Prośba w doborze roślin
Prośba w doborze roślin
Witajcie ponieważ zbliża się wiosna szykuje się do ogrodzenia mojej nowej działki i sadzenia roślin.Moja działka jest narożnikowa i chciałabym jeden dłuzszy bok obsadzić tujami aby utworzyć ściane która utrudni zaglądanie przez ogrodzenie.I tu mam dylemat jakie tuje zakupić czy szmaragdy czy może brabanty?Ktore szybciej urosną i bedą ładnie wyglądać?I tu kolejne pytanie czy od strony ogródka zrobić przed tujami jakąś kolorową rabatę z roślinkami jeżeli tak to jakie polecacie.Ja na działce jestem tylko w wekendy więc muszą to być raczej roślin mało wymagające.Myślalam o postawieniu w kilku miejscach kratek angielskich z powojnikami.Zrobiłam taki mini projekt abyście wiedzieli o co mi chodzi.Będę wdzięczna za każdą odpowiedź nigdy mnie nie zawiedliście mam nadzieje że tek będzie i tym razem
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lut 2013, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Prośba w doborze roślin
Te tuje to wybrałaś ze względów praktycznych,czy Ci się podobają?Jest wiele roślin,z których można zrobić żywopłot.
Pozdrawiam serdecznie.
Przyjaciółka 4 niepowtarzalnych psiaczków.
Smaragd jest bezobsługowy wolniej rośnie od brabanta, ale brabanta trzeba ciąć z czasem .
Są o wiele ciekawsze rośliny niż tuje chociażby ładnie prezentował by się świerk serbski
Są o wiele ciekawsze rośliny niż tuje chociażby ładnie prezentował by się świerk serbski
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Bardzo mi się podobają tuje co do świerku to jest bardzo ładny ale jaoś mnie nie przekonuje.
Nasz klient nasz pan jak to mawiają.
W Poznaniu masz kilka szkółek, jedna bardzo ciekawa niestety się zwija, a szkoda na Jana Pawła II.
Niedaleko do Kórnika i moim zdaniem warto by było się tam przejechać i zobaczyć jaki mają materiał w końcu szkółka czyli producent to i jakość inna i cena oczywiście.
Odmiana żywotnika ,, Smaragd '' bezproblemowa, bezobsługowa.Nie popełniając najważniejszych błędów podczas sadzenia i zaraz po ,nic się z nimi nie dzieje.Nie trzeba go ciąć, sadzić co 75-85 cm na zwartą ścianę.Łączony jest dość często z odmianą o zółtym kolorze ,,Sunkist'' powolniejszy wzrost od Smaragda, ale się wyrabia z czasem.
W Poznaniu masz kilka szkółek, jedna bardzo ciekawa niestety się zwija, a szkoda na Jana Pawła II.
Niedaleko do Kórnika i moim zdaniem warto by było się tam przejechać i zobaczyć jaki mają materiał w końcu szkółka czyli producent to i jakość inna i cena oczywiście.
Odmiana żywotnika ,, Smaragd '' bezproblemowa, bezobsługowa.Nie popełniając najważniejszych błędów podczas sadzenia i zaraz po ,nic się z nimi nie dzieje.Nie trzeba go ciąć, sadzić co 75-85 cm na zwartą ścianę.Łączony jest dość często z odmianą o zółtym kolorze ,,Sunkist'' powolniejszy wzrost od Smaragda, ale się wyrabia z czasem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Ja bym posadził coś innego niż Tuje bo już zrobiły się nudne.Mam dużo kilkunastoletnich i w zimę muszę je co parę dni odśnieżać bo często się wyginają pod ciężarem śniegu(Bardzo mnie to denerwuje).U mnie rosną na gliniastej ziemi i nigdy nie żółkły a tylko 2 razy dostały nawozu ale na słabszych ziemiach nie wiem jakby było.
Jakieś świerki będą dużo fajniejsze a co do rabaty z kolorowymi kwiatkami to obowiązkowo ją rób jak masz chęć i czas
Ja w tym roku posadzę przy tujach Szałwię,Jeżówki,Ostróżki,Rudbekie,Liatre,Złocienie,róże też pasują do tuji
Jakieś świerki będą dużo fajniejsze a co do rabaty z kolorowymi kwiatkami to obowiązkowo ją rób jak masz chęć i czas
Ja w tym roku posadzę przy tujach Szałwię,Jeżówki,Ostróżki,Rudbekie,Liatre,Złocienie,róże też pasują do tuji
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tuje Szmaragd posadzone np co 70cm z czasem stworzą piękną ścianę. To oczywiście rzecz gustu. Każdemu może podobać się inna odmiana. Ale nie ulega wątpliwości, że po czasie nikt tam nie zajrzy, prywatność pełna. Do tego najładniejsza zieleń, bezobsługowa roślina, dość szybko rosnąca i chyba co najważniejsze może stanowić świetne tło dla kompozycji z innych roślin.
Izabela
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jeszcze dorzucę: naparstnice, irysy, liliowce, pysznogłówki, dzwonki, kocimiętkę, malwy, dziewanny, łubin, orliki, jukę, przetaczniki, wielosił błękitny. A z jednorocznych nagietki, które ślicznie się same rozsiewają.Ogrodnik88 pisze: Ja w tym roku posadzę przy tujach Szałwię,Jeżówki,Ostróżki,Rudbekie,Liatre,Złocienie,róże też pasują do tuji
Nie musisz kupować sadzonek, wystarczy nasionka i trochę o nie zadbać. Zazwyczaj najładniej rozrastają się i zimują te pospolite odmiany.
