Balkon - podniebny ogród
Balkon - podniebny ogród
Witam Wszystkich bardzo serdecznie Pozdrowienia dla osób, które już mnie znają i "piątka" dla Nowych Przybyszy
Chciałam podzielić się z Wami moim pomysłem na balkon. Realizacja pomysłu będzie rozległa w czasie i z każdej przeprowadzonej zmiany będę zamieszczać fotorelację
Życzę miłego czytania i oglądania.
Na początek zdjęcia balkonu przed zmianami. W skrzynkach są już kwiatki ale obsadzenie będę omawiać później
Co już jest?
* 2 x pergola 60cm x 190cm - zakupiona w zeszłym roku
* 4 x skrzynka balkonowa - 2 x 40cm i 2x 60 cm
* 2x donice kielichy - 40 cm śr. i 60 cm śr.
* 1x stolik składany plastykowy
* 1x suszarka na bieliznę podsufitowa przyścienna
Co mi przeszkadzało?!
* Pękające płytki i wykruszająca się fuga
* Brak miejsca gdy suszyłam pranie.
* Wścibskie oczy sąsiadów z bloku naprzeciw oraz osób spacerujących. Co prawda mieszkam na 3 piętrze natomiast pod blokiem jest ogromny parking i "szlak komunikacyjny" do sklepu. Sąsiadów "balkonowych mam wporządku, są to w zasadzie znajomi przed którymi się nie wstydzę
Nie wszyscy z Was wiedzą że mam ciekawskiego 2,5 rocznego brzdąca który uwielbia spędzać czas na działce i balkonie
Plan częściowo już zrealizowany ponieważ pozbyłam się suszarek stojących i w zamian mam pod daszkiem zamontowaną suszarkę wiszącą. Naszukałam się tego cuda wszędzie aż wkońcu trafiłam na portalu allegro. Już wyjaśniam w czym tkwił problem. Mam daszek nad balkonem ale jest on "spadowy" nie mogłam kupić sobie takiej tradycyjnej suszarki sufitowej z powodu braku możliwości jej zamocowania. Szukałam takiej lecz montowanej do ściany i znalazłam. Taraz nawet deszcz mi nie straszny a przede wszystkim zyskałam miejsce na podłodze Suszarka ma 5 pretów i każdy o długości 180 cm
Co na podłogę?
Ja chciałam przede wszytskim osłonić kruszące się kafelki i fugę no i oczywiście zależało mi na estetyce. Postanowiłam wyłozyć sztuczną trawą Zakupiłam 6m2 "Wimbledon" podwójnie podgumowany i drenowany by odprowadzać wodę Zobaczymy czy zda egzamin.
Na podglądaczy!
Ważne było dla mnie to aby było to trwałe a nie sezonowe. Natomiast na technorattan jest dość drogi i najzwyczajniej nie stać mnie na niego. Szukałam dobrego zamiennika. osłony balkonowe z materiału jakoś mi nie podpasowały i postawiłam na naturalny materał i padło na wikline. Kupiłam 3m matę wiklinową gęstą i podzieliłam ją na 2 odcinki po 1,5 m. Barierka ma 4m długości natomiast na środku posiada uwypuklenie o szerokości 1m którego nie będę zasłaniać. Dzięki takiemu zabiegwi mój Maluch nie będzie skubał maty aby podejrzeć co się dzieje na dole i ja będę mieć poczucie że nie izoluje się od otoczenia.
Tak wygląda balkon po zastosowaniu maty wiklinowej oraz sztucznej trawy. Mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu
Do następnego
Chciałam podzielić się z Wami moim pomysłem na balkon. Realizacja pomysłu będzie rozległa w czasie i z każdej przeprowadzonej zmiany będę zamieszczać fotorelację
Życzę miłego czytania i oglądania.
Na początek zdjęcia balkonu przed zmianami. W skrzynkach są już kwiatki ale obsadzenie będę omawiać później
Co już jest?
* 2 x pergola 60cm x 190cm - zakupiona w zeszłym roku
* 4 x skrzynka balkonowa - 2 x 40cm i 2x 60 cm
* 2x donice kielichy - 40 cm śr. i 60 cm śr.
* 1x stolik składany plastykowy
* 1x suszarka na bieliznę podsufitowa przyścienna
Co mi przeszkadzało?!
* Pękające płytki i wykruszająca się fuga
* Brak miejsca gdy suszyłam pranie.
