Agrotkanina w uprawie truskawek.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
gibon93
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 cze 2012, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Agrotkanina w uprawie truskawek.

Post »

Witam

może szukać nie umiem ale mało tematów jest o uprawie na agro-tkaninie . Na wstępie powiem że nie mam żadnego doświadczenia z taką uprawą ale postanowiłem się podzielić tym co już zaobserwowałem .

w tym roku zakupiłem ponad 3 tysiące sadzonek truskawki i posadziłem je w dwurzędach na agro. między rzędami mam puszczoną linię t-tape do nawadniania i zasilania nawozami .
w miarę możliwości będę się starał opisać przeszkody jakie napotkałem podczas uprawy :)

zacznę od tego co już zauważyłem i co może okazać się oczywiste ale dla mnie nie było :D

1 - do wycinania otworów w agrotkaninie nie nadaje się nożyk do tapet , nożyczki czy inne ostre narzędzie . agro się bardzo strzępi. po kilku zniszczonych kawałkach agro doszedłem do wniosku że robienie otworów powinno robić się na gorąco ja do tego celu użyłem lutownicy (kolby) . Do tego celu przygotowałem sobie szkielet z drewna coś na styl stołu do którego powbijałem gwoździe od spodu w odstępach na jakich chciałem posadzić sadzonki .Nabijałem agrotkanine i robiłem lutownicą 4 nacięcia odchodzące od gwoździ naokoło 10cm (krzyżyki) :) i wyszło elegancko :)

2 - z moich obserwacji rozłożona folia na ziemi po kilku dniach się kurczy , więc radził bym odczekać kilka dni przed sadzeniem bo ja teraz mam problem :( sadzonki nie mam już ładnie na środku otworu tylko przesunięte i to sporo . Nie wiem czym to jest spowodowane czynnikami atmosferycznymi czy może np zbyt mocno naciągałem folię podczas rozkładani .

3 - do umocowania agro stosować tylko szpilki :)kamienie się do tego nie nadają mocniejszy podmuch i przesunie agro. Ponoć należy zakopać boki agro na całej długości , ja jeszcze tego nie zrobiłem i na razie nie robię może nic złego się nie stanie :)

jak coś nowego zauważę to się podzielę z chęcią też poczytam Wasze doświadczenia

pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agrotkanina w uprawie truskawek.

Post »

Wprawdzie uprawiałam truskawki na folii, ale zbytnio się to nie różni. Także popełniłam kilka błędów przy zakładaniu plantacji.
Folię rozłożyłam na świeżo uprawioną ziemię, a należało odczekać żeby się choć trochę odleżała.
Po obfitym deszczu porobiły się kałuże na foli, które pod swym ciężarem wygniotły świeżą ziemię i tym samym poprzesuwały się otwory cięte w krzyżyk na sadzonki. Szukając pod folią sadzonek z otworów zrobiły się koszmarne kwadraty, a chodząc po niej nadal powodowałam przesuwanie się folii względem sadzonek.
Folię musiałam podziurawić, żeby wypuścić wodę. Przy matach nie ma z tym problemu.
I wiesz co gibon93 powiem - :lol: całej tej hecy z przesuwaniem folii można uniknąć robiąc przy rozkładaniu plisy-zakładki wzdłuż międzyrzędzi. Wtedy folia czy mata ma zapas i nie przesuwa się.
Ponadto w przypadku silniejszego wiatru zdarzało się unoszenie foli (ciekawe, czy tak samo jest w przypadku maty ?)i nie zawsze ona opadała celując wycięciem na sadzonkę. Warto też przyszpilić ją gdzieniegdzie w środku a nie tylko na obrzeżach .
Rozkładając następną folię też już byłam mądrzejsza. ;:215
gibon93
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 cze 2012, o 12:51

Post »

Ja wspomniałaś wiaterek unosił agro nawet przyszpilenie jej w środku nie za dużo pomogło :) musiałbym dawać szpilki co 1-2 metry a to juz kosztowny interes :) wiec po silniejszych deszczach na początku jak gleba była mokra przeszedłem z małą łopatką i po prostu powciskałem agro w glebę i do dzisiaj się trzyma elegancko :)
jedynie co mi się porobiło to schodki :D ale to dlatego że mam uprawę na pochyłym terenie w poprzek :)

pozdrawiam
Andrzej
miod malina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 wrz 2016, o 16:30

Czy stosować agrotkaninę pod truskawki

Post »

Mam dylemat....ponieważ jestem początkującym ogrodnikiem zastanawiam się czy jest sens wydawać pieniądze i stosować agrotkaninę pod truskawki ?????Z tego co się orientuję, ceny agrotkanin wcale nie są niskie ale i ich jakość pozostawia wiele do życzenia.....proszę o pomoc :wit :wit
jjdj

Re: Czy stosować agrotkaninę pod truskawki

Post »

Nie polecam. Pod taką przykrywką bardzo plenią się larwy chrabąszczy.
miod malina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 wrz 2016, o 16:30

Re: Czy stosować agrotkaninę pod truskawki

Post »

Dziękuję za radę ale moja sąsiadka stosuje taką czarną i mówi, że hamuje wzrost chwastów i utrzymuje odpowiednią wilgotność nie.......a te chrabąszcze duże czynią szkody??????
jjdj

