Dareczka działeczka, a raczej jej część.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dareczka działeczka, a raczej jej część.

Post »

No i stało się. Działka pochłonęła cały mój wolny czas. A było jeszcze rok temu tak spokojnie i leniwie. ;:306 ;:306

Działka ROD kaszubskie w Gdyni o powierzchni 430 m kw. Połowa to królestwo żony, a połowa to moje wypociny. Całość była nie ogrodzona, wszystko rosło wszędzie, w domku i schowku Sodoma i Gomora. Dodatkowo część działki użytkował kto chciał i gdyby nie rzeczka to siali by nawet poza granicami działek, a tak to do samej wody. ;:202 No po prostu istny chaos.

No to wziąłem się za robotę trochę już na jesieni. Nie dużo bo dopiero pół roku po operacji byłem ale zawsze coś. Na dzień dobry to elektrycy podłączyli prąd żeby jakąś kawę można było wypić. Okazało się że wszędzie można było znaleźć pietruszkę i cebulę. Zacząłem więc tak na chybił trafił przekopywać i szybko okazało się że wymiękam. Wykopałem z kilkaset cebulek różnego kalibru, taczkę warzyw (niektóre kilka lat tak siedziały w ziemi) o nijakim pokroju i tylko natka pietruszki poszła na kuchnię. Poza tym reszta to chwasty rosnące tam gdzie cebulowe gdy przekwitną i zamrą oraz mnóstwo odmian astrów.

Tak więc nie wiedziałem od czego zacząć. Podszedłem do tematu jeszcze raz ale z głową na karku. Wziąłem sąsiada który mi powiedział gdzie co mogę znaleźć. Wiedział lepiej od właścicielki ;:oj Zrobiłem kilkanaście próbnych zagłębień łopatą aby zorientować się z czym mam do czynienia i poleciałem zrobić nowy kompostownik. Stary był ale nie zauważyłem go z pod kompostu. Myślałem że to górka ze śmieciami bo było tam dosłownie wszystko, nawet worki i szkło. Jak tylko żonka zatwierdziła decyzję duuuuużo poleciało na kompost.

Obrazek

Przed i po.

Obrazek

Jak już wspomniałem do mojego użytku jest ta część lepsza ;:306 Miałem na niej grusze jabłonie i krzewy owocowe oraz truskawki. Co do truskawek to były trzy poletka tak ok 4/4 metry w trzech lokalizacjach. :shock:

Wiedziałem jedno: na wiosnę będzie dużo roboty. Obrazek
By być szczęśliwym wystarczy zdać sobie z tego sprawę.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Re: Dareczka działeczka, a raczej jej część.

Post »

No i przyszła wiosna. Wyczekiwana, wytęskniona, opóźniona wiosna. W domu pojawiła się szklarnia a w niej pierwsze sianie warzyw do pikowania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie będę się chwalił ile czego mam i ile z tego padło. Początki podobno zawsze są trudne.
Cieszy mnie jednak że ziarno wpuszczone w glebę i podlane wyraża silną wolę życia co jeszcze bardziej nakręca człowieka do obcowania z naturą.
Na działce pierwsze prace wykonywaliśmy w połowie kwietnia. Coś co chyba kiedyś było szklarnią, czyli kilka rurek i mnóstwo suszarek do bielizny poplątanych ze sobą pończochami udało się rozebrać. Zaraz po tym udało się poprzesadzać krzewy i drzewka owocowe w bardziej sensowne miejsce bo były wszędzie.

Obrazek

Maliny przykładowo przesadziłem wzdłuż ścieżki bo tam gdzie były nie miały już ani miejsca ani minerałów w glebie.

Zaraz po tym ruszyłem z ogrodzeniem. Najpierw robił to teściu ale szybko mu podziękowałem. Umowa była taka że do maksimum miał być wykorzystany gruz z mnóstwa ścieżek betonowych. Jemu na cztery słupki i pergolę wejściową wyszło wiadro gruzu i kilka taczek zaprawy w tym 50 kg cementu. Dalej zrobiłem sam. Proporcje były odwrotne. Taczka gruzu i wiadro zaprawy na słupek. Aby zaoszczędzić czas zrezygnowałem z węzełkowania drutem siatki i przeciągałem drut przez nią a potem naciągałem jedno i drugie. Na ogrodzenie daliśmy siatkę leśną gdyż głównie zależało mi na zabezpieczeniu przed dzikami. Gdyńskim dzikom wystarczył nawet sznurek do poziomowania i już nie wchodziły a do sąsiadów tak. :shock:

Obrazek

Pergola wejściowa.

