Cukinia - przepisy
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
A ja mam taki sposób na cukinię-robię z niej dżem!!
5 kg cukini
2 kg cukru (ja daje nieco mniej)
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 lyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Trochę pogotować. Gdy zgęstnieje dodać cukier, galaretki ,kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 20 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Z doświadczenia wiem,że jedna porządnie wyrośnięta cukinia po obraniu,wydrążeniu i starciu ma dokładnie 1,25 kg, więc i resztę składników dzielę na 4.Cukru daję oczywiście dużo mniej, dosłownie pół szklanki. Bardzo polecam z galaretką ananasową.Robiłam też z pomarańczową i brzoskwiniową. W sezonie, gdy już naprawdę niewiadomo co robić z cukinią, polecam właśnie ten dżem.Z 1 dużej cukinii wychodzi 4-5 słoiczków dżemu.
Pozdrawiam serdecznie:)
Siedmiokropka
5 kg cukini
2 kg cukru (ja daje nieco mniej)
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 lyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Trochę pogotować. Gdy zgęstnieje dodać cukier, galaretki ,kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 20 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Z doświadczenia wiem,że jedna porządnie wyrośnięta cukinia po obraniu,wydrążeniu i starciu ma dokładnie 1,25 kg, więc i resztę składników dzielę na 4.Cukru daję oczywiście dużo mniej, dosłownie pół szklanki. Bardzo polecam z galaretką ananasową.Robiłam też z pomarańczową i brzoskwiniową. W sezonie, gdy już naprawdę niewiadomo co robić z cukinią, polecam właśnie ten dżem.Z 1 dużej cukinii wychodzi 4-5 słoiczków dżemu.
Pozdrawiam serdecznie:)
Siedmiokropka
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
"Dżem" z cukinii
W tym roku obrodziła u mnie cukinia i z ostatniej połówki zrobiłam takie coś.W przepisie nazwali to dżemem.
2,5 kg cukinii
1 kg cukru
2 galaretki w proszku
2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Olejek pomarańczowy do ciasta
Cukinię utrzeć i zasypać cukrem.Odstawić na 12 godzin.
Usmażyć do miękkości.Po zgaszeniu gazu dodać galaretki,kwasek i olejek.
Uważam,że wyszło zbyt słodkie,a więc cukru chyba jest zbyt dużo,a i galaretki są bardzo słodkie.
Mnie specjalnie ten "dżem" nie podchodzi,chociaż z ryżowym waflem dało się zjeść.
2,5 kg cukinii
1 kg cukru
2 galaretki w proszku
2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Olejek pomarańczowy do ciasta
Cukinię utrzeć i zasypać cukrem.Odstawić na 12 godzin.
Usmażyć do miękkości.Po zgaszeniu gazu dodać galaretki,kwasek i olejek.
Uważam,że wyszło zbyt słodkie,a więc cukru chyba jest zbyt dużo,a i galaretki są bardzo słodkie.
Mnie specjalnie ten "dżem" nie podchodzi,chociaż z ryżowym waflem dało się zjeść.
Cukinia - przepisy
Z regularnie ciętego krzaka cukinii posadzonego w odpowiednio żyznym miejscu można praktycznie codziennie zbierać owoc, który wystarczy na leczo a nawet często okazuje się za duży. zamiast zajmować miejsce w ogródku cukinią posiej dynię (na przykład bambino). Dynia zawsze się przyda i ładnie się przechowuje. Cukinia słabo się przechowuje. No i dynię tez mozna dodawać do lecza. jest fajniejsze w smaku takie mieszane. Ja leczo robię z małej cukinii, małego patisona i zawiązku dyni wielkości pięści. Takie mieszane jakoś lepiej mi smakuje
- anabelka23
- 200p
- Posty: 409
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lipówki/ Pilawa
- Kontakt:
Re: Cukinia - uprawa
Alembik, u mnie w domu nikt za dynią nie przepada. Od czasu do czasu tylko ciasto robię. Ale mam do wysadzenia 3 sadzonki dyni. Niestety nie wiem jaka to odmiana, bo to nasionka sprzed dwóch lat, które gdzieś zachomikowałam i odnalazłam w czasie porządkowania "nasionkowej" szuflady...