Post »

U mnie po roku zarosła chwastami. Wilgotność utrzymuje i chrabąszcze mają się pod nią świetnie. Jeśli ich u Ciebie za dużo nie ma to "ściel szmatę", u mnie co roku plaga tego paskudztwa i 60-70% roślin ma zjedzone korzenie. Bez tkaniny 60-70% roślin zdrowych jest.
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55

Agrotkanina czy agrowłóknina pod truskawki

Post »

Szanowni forumowicze. Na wiosnę przyszłego roku chciałbym na swojej działce stworzyć poletko truskawek i poziomek. Chciałbym się Was poradzić co bardziej nadaje się pod te owoce: agrotkanina czy agrowłóknina? I czy w tym roku warto już przygotować sobie teren? Czy wszystko dopiero w przyszłym roku?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Agrotkanina czy agrowłóknina pod truskawki

Post »

Wasio pisze: Na wiosnę przyszłego roku chciałbym na swojej działce stworzyć poletko truskawek i poziomek. Chciałbym się Was poradzić co bardziej nadaje się pod te owoce: agrotkanina czy agrowłóknina? .
Po pierwsze truskawki najlepiej sadzić teraz i w sierpniu.
Po drugie ja mam złe doświadczenia z czarnymi szmatami w truskawkach. Przede wszystkim dlatego, że uprawa się nagrzewa i rośliny więdną, nie mogą się rozwinąć i co najgorsze- chorują dramatycznie. Tak że mimo kilku chwastów zjadłem tylko coś z działki niesciółkowanej, a na na włókninie z truskawek zrobiły się rodzynki. Tak więc następnym razem startował bym z białą włókniną lub profesjonalnie- ze słomą.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p

Post »

Mnóstwo moich znajomych sadzi na agrotkaninie/włókninie i sobie bardzo chwalą. Nawet w internecie na jednej stronie piszą, że naukowo udowodniono, że sadzenie w/w sprzyja rozwojowi truskawek. Dlatego zaryzykuję. I tu ponawiam pytanie: czy w tym roku warto już przygotować sobie teren? Czy wszystko dopiero w przyszłym roku?
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

Ja mam 3 sezon na agrowłókninie i jest super. Agrotkanina ma tą wadę, że strzępi się po bokach i doprowadza mnie tym do szału. Przy agrowłóknienie, utrzymanie truskawek to prawdziwa przyjemność. Chwasty wyrywam dwa razy do roku ( 2 x 1 h). Czyste truskawki itd. Niektórzy twierdzą, że rośliny się gotują, ale ja nie miałem żadnego takiego przypadku na ponad 250 sadzonek. Sadzonki rosną w szczerym polu i są na słońcu od wschodu do zachodu. Nie podlewam też truskawek w ogóle, bo po prostu mają mokro i to co na nie napada, wystarcza w zupełności. Ziemię mam gliniastą, więc i woda w niej się dłużej utrzymuje. Super wyjście dla leniwych i zapracowanych :heja
:)
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie. Zamierzam kupić agrotkaninę 1,6 m szerokości. Zamierzam posadzić jeden rządek poziomek, a reszta truskawki. I tu moje pytanie: czy 3 rządki to będzie już za ciasno? Wszędzie jest napisane, żeby sadzić do 50 cm, a przy trzech rządkach truskawek wyszłoby co 40 cm. Czy posadzić dwa czy trzy rzędy truskawek obok tych poziomek?
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

w rządku ja sadziłemnajpierw co 35 cm i było to zdecydowanie za mało. Teraz mam co 50 cm i jest oki. Odstępu między rzędami robiłem co 60 cm i też moim zdaniem w amatorskiej uprawie jest ok. Weź pod uwagę, że te krzaczki zamienią Ci się z czasem w krzaczory :)
:)
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Wasio pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Zamierzam kupić agrotkaninę 1,6 m szerokości. Zamierzam posadzić jeden rządek poziomek, a reszta truskawki. I tu moje pytanie: czy 3 rządki to będzie już za ciasno? Wszędzie jest napisane, żeby sadzić do 50 cm, a przy trzech rządkach truskawek wyszłoby co 40 cm. Czy posadzić dwa czy trzy rzędy truskawek obok tych poziomek?

Wasio i jak sprawdziła Ci się agrotkanina? Jedni chwalą inni odradzają. Jednak optuje za tym żeby spróbować bo przy funkcjonowaniu praca, dzieci, dom, działka to chcę chociaż czas na plewieniu sobie przyoszczędzić bo nie daję rady na takich obrotach. Kieruję się w stronę agrotkaniny ze względu na większą wytrzymałość niż agrowłókniny. Jaka jest Twoja opinia po zastosowaniu agrotkaniny?
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p

Post »

Zdjęta :) Po pierwsze krety miały pod nią królestwo :) Po drugie zauważyłem pod koniec roku, że kilka krzaków zaczęło mi gnić. Moim zdaniem gra nie warta świeczki. Jeżeli nie masz plantacji, której nie jesteś w stanie ogarnąć bez agrotkaniny, to daruj sobie jej zakładanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”