Część poprzednia jest tutaj

To czy mogę je gęściej posadzić ok 20-25 cm x 60 cm
O dzięki za linkpilosula pisze:mwapisz przeczytaj co napisała kozula o baranich rogach.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364
Niektóre moje pomidory dostają baranich rogów po podlewaniu wodą. Po jakimiś czasie prostują się.
Nie masz wyboru, późno wysiewane pomidory nie poprowadzisz więcej niż na jeden pęd.marcinek123 pisze:a to na ile pędów puścić ?
Faktycznie ich stan pogorszył się dopiero po wystąpieniu ochłodzenia. Od dwóch dni zamykam je na noc, tzn. zbudowałam im po bokach osłony z folii, a nad główkami mają daszek. Może to coś pomoże. U mnie w tej chwili, jest 9 stopni od strony wschodnio-południowej, godzinę temu było 5. Zimno, brrrrrpilosula pisze:annika Myślę że twoim pomidorom gruntowym jest zimno. Ostatnio pogoda nie rozpieszcza. Nie mogą pobrać z ziemi składników odżywczych.
Ja oprócz pomidorów w folii mam ok 20 sztuk w gruncie. Widok jest żenujący. Fioletowe liście, jasna zieleń krzaczków. Wyglądają jakby umierały. Planuje zasilić je dolistnie fosforem.
Zastanów siępilosula pisze: Ja mam nawóz 10-52-10 i nim zrobię oprysk jak tylko przestanie padać![]()
Jeśli są to pomidory w gruncie bez sensu jest dolistne uzupełnianie fosforuTempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Fosfor (P) 50%po 2,5-6dniach
Potas (K) 50%po 1-4 dniach
Wapń(Ca) 50% po 4-5 dniach
Bor (B) 50% po 2 dniach
Miedź (Cu) 50% po 1-2 dniach
Mangan (Mn) 50% po 1-2 dniach
Cynk (Zn) 50% po 1 dniu
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu