Witam doświadczonych Forumowiczów!
Mam 3, posadzone obok siebie świerki serbskie, które mają obecnie od 4-5 m. Nie mam zastrzeżeń co do kondycji roślin, ale jeden z nich rośnie zdecydowanie wolniej, niż oba pozostałe. Mam następujące pytanie - czy jest jakaś metoda, żeby zmotywować go do szybszego wzrostu? Np. czy mogę temu leniuchowi poprzycinać końcówki gałęzi, żeby dostał większego pędu w wierzchołku?
Z góry dzięki!
Przycinanie świerka serbskiego
- juni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przycinanie świerka serbskiego
Może garść nawozu więcej.
Jak go przytniesz to nie będzie pasować do pozostałych,będzie bardziej gęsty.
Znalazłam zdjęcie.Świerk srebrny z tyłu zdjęcia,przycinany
[/url]
Jak go przytniesz to nie będzie pasować do pozostałych,będzie bardziej gęsty.
Znalazłam zdjęcie.Świerk srebrny z tyłu zdjęcia,przycinany
[/url]
1.Podsypać nawozami tego mniejszego , dwóm pozostałym nie dać nic niech rosną z siłą matki natury
2,Przyciąć , ale gorzej jak zrobi się niespodzianka i on i tak przegoni te dwa i będzie znowu problem i się zagęszczą
3.Najbardziej racjonalne wyjście - dać sobie spokój i nie zaprzątać sobie głowy .
A przycinanie nic nie da, bo się zagęsci i będzie mniejszy , a tamte dwa wysokie, ale chudziaki .
2,Przyciąć , ale gorzej jak zrobi się niespodzianka i on i tak przegoni te dwa i będzie znowu problem i się zagęszczą
3.Najbardziej racjonalne wyjście - dać sobie spokój i nie zaprzątać sobie głowy .
A przycinanie nic nie da, bo się zagęsci i będzie mniejszy , a tamte dwa wysokie, ale chudziaki .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Dzięki wielkie za pomoc!
Zależało mi szczególnie na wzroście tego środkowego, bo on właśnie ma mi zasłonić balkony z sąsiedniego bloku. Ale widać, że z matką naturą nie ma co dyskutować. Dam im wszystkim po równo nawozu i będę patrzył co się dzieje.
Na marginesie dodam, że:
- wszystkie trzy świerki 2 lub 3 lata temu miały problem z zamieraniem wierzchołków wzrostu. Odciąłem suche badyle i poprowadziłem nowe stożki z bocznych
- wszystkie 3 bardzo ładnie się rozwijają, zagęszczają i itd. - ale ten środkowy właśnie nie chce rosnąć w górę (w innych kierunkach ładnie się rozwija.
jeszcze raz Dzięki!
Zależało mi szczególnie na wzroście tego środkowego, bo on właśnie ma mi zasłonić balkony z sąsiedniego bloku. Ale widać, że z matką naturą nie ma co dyskutować. Dam im wszystkim po równo nawozu i będę patrzył co się dzieje.
Na marginesie dodam, że:
- wszystkie trzy świerki 2 lub 3 lata temu miały problem z zamieraniem wierzchołków wzrostu. Odciąłem suche badyle i poprowadziłem nowe stożki z bocznych
- wszystkie 3 bardzo ładnie się rozwijają, zagęszczają i itd. - ale ten środkowy właśnie nie chce rosnąć w górę (w innych kierunkach ładnie się rozwija.
jeszcze raz Dzięki!