo wsiać większe nasiona lub przesadzić to, co wyrosnie z mniejszych otworów. Tak myślę, jak będzie w praktyce - zobaczymy.
Wyszukiwarka była u mnie ustawiona na szukanie po tytułach. I dlatego było zero wyników.
W wiadomościach są informacje o nich ... ale jak wspomniała koleżanka porozdzielane.
Jeśli ktoś wspomni o zakupach to proszę podawać orientacyjne ceny. Będzie łątwiej odnosić się do ewentualnych własnych zakupów.
Kiedyś coś podobnego widziałem w Lidlu - ceny nie pamiętam.
Przymierzam się do zakupu takich "urządzeń".
Jakie są zalety tych z dziurami "okrągłymi" do tych "kwadratowych" ? (kwadratowe są pojemniejsze).
Czy używacie je przez jeden sezon czy wielokrotnie ?
Czy stosujecie do nich przykrywki (przeźroczyste) ?
W wiadomościach są informacje o nich ... ale jak wspomniała koleżanka porozdzielane.
Jeśli ktoś wspomni o zakupach to proszę podawać orientacyjne ceny. Będzie łątwiej odnosić się do ewentualnych własnych zakupów.
Kiedyś coś podobnego widziałem w Lidlu - ceny nie pamiętam.
Przymierzam się do zakupu takich "urządzeń".
Jakie są zalety tych z dziurami "okrągłymi" do tych "kwadratowych" ? (kwadratowe są pojemniejsze).
Czy używacie je przez jeden sezon czy wielokrotnie ?
Czy stosujecie do nich przykrywki (przeźroczyste) ?
Pozdrawiam Tomek
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Ja kupiłem w Kwiatonie we Wrocławiu. Taka jedna paletka 10x16 była za ok.4,5-5zł już tam rosną pelargonie, petunie, bazylia;)
Dodam, że multipalety z małymi otworami są użyteczne, ale tylko do uprawy parapetowej. Natomiast, jeśli roślinki wynosimy już na słoneczko, z powodu małej pojemności, podłoże szybko wysycha i nie zawsze zdąży się młodą rozsadę uratować.
Używam wielokrotnie. Latem opłukuję wężem a tuż przed sadzeniem (sianiem) polewam wrzątkiem.
Jeśli w nich sieję, to wkładam do odpowiedniej wielkości woreczka foliowego, do ciepłego pomieszczenia. Oczywiście trzeba kontrolować i wietrzyć . Po wzejściu, zdejmuję folię i daję na parapet.
Te, które miały dużą ilość otworów i nie mieściły mi się na parapecie, przecięłam na połowę.
Ponadto warto zbierać kubeczki po jogurtach, deserach, od najmniejszego po największy. Przydadzą się do siewu i pikowania warzyw, ziół, kwiatków.
Używam wielokrotnie. Latem opłukuję wężem a tuż przed sadzeniem (sianiem) polewam wrzątkiem.
Jeśli w nich sieję, to wkładam do odpowiedniej wielkości woreczka foliowego, do ciepłego pomieszczenia. Oczywiście trzeba kontrolować i wietrzyć . Po wzejściu, zdejmuję folię i daję na parapet.
Te, które miały dużą ilość otworów i nie mieściły mi się na parapecie, przecięłam na połowę.
Ponadto warto zbierać kubeczki po jogurtach, deserach, od najmniejszego po największy. Przydadzą się do siewu i pikowania warzyw, ziół, kwiatków.
A to nie trzymasz ich w podstawce w której jest woda ? Tak szybko ją spijają ?GRANIA pisze:Dodam, że multipalety z małymi otworami są użyteczne, ale tylko do uprawy parapetowej. Natomiast, jeśli roślinki wynosimy już na słoneczko, z powodu małej pojemności, podłoże szybko wysycha i nie zawsze zdąży się młodą rozsadę uratować.
Pozdrawiam Tomek
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
NOTO, nie widzę specjalnej różnicy użyteczności palet o różnych ksztaltach otworów. Natomiast co do ich wielkości - owszem, ale nie będę się powtarzać, bo już o tym pisałam.
104 okrągłe oczka po 5.3 zł a 28 kwadratów po 4,5 zł w LM. 10 kwadratowych otworów z Kauflandzie - 1,5 zł.
Muszę dodać pewne sprostowanie - do multipalet konieczne są podstawki
. Bardzo drobne siewki (lobelia, zwłaszcza fioletowa) trzeba podlewać od dołu. Z góry, nawet zraszaczem to tak, jakbym kamieniami w słoneczniki waliła
A ja podstawek nie mam. Rezultat - przy podlewaniu siewki szlag trafił. Jednak nie będę wysiewała do palet lobelii (chyba, że kupię podstawki) a jedynie przepikuję do nich to, co mi już wzeszło w pojemnikach po lodach. Inne siewki (bratek, bazylia, goździk są na tyle duże, że spokojnie można podlewać bezpośrednio do otworu. Ja to robię...łyżeczką 
104 okrągłe oczka po 5.3 zł a 28 kwadratów po 4,5 zł w LM. 10 kwadratowych otworów z Kauflandzie - 1,5 zł.
Muszę dodać pewne sprostowanie - do multipalet konieczne są podstawki

A ja widzę i w prosty, matematyczny sposób to udowodnię.Magdallena pisze:, nie widzę specjalnej różnicy użyteczności palet o różnych ksztaltach otworów.
Zakładamy , że w obu wypadkach doniczki mają tą samą wysokość i jest ona w naszym rozważaniu nie istotna.
Doniczka kwadratowa o boku A ma powierzchnię A2.