Obrazek

Obrazek

W międzyczasie wyciąłem dwie z trzech gruszy i jedną jabłoń. Powodem było zaawansowane stadium choroby tych drzewek. A niebawem dosadziłem młodą Lobo i wiśnię łutówkę Jest też dereń jadalny, borówki amerykańskie Bluecrop, pigwowiec japoński i czekamy jeszcze na czereśnie.
Z jednego pnia zrobiłem ławkę. Dolna część działki musiałem zakończyć od nowa murkiem oporowym. Gałęzie powędrowały pod rabatki. Magi rośnie jak szalona.

Oto foto relacja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzień dzisiejszy to już 30% warzywnika przygotowane i juz pierwsze zasiewy zrobione. Dopiero ;:174 bo wszystko robię sam, a kręgosłup się buntuje i boli. Żonka o kulach i tak dużo robi ;:167 na swej części.
Nad samą rzeczką zrobię jeszcze tarasik aby rankiem wypić kawkę przy szumie wody.

Obrazek

Niedługo relacja z postępów z pracy przy warzywach i plan warzywnika w uprawie współrzędnej.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

JAk jestem w domu,to muszę być i na działce :D
Zmiana goni zmianę,piszesz że część działki Twoja ,jak rozumiem reszta żony ? nastawiasz się raczej na warzywa i owoce czy rośliny ozdobne też?
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

Witam dorciu 7 . Część od strony wejścia to żony królestwo ;:32 Co zaś do mojej części to prym będą wiodły warzywa w uprawie współrzędnej. Daje to ciekawy efekt i stwarza możliwość uprawy bez chemii. Co do roślin ozdobnych to tam gdzie będzie tarasik przy rzeczce wsadzę kilka podwórkowych ulubieńców oraz posieję mini łączkę kwiatową. Ale zanim wszystko zrobię to ..... ;:223 . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daruś, wpadłam do Ciebie od Colli, bo zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź o katastrofie:
miałbyś się tak szybko zniechęcić? ;:202 Gdzieś czytałam, że ogród uczy człowieka pokory.
To święta prawda. Zajrzyj do mnie i zobacz od czego my zaczynaliśmy. I ani razu nie przyszło
mi na myśl, by to zostawić, choć wsparcia wielkiego przy moich "wizjach" ani w mężu ani w sąsiedzie
nie miałam. Każdy mój pomysł mąż kwitował dziwnym uśmieszkiem :evil: Ale kiedy był już wykonany
jakiś etap, przyznawał, że "fajnie" ;:131
Wszystko pomalutku, nie może być natychmiast, bo się szybko znudzi ;:108
Powodzenia i cierpliwości :uszy
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

Dziękuję Oster. Już do Ciebie lecę. Tak jak u Oli pisałem już mi lepiej. Wczoraj troszkę porobiłem i dziś jadę. Miałem jeszcze przeprawę z sąsiadką bo chciała pi ogrodzenie zdjąć. Przyczyną było to że choć na mojej stronie wykonane prawidłowo to za blisko jej ścieżki i się ona nie mieści. Ma tylko trawnik... :pogon Ale udało się.
Oczywiście forum jest dobrym lekarstwem na zniechęcenie no i Wy Kochani :D

A tak wyglądała moja część wczoraj wieczorem.

Obrazek

Zostało jeszcze drewno do poukładania u żonki na rabatkach jako obrzeża.

Obrazek

Rabata z prawej (kapuścianna) jest wielowarstwowa: gałęzie, na to makulatura i nie przerobiony kompost, ziemia i ziemia z kompostem. Ta z lewej to tylko przekopana z kompostem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wysprzątałem schowek ;:202 i znalazłem trochę okien. Zrobiłem tymczasowo kilka pseudo inspektów i jeden docelowy ze starej dziurawej skrzyni po rybach i jednego okna. Zasiałem tam kalafior późny. Wczesny zjadło coś w domu.

Obrazek

W miejscu zwanym przez nas zakątkiem łasucha rośnie sobie taka dzika łączka.

