Jabłoń 'Golden Delicious'
Jabłoń 'Golden Delicious'
Witam.
Zamierzam posadzić Golden Delicious na podkładce m26.
Macie jakieś doświadczenia z tą odmianą?
Zamierzam posadzić Golden Delicious na podkładce m26.
Macie jakieś doświadczenia z tą odmianą?
pozdrawiam, Justyna
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Golden Delicius
Witam,
Chciałbym zakupić drzewko jabłoni Golden Delicious, ale nie wiem, którą odmianę wybrać. Sprzedawcy oferują różne rodzaje jak np. smak gruszkowy. Chciałbym tą najpopularniejszą, której owoce są powszechnie dostępne polskich sklepach, a wolę uniknąć niespodzianek.
Czy długo będzie trzeba czekać na pierwsze owoce?
Chciałbym zakupić drzewko jabłoni Golden Delicious, ale nie wiem, którą odmianę wybrać. Sprzedawcy oferują różne rodzaje jak np. smak gruszkowy. Chciałbym tą najpopularniejszą, której owoce są powszechnie dostępne polskich sklepach, a wolę uniknąć niespodzianek.
Czy długo będzie trzeba czekać na pierwsze owoce?
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Golden Delicius
'Golden Delicious' jest odmianą i każdy 'Golden Delicious' na świecie pochodzi od tego samego 'Golden Deliciousa', posiadając te same cechy. Smak może ulegać zmianom jedynie na skutek odrębnych warunków, w których rośnie drzewo.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Możesz skorzystać ze szkółki Baranowskich, Wieczorka lub Dominiaków. Co do wyboru odmian to mieszkasz w obszarze trochę łagodniejszym więc golden delicious nie powinien u ciebie wymarzać. Jeśli jednak boisz się trochę o drzewko to możesz kupić sobie golden delicious reinders, który ma gorszy smak ( wielu konsumentów to stwierdza ) ale nie ordzawia się tak bardzo jak odmiana podstawowa, ma także intensywniejszy rumieniec. Napisz jaka klasa ziemi to spróbujemy dobrać do niego podkładkę.
Pozdrawiam Paweł
Tak się składa, że moje ulubione jabłko zaraz po koszteli. I ma ono posmak gruszkowy właśnie. Przynajmniej mi tak się wydaje
Miałem. Zmarzła.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- pawelp1320
Na III lub IV klasie proponuję P60.
A tak w ogóle to w temacie powinno być Golden Delicious a nie Delicius.
A tak w ogóle to w temacie powinno być Golden Delicious a nie Delicius.
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320
Nie zauważyłem twojego drugiego pytaniapiciex pisze: Czy długo będzie trzeba czekać na pierwsze owoce?

Pozdrawiam Paweł
Wydaje mi się, że nie jest to odmiana dobra dla amatorów.
Sąsiad ma Golden Delicious , owoce są marnej jakości,porażone parchem i mączniakiem.
Ale uprawia bez żadnej ochrony chemicznej i na dodatek nie przerywa zawiązków.
Sąsiad ma Golden Delicious , owoce są marnej jakości,porażone parchem i mączniakiem.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- pawelp1320
A ja ją polecam dla amatorów pod warunkiem przestrzegania zabiegów agrotechnicznych ( opryski, cięcie, nawożenie itp. ). Jako że najczęściej w ogrodzie sadzi się tylko kilka- kilkanaście sztuk to sądzę że każdy ogrodnik lub działkowiec znajdzie czas i chęć na takie zabiegi.noka pisze:Wydaje mi się, że nie jest to odmiana dobra dla amatorów.
No właśnie, a to nie jest sztuka zasadzić i puścić na samowolkę. Sztuką jest mieć w swoim ogrodzie jabłoń która pięknie się prezentuje, zarówno wyglądem jak i owocami. Jeśli zadba się o drzewko ono na pewno się odwdzięczy. Ale widocznie temu sąsiadowi bardziej zależy na produkcji drewna niż owoców- jabłek.noka pisze:Sąsiad ma Golden Delicious , owoce są marnej jakości,porażone parchem i mączniakiem.
Pozdrawiam Paweł
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam tą jabłoń 12 lat od 6 lat mocno owocuje. Dziś pooglądałam ją. Wyglada nieszczególnie. Czy dobrze jej zrobi silne radykalne przecięcie.?
- pawelp1320
Może wrzuć zdjęcia, ale mogę ci z góry powiedzieć że silne radykalne cięcie nie wpływa dobrze na plonowanie jabłoni.
Pozdrawiam Paweł
Re: Golden Delicious
Mam.
Jestem zadowolony.
Podkładka nadaje się na gleby lżejsze, ale wymaga palika o wysokości 2 m.
Jestem zadowolony.
Podkładka nadaje się na gleby lżejsze, ale wymaga palika o wysokości 2 m.