Kosiarka,podkadszarka czy ....? Co wybrać?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Ogrod Marzen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2011, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kosiarka,podkadszarka czy ....? Co wybrać?

Post »

Witam, Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi różnicę między kosą spalinową a podkaszarką?
Mam w ogrodzie sporo rozrośniętych krzewów, pod które nie mogę dotrzeć kosiarką i pomyślałam, ze taki sprzęt byłby odpowiedni. Nie wiem jednak co wybrać...
Ostatnio robiłam mały rekonesans na rynku i wydaje mi się, ze w miarę sensownie wyglądają kosy NAC - nie miałam jednak wcześniej do czynienia z tym sprzętem. Czy macie wyrobione zdanie o NACu? Nie ukrywam, że w tym przypadku kusząca jest cena i jakaś promocja. Podobno dają darmowy przegląd. Nie wiem jednak czy można im zaufać. Proszę o pomoc :)
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podkadszarka czy kosa spalinowa?

Post »

Krótko mówiąc - podkaszarka jest zagięta na końcu, jest przeważnie słabsza i kosi tylko żyłką. No i jest tańsza.
Kosa jest prosta, można zakładać nóż i IMO jest bardziej uniwersalna. Wykosisz i trawkę koło drzew, jak i chaszcze.
O NAC-ach mam dobre zdanie, więcej tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=43587
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

w twoim przypadku tylko kosa spalinowa, a ta firma należy raczej do tzw. mniej niż średnich (3 na 5).
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Podkaszarka jest za słaba.A jeśli juz kosa to tylko marki Stihl :wink:
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
sadrak
50p
50p
Od: 16 mar 2011, o 14:12

Post »

Wydaje mi się że z kosą trochę przesadzacie. Jeśli w miarę regularnie pielęgnujesz trawnik a chwasty które chcesz skosić nie są w formie małych drzewek :) to w zupełności wystarczy ci podkaszarka (czy spalinowa czy elektryczna zależy tylko od tego jak ci się widzi bieganie z kablem). Kosę kupuje się przede wszystkim tam gdzie kosi się rzadko i duże powierzchnie (rowy, nieużytki, pobocza, itp.). Jeśli chcesz kosić trawę i chwasty pod krzewami i drzewkami oraz przy krawężnikach, murkach itp. to będziesz potrzebował podkaszarki. Głównym narzędziem kosy jest zasadniczo nóż (oczywiście można założyć głowicę żyłkową). Teraz odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz go używał? Ponieważ możesz uszkodzić drzewka i krzewy pod którymi bedziesz wykaszał trawę jak również krawężniki, itp. Jeśli tak to będziesz przacował żyłką i wystarcza ci w zupełności podkaszarka.

Ja posiadam podkszarkę spalinową i do dzisiaj wykaszam nią rowy i wysokie chwasty (od 3 lat) - nie ma problemu. Oczywiście gdyby to były bardzo duże powierzchnie zdecydowałbym się na kosę.
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09

Post »

Sorry, odpowiadając na post zgubiłem wątek, mówiący że już masz kosiarkę. Moją intencją było, że kosa spalinowa jest dobra na te warunki i zastąpi kosirakę i podkaszarkę.
a2t1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2013, o 21:15

Kosiarka czy...? Co wybrać?

Post »

Witam

Mam w planach zakup kosiarki lub kosy do 1000 zł, która wytrzyma koszenie 10 arów 2x miesięcznie. Będę kosić między drzewkami oddalonymi od siebie o ok. 1m, więc mam wątpliwości, co w takim wypadku sprawdziłoby się lepiej - kosiarka, czy kosa spalinowa? Jakie modele polecacie?

W tych tematach jestem dość zielony, więc proszę o wyrozumiałość w razie ewentualnych pytań z mojej strony;)

Pozdrawiam.
MarcinBrz
200p
200p

Re: Kosiarka, czy kosa?

