Przerobienie traktorka na wersję mulczującą
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przerobienie traktorka na wersję mulczującą
Witam.
Czy aby skutecznie mulczować koszoną trawę wystarczy w zwykłym traktorku (20hp) wymienić noże na tzw. mulczujące i zamknąć boczny wyrzut trawy? Czy takie rozwiązanie się sprawdzi, czy w traktorkach z fabryczną opcją mulczowania są jeszcze jakieś systemy/ urządzenia o których nie wiem?
Czy aby skutecznie mulczować koszoną trawę wystarczy w zwykłym traktorku (20hp) wymienić noże na tzw. mulczujące i zamknąć boczny wyrzut trawy? Czy takie rozwiązanie się sprawdzi, czy w traktorkach z fabryczną opcją mulczowania są jeszcze jakieś systemy/ urządzenia o których nie wiem?
Re: Przerobienie traktorka na wersję mulczującą
Witam.
Noże mulczujące wystarczają w zupełności, pytanie na ile rozwiązanie jako takie Ci się sprawdzi.
Ja jakoś nie mam przekonania do mulczowania, u mnie się nie sprawdziło, za dużo tej trawy zostawało a później gniło lub wchodziło do domu na butach domowników. Nadal korzystam z tradycyjnego kosza.
Noże mulczujące wystarczają w zupełności, pytanie na ile rozwiązanie jako takie Ci się sprawdzi.
Ja jakoś nie mam przekonania do mulczowania, u mnie się nie sprawdziło, za dużo tej trawy zostawało a później gniło lub wchodziło do domu na butach domowników. Nadal korzystam z tradycyjnego kosza.
-
Również jestem takiego zdania, tylko się lekko przeraziłem gdy przeczytałem na forum, że rocznie z 1 tys. metrów trawnika zbiera się 1-2 ton skoszonej trawy! Łatwo policzyć, że z trawnika, który planuję będzie się zbierało co sezon średnio 5 ton trawy. Obawiam się, że będę musiał zamiast skromnego kompostownika zbudować silos...
Duże ognisko też nie wchodzi gre, ponieważ ze wszystkich stron mam sąsiadów i zawsze bym komuś dymił. Dlatego zacząłem rozważać mulczowanie.
Duże ognisko też nie wchodzi gre, ponieważ ze wszystkich stron mam sąsiadów i zawsze bym komuś dymił. Dlatego zacząłem rozważać mulczowanie.
Kolego, mulczowanie to tylko nóż mielący i zakryty kanał wylotowy.
Prawdziwy efekt mulczowania uzyskujemy kosząc trawę do 8 cm i nie nie jeździmy za szybko.
Pamiętać tylko musimy o wertykulacji trawnika chociaż raz na wiosnę.
Pozdrawiam
Biźniak
Prawdziwy efekt mulczowania uzyskujemy kosząc trawę do 8 cm i nie nie jeździmy za szybko.
Pamiętać tylko musimy o wertykulacji trawnika chociaż raz na wiosnę.
Pozdrawiam
Biźniak
-
blizniak pisze:Pamiętać tylko musimy o wertykulacji trawnika chociaż raz na wiosnę.
A no właśnie Kupi sobie człowiek taktorek, żeby za kosiarką nie chodzić to za wertykulatorem sobie pobiega.
Niekoniecznie. Są wertykulatory zaczepiane za ciągniczkiem. Nie chodzisz za nim tylko musisz słono zapłacić za jego zakup.
-
Wiem widziałem. Słono zapłacić to mało powiedziane. Taki wertykulator ze swoim silnikiem, ciągnięty za traktorkiem kosztuje dwa razy więcej niż traktorek.