Parzydło leśne
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Parzydło leśne
Zakupiłam tą roślinę na jesieni w zeszłym roku, po kwitnieniu bardzo mizerną. Teraz pięknie się rozrosła.Wiem tylko, że powinna rosnąc w cienistym miejscu i w takim ją posadziłam.Jak o nią dbać, czym nawozić? Nie wiele o niej wiem. Proszę o rady bo bardzo bym chciała żeby zakwitła.
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Parzydło leśne
Ja mam dwie sztuki, obie rosną w półcieniu, nie robię z nimi nic. Każdego roku są coraz większe i zawsze kwitną obficie.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- anym
Pauzałka! Kiedy zaczną kwitnienie,jak długo kwitnie i w jakiej ziemi posadziłaś?
- anym
Dziś zauważyłam że moje parzydło ma pączki Mam jeszcze małe parzydełko bodajże blekolistne,jak się mylę to mnie poprawcie,ale nie jest tak widowiskowe.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam trzy parzydła
Pierwsze to najnormalniejsze Aruncus dioicus (sylvestris) -parzydło leśne, które cudownie rośnie i ma bardzo szybki przyrost - polecam!
Drugie to Aruncus aethusifolius - Parzydło leśne - miniaturka. W sam raz na skalniak lub obrzeże bylinowe. Tez jest super !
I trzecie to nowy nabytek - dokładnie wczorajszy Aruncus dioicus "Kneiffii" - o ślicznych pierzastych liściach.
Na razie jest maleńkie, ale myslę, że na przyszły rok będzie już sporym okazem.
Po poludniu wkleję fotki.
Pierwsze to najnormalniejsze Aruncus dioicus (sylvestris) -parzydło leśne, które cudownie rośnie i ma bardzo szybki przyrost - polecam!
Drugie to Aruncus aethusifolius - Parzydło leśne - miniaturka. W sam raz na skalniak lub obrzeże bylinowe. Tez jest super !
I trzecie to nowy nabytek - dokładnie wczorajszy Aruncus dioicus "Kneiffii" - o ślicznych pierzastych liściach.
Na razie jest maleńkie, ale myslę, że na przyszły rok będzie już sporym okazem.
Po poludniu wkleję fotki.
- anym
Annar Czekam na zdjęcie!
Jak moje zakwitnie też wstawię zdjęcie bo nie wiem co to za odmiana
Jak moje zakwitnie też wstawię zdjęcie bo nie wiem co to za odmiana
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja posadziłam chybcikiem, bo dostałam roślinkę z ogrodu cioteczki i nie chciałam, aby oklapła
Potem doczytałam, że ma mieć stanowisko cieniste i tak się teraz zastanawiam czy w pełnym słońcu zakwitnie... Takie ładne miejsce mu znalazłam przy oczku wodnym i jeśli u Was dobrze sobie radzi na słońcu, to wolałabym nie ruszać
Potem doczytałam, że ma mieć stanowisko cieniste i tak się teraz zastanawiam czy w pełnym słońcu zakwitnie... Takie ładne miejsce mu znalazłam przy oczku wodnym i jeśli u Was dobrze sobie radzi na słońcu, to wolałabym nie ruszać
- anym
Sylwia ja mam w półcieniu, na słońcu też sobie poradzi ale będzie gorzej rósł tak myślę bo ta roślina rośnie dziko w lasach górskich w cieniu.Przy oczku będzie mu dobrze bo nie lubi suszy.
Annar Twoje parzydła piękne!
Mój ma już pąki, nie mogę się doczekać kiedy zakwitnie
Annar Twoje parzydła piękne!
Mój ma już pąki, nie mogę się doczekać kiedy zakwitnie
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Parzydło rośnie szybko i nie wymaga szczególnych zabioegów. Te na zdjęciu poniżej (na lewo od paproci, jeszcze nie kwitną), były posadzone - jeśli dobrze pamiętam - w 2011 r. Były to 2 sadzonki; jesienią 2012 robiłam przemeblowanie na tej rabacie i jedno parzydło podzieliłam na pół. Wiosną, gdy wyszły z ziemi te podzielone były sporo mniejsze, ale teraz prawie nie widać różnicy.
Rosną w półcieni/cieniu, w towarzystwie paproci, host, konwalii.
Rosną w półcieni/cieniu, w towarzystwie paproci, host, konwalii.
- anym
Magdalenco parzydła bardzo ładne! Wstaw zdjęcia jak zakwitną, będzie co podziwiać
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.