Regeneracja trawnika po psie, prośba o pomoc

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Pifcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 wrz 2012, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Regeneracja trawnika po psie, prośba o pomoc

Post »

Witam

W tamtym roku późnym latem założyłem trawnik. Cała trawa ładnie się przyjęła, cały czas była pielęgnowana, podlewana i strzyżona. W czasie zimy urodziła mi się córka i jakoś tak wyszło, że bardzo mało czasu mogłem poświęcić psu i zamiast wychodzić z nim na spacery to wypuszczałem go na ten trawnik za domem. Dopiero teraz gdy dziecko trochę podrosło znów mam czas na spacery z psem, ale po roztopach zobaczyłem zmasakrowany trawnik. Od groma kup, zniszczona trawa moczem, dołami wykopanymi przez niego i multum małych ubytków trawnika od jego łap. Kupy już pozbierane, ale pewnie większość już zdążyła wypalić trawę.

Czy jest jakaś rada na to wszystko? Czy tą trawę, która nie wzejdzie po zimie trzeba wykopać i zasiać nową? Może jakaś mieszanka regeneracyjna czy to tylko pic na wodę? Myślałem, żeby po wyschnięciu trawnika to wszystko porządnie zgrabić, usunąć zniszczoną ziemię wraz z trawą i na te miejsca dać nowej ziemi i zasiać tą samą mieszanką (tylko nie wiem kiedy można by było dać nawóz azotowy). Boję się tylko tego, że większość trawy po zimie będzie tak zniszczona, że tylko zostanie Roundup, glebogryzarka i wszystko od nowa :( Macie jakieś pomysły, żeby to naprawić? Z trawnikiem jestem laikiem i ten był zakładany pierwszy raz przeze mnie.
adamek2000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2013, o 16:46

Re: Regeneracja trawnika po psie, prośba o pomoc

Post »

dobry wieczór,

miałem podobny problem.
niestety w miejscach w których trawa została wypalona przez mocz nic już nie wyrośnie ;:185 . Od jakiegoś czasu w sklepach ogrodniczych można kupić produkt o nazwie Magiczna Dosiewka http://www.e-rosa.pl/substral-magiczna- ... -2143.html jeszcze tego u siebie nie używałem wiec nie wiem jak działa, ale w zeszłym roku zrobiłem tak:

1.Najpierw przejechałem wertykulatorem po trawniku (mogą być metalowe grabie),z miejsc wypalonych usunąłem suchą trawe.
2.Uzupełniłem ziemią ubytki.
3.Nakułem darń aeratorem (mogą być widły).
4.Wysiałem nasiona trawy.
5.Lekko przysypałem ziemią nasiona i ubiłem.
6.Przez dwa tygodnie, dwa razy dziennie solidnie podlewałem trawnik.
7.Gdy trawa osiągnęła 10cm. skosiłem ją
8.Kosiłem trawe przez dwa tygodnie dwa razy w tygodniu.
9.Co jakiś czas nawoziłem trawe.

W suche dni należy obficie podlewa trawę, latem podlewam codziennie. Żeby trawa była gęsta koszę ją co dwa dni.
Niestety pieska nie mogłem już na trawnik wpuszczać ;:174 .

pozdrawiam
Pifcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 wrz 2012, o 08:49

Post »

Z tą magiczną dosiewką to sam się zastanawiałem, ale raczej z pomysłu zrezygnuję. Mam cholernie energicznego psa (rasa bokser) i od samych łap porobił mi tyle ubytków, że jeśli nie zastosuje tej samej mieszanki trawy, co przy zakładaniu trawnika, to będę miał z trawy łaciatą krowę :) Zastanawiam się nad usunięciem całej ziemi na pewną głębokość tam gdzie był mocz i założeniem w tym miejscu trawy od nowa. Obawiam się, że tam jest tyle moczu w tej ziemi, że żadna trawa mi tam nie wyrośnie. Ale na całe szczęście tak jest tylko przy płocie.

Nie wiem czy wertykulacja to dobry pomysł, bo swój trawnik zakładałem w sierpniu tamtego roku i coś mi się wydaję, że jest na taki zabieg za młody. Z aeracją też się zastanawiam, gdyż przy zakładaniu trawnika dałem sporo piachu i gleba jest bardzo dobrze przepuszczalna, no chyba, że się mocno mylę i ten zabieg mógłby coś dać dobrego.

A tak przy okazji, kiedy jest dobry czas na dosiewkę, ze względu na dobową temperaturę? I kiedy przed czy po dosiewce zaopatrywać trawnik w azot? A i jeszcze jedno... mam preparat Fernando na dwuliścienne, kiedy najlepiej go zastosować, tak, żeby załapać się na jak najwięcej części zielonych chwastów?

Z góry dzięki za pomoc
adamek2000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2013, o 16:46

Post »

dwa lata temu mocz mojego psiaka wypalił jakieś 80% powierzchni trawnika. Po wymianie ziemi na plamach i wysypaniu nasion trawa ładnie pokryła dziury :D . Ja dosiewam zwykle pod koniec kwietnia kiedy już zupełnie skończą się mrozy i nie będzie już śniegu :) . Azotem nawożę zwykle miesiąc po dosiewce. Też myślałem o posypaniu trawnika nawozem na dwuliścienne, ale odkładałem ten zabieg na później aż w końcu po kilku tygodniach i koszeniu dwa razy na tydzień trawa sama wyparła chwasty ;:oj. Sam nie wiem jak to się stało ale w każdym razie chwastów na trawniku nie było :). Jeśli jednak zostać przy posypywaniu nawozem to wydaje mi się że wtedy kiedy wyjdą już wszystkie możliwe zielska :) .

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”