Obrazek

Fasola szparagowa pnąca wzeszła. Muszę się pospieszyć ze stelażem. Na tych kołach zrobię słupki z siatki leśnej.

Obrazek

Tarasik nad rzeczką prawie gotowy. Jeszcze tylko ławki z widocznych tu bali i jakiś parasol z karczmy. No i obsiać w koło, a tam gdzie ta gromadka gruzu to będzie kiedyś skalniak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jabłoń lobo ma kilka kwiatków. Czereśnia burlat się zadomawia bo siedzi w ziemi dopiero trzeci dzień. Maliny niezawodnie przyjęły się na nowym miejscu. Niestety teraz widzę że są tu wymieszane dwie odmiany. Jak podrosną to będziemy identyfikować. Porzeczki w pełnej krasie. Nawet te pienne. C.D.N.
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

W domu czekają na swoją kolej pomidorki.
Obrazek

Maskotka powyżej i gruntowy palikowy poniżej.

Obrazek

A na świat wyszły trzy dni temu roślinki z pestek winogron. Muszę doczytać kiedy je można wsadzić i jak przedtem pielęgnować bo to eksperyment. Wiem tylko że to białe.

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Witaj Darku :wit
Nooo rozpoczęcie działań z pełnym rozmacham, pracy przed Wami dużo, ale już widać pierwsze rewelacyjne efekty. Będę kibicował bo sam niedawno rozpocząłem przygodę z ROD.
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

Witaj imer. Widzę że czytanie o naszej działce na dwa różne sposoby nie zniechęciło Cię. Zapisuje Cię w kolejce do czytania.
Szczęściarz z Ciebie. Do Baobabu masz bliżej ode mnie, a wg. mnie to najlepszy punkt jaki spotkałem w okolicy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

ŁĄczka super, jak widzę ze zdjęć zmienia sie u Ciebie więc pokazuj jak najwięcej -słonecznego i miłego popołudnia :D
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Darku, zadam Ci niedyskretne pytanie :wink: a cóż to jest ów BAOBAB?

Edit: a już "wygooglałem", że to centrum ogrodnicze, niestety w takiej lokalizacji, że może i bliżej, ale totalnie mi nie po drodze
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Dareczku no proszę jakie postępy u ciebie ;:433 ja raczej nie doczytałam ale co się stało zonie że o kulach jest...Pozdrawiam cieplutko u mnie upał na całego życzę słonecznego i pracowitego dnia ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

Dzień dobry. :wit
Dorciu, mam to szczęście w nieszczęściu że zdrowie pozwala mi na chodzenie na działkę co drugi lub trzeci dzień. Wtedy to i my widzimy zmiany i udokumentowujemy je w aparacie i tu. Łączka tam była przed nami ale o tym nie wiedzieliśmy, bo jak pisałem właścicielka mało co wiedziała o swojej działce. Służyła ona sąsiadom za doskokowy warzywnik.
Imer, ja też mam nie po drodze. Z Witomina na Mały Kack przez Osowę. ;:306 ;:306 Wybór zaś i jakość roślin dobra.
Olu, dziękuję. Postępy są ale jak pisałem u Ciebie ja z tych niecierpliwych bardziej. ;:65 Dziś chyba też nie pojadę. :(

Okazuje się że we wspomnianym CO mają Wisterie. Pierwszy raz w życiu widziałem ją kwitnącą na własne oczy.

Obrazek

Miłego dnia.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Darku i ja trafiłam do ciebie tyle prac już wykonaliście będzie dobrze i pięknie przyjdzie czas ze bedziesz leżał na leżaczku i podziwiał to co wykonałes. Najbardziej cieszy to co wykonamy sami.Ja nie lubie ogrodów zaprojektowanych przez fachowców sa takie podobne do dziewczynki w pięknej różowej sukni która stoi z boku i patrzy jak sie inne dzieci bawią ,bo jej nie wolno się pobrudzić. pozdrowienia dla żonki i powodzenia.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

:wit :wit Witaj. I jak dzień przeleciał?
W wisterii zakochałam się, gdy zobaczyłam ją na zdjęciu. Nigdy nie zapomnę tego widoku.
To cudowna roślina. Kupiłam ją w tym roku i mam nadzieję, że jej się u mnie spodoba.
Pozdrawiam serdecznie. Pozdrów też swoją Połówkę ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”