Jeśli chodzi o cukinię to robię leczo do słoików- z papryką, pomidorkiem, cebulą. Później wystarczy dodać kiełbaskę albo pierś z kurczaka i wychodzi świetne. Jak nie przerobię, to porozdaję, chętni zawsze się znajdą. Taką mam przynajmniej nadzieję
Jeśli chodzi o cukinię to robię leczo do słoików- z papryką, pomidorkiem, cebulą. Później wystarczy dodać kiełbaskę albo pierś z kurczaka i wychodzi świetne. Jak nie przerobię, to porozdaję, chętni zawsze się znajdą. Taką mam przynajmniej nadzieję
Mam na imię Ilona...
-
- 100p
- Posty: 177
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okoloce wawki
- Kontakt:
Re: Cukinia - uprawa
ooooo i to jest super pomysł na wekowanie a można przepis ?
Re: Cukinia - uprawa
Prosto.
1 kg papryki/ może być kolorowa/ pokrojona w paski
1 kg pomidorów dojrzałych pokrojona w plastry bądź w ćwiartki jeśli są małe
4 kg cukinii pokrojonej w kostkę.
Wegeta do smaku. Bez cebuli ,bo może zgorzknieć i bez przypraw.
Najpierw dusimy cukinię, potem dodajemy paprykę a na końcu pomidory. Jak przestygnie do słoików i pasteryzujemy.
Jeśli chcemy później zrobić leczo dusimy wędlinę ze sporą ilością cebuli na tłuszczu i jak cebula zmięknie dodajemy zawartość słoika/ ów/. Podgrzewamy do zagotowania i chwilę gotujemy. Oczywiście w trakcie duszenia cebuli dodajemy przyprawy jakie ktoś lubi.
1 kg papryki/ może być kolorowa/ pokrojona w paski
1 kg pomidorów dojrzałych pokrojona w plastry bądź w ćwiartki jeśli są małe
4 kg cukinii pokrojonej w kostkę.
Wegeta do smaku. Bez cebuli ,bo może zgorzknieć i bez przypraw.
Najpierw dusimy cukinię, potem dodajemy paprykę a na końcu pomidory. Jak przestygnie do słoików i pasteryzujemy.
Jeśli chcemy później zrobić leczo dusimy wędlinę ze sporą ilością cebuli na tłuszczu i jak cebula zmięknie dodajemy zawartość słoika/ ów/. Podgrzewamy do zagotowania i chwilę gotujemy. Oczywiście w trakcie duszenia cebuli dodajemy przyprawy jakie ktoś lubi.
-
- 100p
- Posty: 105
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Cukinia - uprawa
Jak kto chce .
-
- 100p
- Posty: 105
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Cukinia - uprawa
Dzięki. Fajny przepis. Na pewno wypróbuję, tym bardziej, że wszystkie potrzebne składniki będą w ogródku, no może poza vegetą
Pozdrawiam. Magda
Re: Cukinia - uprawa
Ja do ,,wypieczonych" słoików surową, pokrojoną w kostkę cukinię zalałam wyciśniętym (zrobiła za mnie to wyciskarka) surowym sokiem z pomidorów. Posoliłam i popieprzyłam ,,na oko" i zapasteryzowałam w piekarniku. Im prościej, tym smaczniej. Wegeta??? Brrrr....
Kasia
- anabelka23
- 200p
- Posty: 409
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lipówki/ Pilawa
- Kontakt:
Re: Cukinia - uprawa
mk1a dodałam te przepisy w różnych serwisach kulinarnych, ale nie wiem, czy adresy stron mogę wrzucić... więc na wszelki wypadek kopiuję same przepisy.
forumowicz, w tamtym roku robiłam po raz pierwszy leczo do słoików, bo teściowa miała cukinię, więc trzeba było przerobić nadmiar. I pomimo tego, że jest z przyprawami i cebulką, to smakuje wyśmienicie. Ostatni słoik mi został
Jeśli chodzi o dżem, to słabo się przetrzymuje. W tym roku będę kombinowała z dżemixem i galaretką.