Super a macie jakieś zdjęcia.Nadal mam problem jakie tuje wybrać szmaragdy są ładniejsze ale wolniej rosną od brabantów.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Weroniko, jest mnóstwo zdjęć w internecie i na forum. Wystarczy wpisać nazwę w Google lub wyszukiwarkę.
A wracając do tui. Czas szybko płynie i nawet się nie spostrzeżesz, kiedy urosną. Ja bym wybrała ładniejsze z myślą o przyszłości. A na razie możesz zasłonić trochę działkę pnączami jednorocznymi.
A wracając do tui. Czas szybko płynie i nawet się nie spostrzeżesz, kiedy urosną. Ja bym wybrała ładniejsze z myślą o przyszłości. A na razie możesz zasłonić trochę działkę pnączami jednorocznymi.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 gru 2011, o 13:21
- Kontakt:
Problem z roślinami jest taki, że chcemy żeby jak najszybciej urosły. Thuja 'brabant' zdecydowanie szybciej rośnie od Smaragd'a, ale to będzie dużo większa roślina (gdy nie jest formowana po ok. 20 latach dorasta do 10m wys. i więcej). I nie po 5 latach, gdy osiągnie 3m, ale po 15-20 to będzie naprawdę spore drzewo! Oczywiście można ograniczać wzrost cięciem. Pokrój mniej zwarty, wcześniej trzeba będzie zacząć jej formowanie. Zieleń tego żywotnika nie jest taka intensywna jak u odm. Smaragd. Niektórym też przeszkadzają nasiona tego gatunku.
roślina w szkółce jest tańsza bo szybko rośnie
Thuja 'Smaragd' typowo kolumnowy pokrój, zwarty, żywo-zielone drzewo, wolniej rośnie ale jest znacznie mniejsze po latach (po 10 latach ok.2-2,5 potem może dorosnąć do 4m). Nie wiem jak duża jest działka, gdzie żywotniki mają rosnąć, ale jestem zazwyczaj zwolenniczką tego gatunku.
Teraz nawet na małych działkach sadzi się wszystko, zobaczymy jak to będzie wyglądało za 10 lat. Osobiście mam nadzieję, że szał sadzenia tuji wzdłuż płotu zniknie.
Dla mnie bardziej atrakcyjny przy płocie wydaje się szpaler dereni, pęcherznicy czy jaśminów.
Rabaty można zaaranżować w kompozycje kolorystyczne:
złote liście: jaśminowiec 'Aureus', berberys 'Aurea', pęcherznica kalinolistna 'Luteus', tawuła japońska 'Goldflame', jałowiec 'Golden carpet' czy 'Gold star'
czerwone liście: berberys Thunberga 'Bagatelle', pęcherznica 'Diabolo', krzewuszka 'Victoria'
Uzupełniająco: różne odmiany funki, pięciornik 'Goldstar'(długo kwitnie), najniższe piętro z jałowców odm: 'Wiltonii','Green Carpet' czy 'Golden Carpet'
Rabata z krzewami o kolorowych liściach jest przez większość sezonu atrakcyjna, oprócz tego niektóre też ładnie kwitną.
roślina w szkółce jest tańsza bo szybko rośnie
Thuja 'Smaragd' typowo kolumnowy pokrój, zwarty, żywo-zielone drzewo, wolniej rośnie ale jest znacznie mniejsze po latach (po 10 latach ok.2-2,5 potem może dorosnąć do 4m). Nie wiem jak duża jest działka, gdzie żywotniki mają rosnąć, ale jestem zazwyczaj zwolenniczką tego gatunku.
Teraz nawet na małych działkach sadzi się wszystko, zobaczymy jak to będzie wyglądało za 10 lat. Osobiście mam nadzieję, że szał sadzenia tuji wzdłuż płotu zniknie.
Dla mnie bardziej atrakcyjny przy płocie wydaje się szpaler dereni, pęcherznicy czy jaśminów.
Rabaty można zaaranżować w kompozycje kolorystyczne:
złote liście: jaśminowiec 'Aureus', berberys 'Aurea', pęcherznica kalinolistna 'Luteus', tawuła japońska 'Goldflame', jałowiec 'Golden carpet' czy 'Gold star'
czerwone liście: berberys Thunberga 'Bagatelle', pęcherznica 'Diabolo', krzewuszka 'Victoria'
Uzupełniająco: różne odmiany funki, pięciornik 'Goldstar'(długo kwitnie), najniższe piętro z jałowców odm: 'Wiltonii','Green Carpet' czy 'Golden Carpet'
Rabata z krzewami o kolorowych liściach jest przez większość sezonu atrakcyjna, oprócz tego niektóre też ładnie kwitną.
Jawgarden
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lut 2013, o 12:05
Tuje po 20 latach wyglądają bardzo cmentarnie.Można się przejechać drogą od Krzeszowic do Krakowa.Tam co drugi ogród tak ładnie wygląda.Jedyna zaleta to niska cena.Ty masz mały areał,więc warto pokusić się o coś ciekawszego.
Pozdrawiam serdecznie.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Polecam wątek : http://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-sw ... ea-omorika
Koniecznie obejrzeć cały wątek, świerk serbski o niebo lepiej wygląda jak cmentarne Thuje ;-)
Koniecznie obejrzeć cały wątek, świerk serbski o niebo lepiej wygląda jak cmentarne Thuje ;-)