Miniszklarnia?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
magis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2010, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Miniszklarnia?

Post »

Dzień dobry :)
Chciałabym wysiać nasiona warzyw, aby następnie je posadzić w gruncie. Ponieważ mam póltoraroczne dziecko i drugie w drodze :D , chciałabym zaoszczędzić na wysiłku, zwłaszcza w kwestii wysiewania w donice, a następnie przepikowywania roślinek do pojedynczych pojemniczków. Pomyślałam o zakupie jakiejś miniszklarni na parapet okienny. Z tego co zauważyłam, są one różnych rozmiarów, tzn. mają większe i mniejsze pojemniczki. Czytałam też, że do pojemniczka można wysiać pojedyncze większe nasionka. Chciałabym zapytać, czy do pojemniczków mogę wysiewać także mniejsze nasionka pojedynczo, tak aby ich później nie przepikowywać, ale żeby je w odpowiednim momencie przesadzić wprost do gruntu? Czy jeżeli będą to różne roślinki (pomidory, ogórki, dynia, kabaczek, patisony, sałata, kapusta, pory, selery... może coś jeszcze, ale teraz nie wiem :wink: ), to czy może to być szklarenka z jednakowymi pojemniczkami, czy lepiej np. dwie z większymi i mniejszymi pojemniczkami? Muszą przecież mieć warunki do ukształtowania korzenia... Które roślinki do mniejszych, a które do większych wtedy trzeba zasiać? Główny cel to taki, aby móc wysiać roślinkę w taki sposób i w takich warunkach, aby bez pikowania móc przesadzić ją później do gruntu.
Mam nadzieję, że zrozumiale opisałam moje wątpliwości i ktoś podpowie, jakie praktyczne rozwiązanie zastosować. Serdecznie i ciepło ;:3 pozdrawiam. Dobrego dnia :wit
Lepiej być sobą niż być kimś
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miniszklarnia?

Post »

Nie wiem czy dobrze myśle ale w sklepach typu OBI są takie fajniusie doniczki z makulatury które po nasadzeniu nasionek itd można je potem wsadzić do ziemi i się rozłoży ;:oj a jeżeli chodzi o szklarenke można użyc obciętych butelek tylko wietrzyć :!: albo przykryc takim sklepowym lub takim np od truskawek co mają dziurki 8-) ta doniczka "rośnie" niby więc rośliny maja więcej miejsca na korzonki ;:3
magis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

cytrusowy hubi, dziękuję za odpowiedź.

Czy każda roślina nadaje się do takiego siewu, że nie trzeba jej potem pikować, a od razu będę mogła ją wsadzić do gruntu? Które rośliny będą potrzebować mniejszych, a które większych pojemników?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krazki torfowe, doniczki torfowe - wymagaja ciaglej kontroli bo jak wody za malo to wysychaja i niszcza kielki/siewki albo jak za duzo - plesnieja. Zatem to zabawa dla wytrwalych i umiejacych przegrywac.

Zamiast kupowac miniszklarenki kup w takim plastikowym przezroczystym pojemniczku pomidorki cherry/winogrona. Pojemnik ma dziurki w dnie (czyli jest odplyw) i w pokrywce (odparowywanie). Jest przezroczysty - jak szklarnia i wystarczajaco maly by zmiescic sie na parapecie.
magis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję. Ale ciągle nie mam odpowiedzi na pytanie, czy wszystkie roślinki potrzebują pikowania, czy są takie, które mogę posiać pojedynczo w pojemniczki i potem wsadzić do gruntu. Czy może ktoś mi odpowiedzieć na to pytanie? Będę wdzięczna. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Najpierw powiedz co zamierzasz wysiewać.
Niektóre można bezpośrednio do gruntu, inne trzeba pikować a jeszcze inne wysiewać w domu ale nie lubią pikowania.
Zadawaj jak najbardziej konkretne pytania, wtedy łatwiej jest coś odpowiedzieć.
magis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

pomidory, papryka, ogórki, dynia, kabaczek, patisony, sałata, kapusta, pory, selery
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Te które wymieniłaś , nadają się do takiego siewu.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Dodać należy, że pomidory i papryka nie dadzą rady w małych pojemniczkach do końca. Jak podrosną koniecznie trzeba je przesadzić do większych pojemników, na przykład po dużym jogurcie. Dyniowate nie lubią pikowania więc jak najbardziej jeden pojemnik, ale dla cukinii i patisona to raczej też spore powinny być. Pory można wysiać luźno w pojemniku po lodach i sadzić do gruntu bezpośrednio z niego, tzw. rozsadę rwaną. Sałata, kapusta i selerki mogą być w małych pojemniczkach po pikowaniu, ale w domu trudno wyhodować ładną rozsadę, wyciąga się bardzo. Może lepiej kupić parę sztuk rozsady na rynku? Sałatę sieję w gruncie w marcu, przykrywam przeźroczystym dużym pojemnikiem np. po pomidorach z lidla i w kwietniu mam świetną rozsadę.
Pozdrawiam Joanna
magis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”