Bób cz.2
Re: Bób
Po co się bawić w rozsadę ?. Posiać w marcu już podkiełkowane nasiona niezbyt głęboko i nakryć włókniną. Nasiona szybciej wyjdą i nie będą wyciągane przez ptaki. Po rozłożeniu liści zdjąć włókninę i podsypać ziemią rośliny
Uprawiając bób zauważyłem pewne zjawisko. Otóż dopóki siałem czyste podkiełkowane nasiona zdarzało się, że ptaki wyciągały kiełkujące nasiona jak tylko rośiny ukazywały się ma powierzchni gleby. Kiedy zacząłem nasiona po namoczeniu zaprawiać Zaprawą nasienną T już nie miałem takich przypadków.
I jeszcze jedna uwaga. Bardzo pozytywnie reaguje bób na podlanie roślin , tuż po wzejściu i rozłożeniu liści 0,5 % roztworem saletrzaku. Azot jest wtedy roślinie potrzebny zanim uaktywnią się bakterie brodawkowe.. Jeszcze lepszy jest fosforan amonu/ Polidap / ale ten jest niedostępny w małych opakowaniach w sklepach ogrodniczych.
I jeszcze jedna uwaga. Bardzo pozytywnie reaguje bób na podlanie roślin , tuż po wzejściu i rozłożeniu liści 0,5 % roztworem saletrzaku. Azot jest wtedy roślinie potrzebny zanim uaktywnią się bakterie brodawkowe.. Jeszcze lepszy jest fosforan amonu/ Polidap / ale ten jest niedostępny w małych opakowaniach w sklepach ogrodniczych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tak robię i przykrywam nawet kawałkami folii jakieś juz niepotrzebne worki rozcinam zszywam i bez kosztów..forumowicz pisze:Po co się bawić w rozsadę ?. Posiać w marcu już podkiełkowane nasiona niezbyt głęboko i nakryć włókniną. Nasiona szybciej wyjdą i nie będą wyciągane przez ptaki. Po rozłożeniu liści zdjąć włókninę i podsypać ziemią rośliny
forumowicz za rady odnośnie podlewania tuż po wzejściu... wykorzystam to w tym roku
Bobu nie uprawiam od paru ładnych lat ze względów dietetycznych. Szkoda, że nie mam z tamtego okresu zdjęć, zobaczylibyście jak potrafi rosnąć bób na V klasie ziemi. Uprawiałem Windsor i Hangdown biały i zielony.juda pisze: za rady odnośnie podlewania tuż po wzejściu
Witajcie
Kiedy zaczynacie pikowanie bobu?
Mam bizona i chciałbym go zaprawić w tym tyg i posiać do doniczek.
Czy to odpowiednia pora?
I czy jeśli go namoczę przez noc to nie pójdzie mi za szybko?
Temp gdzie będzie rósł to ok 12stopni.
Boje się żeby nie przerósł mi zanim posadzę go w pole.
Kiedy wy zaczynacie pikowanie i jak zaprawiacie bób?
Kupiłem zaprawę nasienną T i Nitraginę.Nie wiem czy moczyć wcześniej w zaprawce czy wymieszać na sucho,a potem zaprawić w Nitraginie.
Poradźcie coś
Kiedy zaczynacie pikowanie bobu?
Mam bizona i chciałbym go zaprawić w tym tyg i posiać do doniczek.
Czy to odpowiednia pora?
I czy jeśli go namoczę przez noc to nie pójdzie mi za szybko?
Temp gdzie będzie rósł to ok 12stopni.
Boje się żeby nie przerósł mi zanim posadzę go w pole.
Kiedy wy zaczynacie pikowanie i jak zaprawiacie bób?
Kupiłem zaprawę nasienną T i Nitraginę.Nie wiem czy moczyć wcześniej w zaprawce czy wymieszać na sucho,a potem zaprawić w Nitraginie.
Poradźcie coś
Takie materiały to ja już dawno przestudiowałem.
Pytam się doświadczonych ogrodników.
Poza tym w tym materiale nie pisze nic o zaprawianiu,a opisywany bób jest odmianą późną a nie jak bizon ok 70dni.
Dlatego chce się dowiedzieć kiedy go pikować,ponieważ już jedna koleżanka z forum posadziła go wcześniej i miała potem kłopoty...
Pytam się doświadczonych ogrodników.
Poza tym w tym materiale nie pisze nic o zaprawianiu,a opisywany bób jest odmianą późną a nie jak bizon ok 70dni.
Dlatego chce się dowiedzieć kiedy go pikować,ponieważ już jedna koleżanka z forum posadziła go wcześniej i miała potem kłopoty...