* Wścibskie oczy sąsiadów z bloku naprzeciw oraz osób spacerujących. Co prawda mieszkam na 3 piętrze natomiast pod blokiem jest ogromny parking i "szlak komunikacyjny" do sklepu. Sąsiadów "balkonowych mam wporządku, są to w zasadzie znajomi przed którymi się nie wstydzę
Nie wszyscy z Was wiedzą że mam ciekawskiego 2,5 rocznego brzdąca który uwielbia spędzać czas na działce i balkonie
Plan częściowo już zrealizowany ponieważ pozbyłam się suszarek stojących i w zamian mam pod daszkiem zamontowaną suszarkę wiszącą. Naszukałam się tego cuda wszędzie aż wkońcu trafiłam na portalu allegro. Już wyjaśniam w czym tkwił problem. Mam daszek nad balkonem ale jest on "spadowy" nie mogłam kupić sobie takiej tradycyjnej suszarki sufitowej z powodu braku możliwości jej zamocowania. Szukałam takiej lecz montowanej do ściany i znalazłam. Taraz nawet deszcz mi nie straszny a przede wszystkim zyskałam miejsce na podłodze Suszarka ma 5 pretów i każdy o długości 180 cm
Co na podłogę?
Ja chciałam przede wszytskim osłonić kruszące się kafelki i fugę no i oczywiście zależało mi na estetyce. Postanowiłam wyłozyć sztuczną trawą Zakupiłam 6m2 "Wimbledon" podwójnie podgumowany i drenowany by odprowadzać wodę Zobaczymy czy zda egzamin.
Na podglądaczy!
Ważne było dla mnie to aby było to trwałe a nie sezonowe. Natomiast na technorattan jest dość drogi i najzwyczajniej nie stać mnie na niego. Szukałam dobrego zamiennika. osłony balkonowe z materiału jakoś mi nie podpasowały i postawiłam na naturalny materał i padło na wikline. Kupiłam 3m matę wiklinową gęstą i podzieliłam ją na 2 odcinki po 1,5 m. Barierka ma 4m długości natomiast na środku posiada uwypuklenie o szerokości 1m którego nie będę zasłaniać. Dzięki takiemu zabiegwi mój Maluch nie będzie skubał maty aby podejrzeć co się dzieje na dole i ja będę mieć poczucie że nie izoluje się od otoczenia.
Tak wygląda balkon po zastosowaniu maty wiklinowej oraz sztucznej trawy. Mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu
Do następnego
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: BALKON - podniebny ogród :)
Witaj
Piękny balkon, piękne pomysły Ale mi się podoba u Ciebie I ta trawa....Ehh
Jako zagorzała balkonowiczka będę zaglądać i nie mogę się doczekać reszty pomysłów
Piękny balkon, piękne pomysły Ale mi się podoba u Ciebie I ta trawa....Ehh
Jako zagorzała balkonowiczka będę zaglądać i nie mogę się doczekać reszty pomysłów
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Balkon - podniebny ogród
Super balkon! Będę odwiedzać
- bergamotka
- 100p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witaj ja też niecierpliwie czekam na dalszy ciąg, bo zapowiada się naprawdę pięknie. Trawka super, tylko zawsze się zastanawiałam jak to w razie czego posprzątać, odkurzaczem?
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam Bardzo ciekawa relacja, z przyjemnością się czytało Sama nie mam balkonu (a raczej mam ale całkiem zabudowany), ale z przyjemnością będę obserwować zmiany na Twoim
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
aha
Gdzie balkon tam i ja A zatem czekam na fotorelacje
Gdzie balkon tam i ja A zatem czekam na fotorelacje
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam!
Pozdrawiam Alicja
Pozdrawiam Alicja
Witaj, ja też mam balkon ilubię spędzać nanim czas. Najpierw muszę go doprowadzić do ładu, żeby się należycie odprężyć.... więc jak już umyjępodłogę i poskubię przekwitnięte kwiaty to już czas na relaksik się kończy....
B ędę zaglądać i pozdrawiam serdecznie.
B ędę zaglądać i pozdrawiam serdecznie.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Twój balkon zapowiada się cudownie-widzę,że mamy takie same stoliki na balkonie;)
Masz ciekawe pomysły na zagospodarowanie balkonu, czekam na dalszy ciąg .
Ale super, że znalazłam twój wątek. Ja też w tym roku zabieram się za balkon i też właśnie szukam takiej suszarki Z tą trawą to dobry pomysł muszę się nad tym zastanowić. Życzę powodzenie
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Mnie przypadł do gustu twój balkon, już widzę tam jakieś fajne pnącze i inne rośliny, a ta trawa fajna
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Jako wielbicielka balkonów wpisuję się
Widzę że plan został szybko wprowadzony w życie, efekt świetny , to teraz czekamy na ciąg dalszy
Widzę że plan został szybko wprowadzony w życie, efekt świetny , to teraz czekamy na ciąg dalszy
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
no balkon mnie urzekł. Baaaaardzo mi się podoba. Masz spore pole do popisu. Ja mam balkon ale malutki. Choć lepszy taki niż żaden Wszystko u ciebie wygląda bardzo estetycznie. Kratki super. Będziesz mogła mieć namiastkę ogrodu Czekam na kolejne zdjęcia. Jestem bardzo ciekawa ciągu dalszego!