Post »

Mam kosę i kosiarkę, dzielą się pracą ;) Na terenie podobnym do Twojego używam kosy. Może nie jest tak idealnie jak po kosiarce, ale szybciej.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a2t1 pisze: Będę kosić między drzewkami oddalonymi od siebie o ok. 1m,
A tam w ogóle coś jeszcze rośnie ? Wybrałbym kosę, np. FS 87. Ciut więcej, ale maszyna warta tego. FS 56 mieści się w Twoim budżecie, ale ja poczekam jeszcze na opinie. Obecne nie są zbyt pochlebne na nowej serii motorka. Może dlatego ze odmienny i ludzie jeszcze nie zaakceptowali albo faktycznie chińszczyzna i tu się wkradła.
a2t1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

@MarcinBrz
Można wiedzieć jakim sprzętem dysponujesz? :)

@Hosta
Drzewka są tak blisko siebie, gdyż sadziłem je 3 dni temu i liczę się z tym, że nie wszystkie się przyjmą a wtedy raczej w to miejsce nie będę sadził nowego. Między nimi posiałem trawę.

A propos kosy. Z chęcią kupiłbym tą, którą zaproponowałeś, ale niestety jest trochę za droga :/ Zdaję sobie sprawę, że do 1000 zł cudów nie będzie, ale więcej niestety więcej nie mogę wyłożyć.
longer1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2013, o 21:19

Post »

Jeśli będziesz kosił tylko ładną lekką trawkę to fs56 w zupełności wystarczy i będziesz zadowolony. To bardzo lekki i poręczny sprzęt. Ewentualnie rozważ husqvarnę 128R.
kordiankw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2010, o 09:28

Post »

Ja od trzech lat używam japońskiej małej kosy Echo SRM-220ES i bardzo ją sobie chwalę. Ma w zestawie zamiennie noże i żyłkę. Jest lekka i dobrze sobie radzi nawet z dużymi chwastami i niewielkimi krzewami po założeniu noża. Wykorzystuję ją jednak tylko do prac wykończeniowych, bo do koszenia na dużej przestrzeni jednak wolę używać kosiarkę z napędem.
Pozdrawiam,
Witek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Kosa:

+ tnie wszystko od patyków /talerz / po grube pędy chwastów /wzmocniona żyłka /
+ wykosi każdy zakamarek
+oszczędnosć paliwa
+kamienie i nierówności jej nie straszne
+ kosi każdą wysokość traw istne chaszcze

- tnie nisko z czasem obawa,że mech będzie popierdzielał
- w fazie uczenia się powycinać można dziury i nierówno kosisz z czasem oczywiście dojdziesz do perfekcji
- jak kosi szkodnik zetnie wszystko a mam takiego to żyłka skosiła irysy, jałowce itp
-musisz grabić potem ręcznie
- ciężki grzmot potem kręgosłup boli jak dzwigasz toto tatałajstwo na pasku
-nie szkodzą jej kamienie, ale Tobie tak czyli opancerzone oczy z każdej strony i musowo kask
Kosiarka
+ równo jak na stole tnie
+ trawa w pojemniku szybko i wygonie

- kosić trzeba systematycznie bo dużej trawie nie poradzi
-pozbierać wszystkie pierdoły typu kamienie, szkła itp bo nóż się niszczy
-dołki dołeczki nie dla niej , musi byc w miarę równa działka
-krzaki i grube chwasty nie dla niej
-nie wykosi przy przeszkodach

wynik : najlepiej mieć i to i to :lol: zależnie od potrzeb.
Najlepiej na chaszcze najpierw kosa , a potem w miarę odchwaszczania terenu kosiarka.Nawet mała może byc , bo najcięższą robote odwaliła kosa.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
a2t1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Ostatecznie zdecydowałem się na zakup kosy STIHL FS 56. Myślę, że w moim przypadku będzie najlepsza.

Pozdrawiam
MarcinBrz
200p
200p

Post »

a2t1 pisze:@MarcinBrz
Można wiedzieć jakim sprzętem dysponujesz? :)
Kosiarka Makita EUM481, kosa NAC WLBC430. Ani na jedną, ani na drugą nie mam prawa narzekać :)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”