Problem z trawą

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Tomek100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2013, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z trawą

Post »

Witam
Mam poważny problem z trawnikiem. Trawę posiałem w ubiegłym roku i na początku wyglądała rewelacyjnie. Jesienią zauważyłem, że robią się ciemne kępy, które po jakimś czasie wysychały. Teraz po zimie mój trawnik wygląda okropnie. Pełno ciemnych plam, suchych plam, a w miejscu gdzie leżał długo śnieg ( przy tujach ) trawy praktycznie w ogóle nie ma. Proszę o poradę i pomoc co mogę zrobić, żeby trawnik ładnie wyglądał. Z góry dziękuję.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Problem z trawą

Post »

Pies nie sikał na trawnik ? Te ciemniejsze plamy wyglądają jakby dostały więcej azotu.

Ja bym proponował póki gleba mokra zrobić wertykulację i dosiać trawy na całym obszarze ale wydaje mnie się, że tylko pod tujami trawę wymroziło lub już na jesień po gorącym lecie była bardzo słaba.
Nawóz kupić najlepiej NPK lub z większą dawką azotu np. Saletra amonowa. Inne Polifoska, Lubofoska.
Salmag też będzie dobry.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Mnie się wydaje, że to kwestia podłoża, może zostały popełnione jakieś błędy przy zakładaniu trawnika.Trawa wyglada na źle ukorzenioną, coś musi być tego przyczyną, ale trudno stwierdzić nie wiedząc jak był trawnik zakładany i czy nawożona ziemia.
Tomek100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2013, o 16:11

Post »

Ziemia, na ktorej posiałem trawę została przywieziona gdzieś z pola na którym było uprawiane zboże (tak przypuszczam). W ziemi były grudki obornika. Ziemię rozprowadziłem po działce i w maju ub.roku zasiałem trawę. Trawa marki BARENBURG GREEN UNIVERSAL. Przez prawie całe lato trawa wyglądała piękie ( jak dywan ). We wrześniu zauważyłem pojedyńcze ciemne plamy (soczysta ciema zieleń), które po ok. tygodniu wysychały. Na jesień było tych plam już sporo. Własnie z tymi plamami mam największy problem.
Trawę wygrabiłem , ponakłuwałem ( butami z kolcami ) i wczoraj posypałem trawę saletrą amonową i za bardzo nie wiem co dalej robić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wnioskuję, że tam gdzie były grudki obornika tam powstały kępy zielone.
Te wyschnięte play na zdjęciach wyglądają jak pleśń śniegowa.

Jak dałeś nawóz to musisz poczekać na efekty jego działania.

Dla mnie problem tkwi w oborniku i podejrzewam, że jego zbyt duża dawka dała efekt wypalenia trawy zimą.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Te plamy na ostatnich 3 zdjęciach wyglądają jak po działaniu moczu. Na obrzeżu suchej plamy gdzie stężenie było niewielkie zadziałał jak nawóz, (dlatego trawka zielona), a środek wypaliło.Działa to podobnie jak gnojówka, którą trzeba stosować rozcieńczoną by była nawozem.Trzeba zrobić dosiewkę, ale ziemię najlepiej wymienić.
zmonia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2013, o 06:11

Post »

Witam, mam podobny problem, czytając różne wypowiedzi, zastanawiajacym jest fakt, że problemy wystepują z trawą Barenbrug. Ja mam również posianą mieszankę tej firmy i również podobny problem. Sąsiedzi bliscy siali zwykłe mieszanki traw(nieokreślonej firmy) i nie mają takiego problemu(podłoże takie same, w ten sam sposób przygotowane, ziarna wysiane w jednakowym czasie), trawy wzrastają równomiernie bez jakichkolwiek innych niż standardowe zabiegi. Także chyba niestety trawy tej firmy niezbyt dobrze rosną w polskich warunkach klimatycznych,
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pytanie jest jeszcze inne co do wątpliwości związanych z mieszanką.
Jeżeli mieszanka jest w pełni z pochodzenia z kraju producenta to mogą być takie problemy.
Jeżeli mieszanka jest oparta np. o polskiego producenta bo chyba B. wykupił jedną firmę w Polsce to nie powinno być problemów ale jak mieszanka od producenta to mogą być.
To tak samo jak z iglakami z Holandii z marketów - jedna zima i po zawodach.

Podanie nawozu wyrówna zieleń na całym obszarze ale lepiej dać też NPK by ta trawa słabsza mogła latem i zimą wytrzymać lepiej - ważny P i K.
gosa_ka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2012, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zmonia pisze:Witam, mam podobny problem, czytając różne wypowiedzi, zastanawiajacym jest fakt, że problemy wystepują z trawą Barenbrug. Ja mam również posianą mieszankę tej firmy i również podobny problem. Sąsiedzi bliscy siali zwykłe mieszanki traw(nieokreślonej firmy) i nie mają takiego problemu(podłoże takie same, w ten sam sposób przygotowane, ziarna wysiane w jednakowym czasie), trawy wzrastają równomiernie bez jakichkolwiek innych niż standardowe zabiegi. Także chyba niestety trawy tej firmy niezbyt dobrze rosną w polskich warunkach klimatycznych,
pozdrawiam.
Moim zdaniem to błędy w pielęgnacji i nawożeniu , a nie rodzaj trawy ma znaczenie. Akurat mam trawnik z firmy B.( uniwersalna w żółtym opakowaniu) , niecałe 2 tyg temu stopniał śnieg , a mój trawnik, nie dość że świetnie przezimował , to w obecnej chwili jest jak dywan zielony i równiutki.Jeszcze parę małych placków po śniegu pozostało ale widzę , że szybko się to naprawia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”