Dżem z cukinii
Składniki:
5 kg cukinii
1 kg cukru
5 galaretek cytrynowych
Sposób przygotowania:
Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wyjmujemy łyżką nasiona. Później ścieramy cukinię na tarce lub przy pomocy robota kuchennego. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do garnka i gotujemy do rozgotowania. Dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Po upływie 10 minut dodajemy galaretki i gotujemy do momentu, gdy połączą się z dżemem. Następnie gorący przekładamy do słoików, zakręcamy dokładnie i odstawiamy pokrywką w dół. Po upływie doby odstawiamy do spiżarki
Leczo do słoików
Składniki:
3 cukinie duże, wyrośnięte lub 7- 9 małych
1 kg papryki,
0,5 kg cebuli,
1 kg pomidorów,
1 łyżka majeranku,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli,
pieprz czarny mielony,
pieprz czarny ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowy,
3 łyżki natki pietruszki
Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w plasterki, cukinię po obraniu kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dusimy.
Następnie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy cukinię.
Całość dusimy kilkanaście minut i dodajemy przyprawy, a następnie pomidory. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
Leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
forumowicz, w tamtym roku robiłam po raz pierwszy leczo do słoików, bo teściowa miała cukinię, więc trzeba było przerobić nadmiar. I pomimo tego, że jest z przyprawami i cebulką, to smakuje wyśmienicie. Ostatni słoik mi został
Jeśli chodzi o dżem, to słabo się przetrzymuje. W tym roku będę kombinowała z dżemixem i galaretką.
Dżem z cukinii
Składniki:
5 kg cukinii
1 kg cukru
5 galaretek cytrynowych
Sposób przygotowania:
Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wyjmujemy łyżką nasiona. Później ścieramy cukinię na tarce lub przy pomocy robota kuchennego. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do garnka i gotujemy do rozgotowania. Dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Po upływie 10 minut dodajemy galaretki i gotujemy do momentu, gdy połączą się z dżemem. Następnie gorący przekładamy do słoików, zakręcamy dokładnie i odstawiamy pokrywką w dół. Po upływie doby odstawiamy do spiżarki
Leczo do słoików
Składniki:
3 cukinie duże, wyrośnięte lub 7- 9 małych
1 kg papryki,
0,5 kg cebuli,
1 kg pomidorów,
1 łyżka majeranku,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli,
pieprz czarny mielony,
pieprz czarny ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowy,
3 łyżki natki pietruszki
Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w plasterki, cukinię po obraniu kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dusimy.
Następnie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy cukinię.
Całość dusimy kilkanaście minut i dodajemy przyprawy, a następnie pomidory. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
Leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Mam na imię Ilona...
-
- 100p
- Posty: 177
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okoloce wawki
- Kontakt:
Re: Cukinia - uprawa
dzięki za przepisy ale forumowicz chyba ma racje z cebula a przypraw troszkę bym dał tylko po co studzić odrazu gotujące do słoików i do góry dnem za pasteryzują się same
Re: Cukinia - uprawa
To nie jest to samo.
Część drobnoustrojów w potrawie może być w formie przetrwalnikowej odpornej na ciepło. Po jakimś czasie wykiełkują i mogą się rozwijać już w zawekowanym słoiku. Chodzi głównie o bakterie beztlenowe. Czy Ty wiesz, że najszybciej zatruć jadem kiełbasianym można się z przetworów warzywnych ?. Tak, warzywnych a nie mięsnych, jakby nazwa tej toksyny sugerowała.
Z tych względów co wspomniałem pasteryzuje się potrawy zawierające dużo białka dwukrotnie
Część drobnoustrojów w potrawie może być w formie przetrwalnikowej odpornej na ciepło. Po jakimś czasie wykiełkują i mogą się rozwijać już w zawekowanym słoiku. Chodzi głównie o bakterie beztlenowe. Czy Ty wiesz, że najszybciej zatruć jadem kiełbasianym można się z przetworów warzywnych ?. Tak, warzywnych a nie mięsnych, jakby nazwa tej toksyny sugerowała.
Z tych względów co wspomniałem pasteryzuje się potrawy zawierające dużo białka dwukrotnie