Poziomki - uprawa cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poziomki - uprawa cz. 2
Poziomki - uprawa cz. 1
U mnie zasiała się ...poziomka? Jest to roślina podobma do poziomki, liście bardziej zaokrąglone, mocno płożąca- inwazyjna.
Owoce większe zaokrąglone, czerwone, w smaku -bez smaku, jakaś nijaka.
U mnie zasiała się ...poziomka? Jest to roślina podobma do poziomki, liście bardziej zaokrąglone, mocno płożąca- inwazyjna.
per aspera ad astra
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Gdzieś czytałem o tej roślince to bylina bardziej ozdobna, chociaż owoce są jadalne, tylko tak jak piszesz bez smakowe,roślina na obwódki, na zdjęciu ładnie to wyglądało.
- Pozdrawiam Jurek
Może masz poziomkówkę indyjską? Ma owoce okrągłe i skierowane do góry. Smak by się zgadzał - zupełnie nijaki. Ją się sadzi jako tło na rabaty i roślinę ozdobną - dla tych czerwonych kulek.jurek16a pisze:U mnie zasiała się ...poziomka? Jest to roślina podobma do poziomki, liście bardziej zaokrąglone, mocno płożąca- inwazyjna.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
Proszę, tutaj możesz sprawdzić czy jest to poziomka indyjska, jak piszą moi poprzednicy, którzy pewnie mają rację A to jej zdjęcie (klik). Wyczytałam, że krąży o niej mit, że jej owoce są trujące trująca, ale to nie prawda. Są mdłe i raczej nie zachwycą smakoszy. Może krzyżować się z innymi poziomkami jak i truskawkami. Ma charakterystyczne żółte kwiaty, a nie białe tak jak poziomka.
Pozdrawiam, Ogoonek
Witam! Jestem nowa na forum i zaciekawił mnie ten temat. Jestem od niedawna ogrodniczką-amatorką. Dzisiaj posiałam poziomki odmiany 'Rugia'. Czy to aby nie za późno?
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Spokojnie! Nawet jak troszkę później niż inni, to i tak będzie dobrze. Teraz cieplej, światła więcej... może będą odrobinę później, ale powinny być!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Dzięki, bo się martwiłam. Stoją na słonecznym parapecie (o ile parapet może być słoneczny ), zaraz koło arbuzów. Mają wilgotną glebę. Pozostaje mi tylko czekać...
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie to ale mnie nie otruła, może dlatego że mi nie smakowała,no ale jest ładna, bardzo ozdobnaOgoonek pisze:Proszę, tutaj możesz sprawdzić czy jest to poziomka indyjska, jak piszą moi poprzednicy, którzy pewnie mają rację A to jej zdjęcie (klik). Wyczytałam, że krąży o niej mit, że jej owoce są trujące trująca, ale to nie prawda. Są mdłe i raczej nie zachwycą smakoszy. Może krzyżować się z innymi poziomkami jak i truskawkami. Ma charakterystyczne żółte kwiaty, a nie białe tak jak poziomka.jurek16a pisze:Dzięki! może to je to?
per aspera ad astra
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Dziś odkopałem swoje poziomki spod śniegu. Są zielone zeszłoroczne liście. Postawiłem je na słonecznym miejscu, niech rozmarzają.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
U mnie rosną .
Takie jeszcze niedawno ( brak słońca robił złą robotę )
Teraz są takie giganty
Niektóre jednak marnieją. Nie dociekam - dlaczego. Survival
Takie jeszcze niedawno ( brak słońca robił złą robotę )
Teraz są takie giganty
Niektóre jednak marnieją. Nie dociekam - dlaczego. Survival
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Ruda2011
Moje poziomki są takie same jak Twoje, dziś je popikowałam i tak się zastanawiam, czy jest szansa, że w tym roku jeszcze zjemy poziomki?
zmiekina
Poziomki wysiewa się w lutym. Z pewnością urosną, ale nie wiem czy w tym roku się nimi nacieszysz.
Moje poziomki są takie same jak Twoje, dziś je popikowałam i tak się zastanawiam, czy jest szansa, że w tym roku jeszcze zjemy poziomki?
zmiekina
Poziomki wysiewa się w lutym. Z pewnością urosną, ale nie wiem czy w tym roku się nimi nacieszysz.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.