Doniczka zaś okrągła w której wymiar A jest średnicą, ma powierzchnię 3,14 x A2 /4 czyli ~ 0,8 A2
Wniosek więc z tego taki, że przy tych samych wymiarach tacy doniczki okrągłe będą mieć o 20 % mniejszą pojemność.
Albo inaczej. Objetościowo palecie o 100 doniczkach prostokątnych odpowiada paleta o 64 doniczkach okrągłych. Zatem przy szczupłym miejscu na rozsady na tej samej powierzchni parapetu zmieści nam się więcej doniczek prostokątnych niż okrągłych tej samej objętości
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
W ubiegłym roku kupiłam kilka multipalet, takich chyba 10x7 szt. I wcale nie byłam zadowolona. Pikowałam do nich bylinki i okazało się, że nie wszystkie chciały rosnąć. Poza tym dość niewygodnie się pikowało do palety a potem wyjmowało. Więc usiadłam z nożyczkami w dłoni i pocięłam paletki na pojedyncze mini-doniczki. Tak jest mi dużo wygodniej pikować, bo biorę pojedynczą doniczuszkę a nie cały płat. Te doniczki ustawiam ciasno w takich sztywnych kuwetach-podstawkach. Mogę dowolnie przestawiać, wybierać do wysadzenia te z dużymi roślinkami a z mniejszymi zostawić, by jeszcze podrosły. problemem jest tylko podlewanie, bo są ciasno stłoczone, by się nie przewracały. Ale i na to znalazł się sposób.
Jedną doniczuszkę wkładałam pusta. Potem konewką leję w nią wodę a ta rozpływa się po podstawku.
Mieszkam w bloku, sieję w kuchni a rozsadę mam głównie na balkonie. Jeśli ktoś dysponuje szklarnią lub chociażby wygodnym miejscem do siania i pikowania, może nie odczuwać takich uciążliwości jak ja. Ale zawsze dobrze spróbować na kilku.
W naszym ogrodniczym wcale nie sprzedają multipalet z takimi najmniejszymi otworami. Właścicielka mówiła, że nie jest łatwo utrzymać w nich odpowiednią wilgotność i nadają się raczej dla profesjonalistów, którzy mogą zamgławiać.

Mieszkam w bloku, sieję w kuchni a rozsadę mam głównie na balkonie. Jeśli ktoś dysponuje szklarnią lub chociażby wygodnym miejscem do siania i pikowania, może nie odczuwać takich uciążliwości jak ja. Ale zawsze dobrze spróbować na kilku.
W naszym ogrodniczym wcale nie sprzedają multipalet z takimi najmniejszymi otworami. Właścicielka mówiła, że nie jest łatwo utrzymać w nich odpowiednią wilgotność i nadają się raczej dla profesjonalistów, którzy mogą zamgławiać.
Noto, kupiłam je dawno, były bez podstawek i w dodatku z tymi okrągłymi otworami. Robiłam taką prowizorkę z tektury i folii ale coś czasem przeciekło. Obecnie ich nie używam, bo tak jak wspomniałam, musiałabym większość dnia przesiedzieć na balkonie i pilnować czy nie wyschło podłoże. Mi sprawdzają się tylko takie dwurzędowe, kwadratowe, o średnich otworach-do młodszej rozsady.
Ze względu na nierównomierne wschody, różnych odmian pomidorów czy papryk, do siewu, bardziej sprawdziły się pojedyncze pojemniczki po jogurtach lub zakupione w Tesco za parę groszy, takie malutkie, plastikowe, białe kubeczki. W nie wysiewam po kilka nasionek. Część używam również do młodej rozsady. Natomiast do starszych rozsad ,najpierw w ruch idą doniczki kwadratowe, a jak zbraknie, kubki z piwa lub po jogurtach. Kupując duży jogurt lub śmietanę, wybieram raczej kubki o szerokim dnie i wąskim kołnierzu, czy jak go zwał.
Krysiu, w pełni podzielam Twoje zdanie. Ja również pociachałam zeszłego roku duże wielodoniczki.
Magdalenna, z lobelią to pewnie tak jak z majerankiem. Również sporo siewek zawsze mi wypadnie.
Ze względu na nierównomierne wschody, różnych odmian pomidorów czy papryk, do siewu, bardziej sprawdziły się pojedyncze pojemniczki po jogurtach lub zakupione w Tesco za parę groszy, takie malutkie, plastikowe, białe kubeczki. W nie wysiewam po kilka nasionek. Część używam również do młodej rozsady. Natomiast do starszych rozsad ,najpierw w ruch idą doniczki kwadratowe, a jak zbraknie, kubki z piwa lub po jogurtach. Kupując duży jogurt lub śmietanę, wybieram raczej kubki o szerokim dnie i wąskim kołnierzu, czy jak go zwał.
Krysiu, w pełni podzielam Twoje zdanie. Ja również pociachałam zeszłego roku duże wielodoniczki.
Magdalenna, z lobelią to pewnie tak jak z majerankiem. Również sporo siewek zawsze mi wypadnie.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja w tamtym roku używałam multipaletek 4x5, ale łatwo można je przełamać otrzymując wielodoniczkę na 10 oczek (nieraz można w takich kupić rozsadę kwiatków w marketach). Do nich miałam zakupione kuwetki, by łatwo było podlewać. Do części poszła rozsada portulaki oraz aksamitki, a do paru poszła nadprogramowa rozsada papryki którą dostałam od sąsiadki. Do takiej dwurzędowej wielodoniczki łatwo mi się pikowało i wygodnie wysadzało.
Ania