Przesadzanie powojnika
Przesadzanie powojnika
Jestem nowa na tym forum .Interesują mnie powojniki ,chciałabym zapytac czy ktoś przesadzał może takiego 10-letniego powojnika ,czy to możesię udac ,a jezeli to kiedy?
Czy można przesadzić starszego powojnika i kiedy ,na jesieni? a co z liśćmi czy obciąć czy np. połowę zostawić?
Czy można przesadzić starszego powojnika i kiedy ,na jesieni? a co z liśćmi czy obciąć czy np. połowę zostawić?
Re: Przesadzanie powojnika
Witaj, również jestem nowa na forum;).
Wiosną przesadzałam kilkunastoletniego powojnika - przyjął się rewelacyjnie, nawet nowe miejsce mu bardziej odpowiada, bo kwitnie jak szalony. Przed przesadzeniem przycięłam go bardzo mocno.
Wiosną przesadzałam kilkunastoletniego powojnika - przyjął się rewelacyjnie, nawet nowe miejsce mu bardziej odpowiada, bo kwitnie jak szalony. Przed przesadzeniem przycięłam go bardzo mocno.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przesadzanie powojnika
Ja mam pytanie kiedy przesadzić powojnika Paul Farges Summer Snow. W tej chwili jest cały obsypany kwiatami i szkoda go obcinać ale jednocześnie chciałabym żeby dobrze przyjął się w nowym miejscu.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje przesadzałam jesienią, pod koniec września z dużą bryłą ziemi... I następnego roku kwitł jeszcze piękniej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Powojniki generalnie lepiej przesadzać wczesną wiosną.
Młode sadzonki lepiej znoszą przesadzanie.
Ale starszym okazom bezpieczniej zmieniać miejsce wiosną, po przycięciu.
Młode sadzonki lepiej znoszą przesadzanie.
Ale starszym okazom bezpieczniej zmieniać miejsce wiosną, po przycięciu.
Przesadzanie powojnika
Czy moge teraz przesadzic powojnik rosnacy w pojemniku - do gruntu ?
-
- 50p
- Od: 25 paź 2009, o 19:27
Chyba to jest dobry moment. Ja też swoje z doniczek wysadzę do gruntu. W ubiegłym roku nie zadołowałam jednego i go straciłam. Moje w tej chwili nie kwitną,ale są to duże, gęste krzewy. Wydaje mi się,że teraz nie obcinać. Na wiosnę ściąć, w zależności od gatunku. Niech się wypowiedzą eksperci.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
danka_1959 masz rację, powojniki można sadzić nawet do listopada. Pamiętaj aby dobrze przygotować miejsce w którym chcesz go wsadzić i nie uszkadzając przy tym bryły korzeniowej. A cięcie powojników zostaw na okres marzec - kwiecień.
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 maja 2011, o 17:14
Po zimie
Witajcie.
Proszę o radę.
Po zimie czekałam do tej pory, że może pomarznięte pnącza ruszą od korzeni - niestety cisza.
Zmarzły: trzy trzyletnie miliny, trzy pięcioletnie klematisy na pergolach. Wcześniej w tym samym miejscu zmarzł dwuletni milin, więc może miejsce nie dla niego - chyba zbyt wietrzne. Tyle lat i nie mogę się doczekać kwitnienia, bo przemarzają.
Przy południowej ścianie mam dwuletniego milina i tam widzę, że będzie za mało miejsca dla niego. i chcę go przenieść na pergolę, która jest w spokojnym miejscu, ale tam jest teraz klematis, jedyny, który przetrwał, ale też puścił od korzenia. Chcę je zamienić miejscami.
Kiedy można je przesadzać - teraz, czy jesienią.
Jakie pnącze kwitnące posadzić na tą pergolę, gdzie jest "przeciąg"?
Ogólnie zima w tym roku spustoszyła mój ogródek np. zmarzły też wszystkie róże.
Pozdrawiam ciepło
Alex
Proszę o radę.
Po zimie czekałam do tej pory, że może pomarznięte pnącza ruszą od korzeni - niestety cisza.
Zmarzły: trzy trzyletnie miliny, trzy pięcioletnie klematisy na pergolach. Wcześniej w tym samym miejscu zmarzł dwuletni milin, więc może miejsce nie dla niego - chyba zbyt wietrzne. Tyle lat i nie mogę się doczekać kwitnienia, bo przemarzają.
Przy południowej ścianie mam dwuletniego milina i tam widzę, że będzie za mało miejsca dla niego. i chcę go przenieść na pergolę, która jest w spokojnym miejscu, ale tam jest teraz klematis, jedyny, który przetrwał, ale też puścił od korzenia. Chcę je zamienić miejscami.
Kiedy można je przesadzać - teraz, czy jesienią.
Jakie pnącze kwitnące posadzić na tą pergolę, gdzie jest "przeciąg"?
Ogólnie zima w tym roku spustoszyła mój ogródek np. zmarzły też wszystkie róże.
Pozdrawiam ciepło
Alex
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 maja 2012, o 18:30
Re: Po zimie
Ja radzę - JESZCZE POCZEKAJ. 5-letnie klematisy to chyba już spory korzeń pod ziemią mają.
Moje klematisy (3-letnie) strasznie długo się zbierały. Ale się zawzięłam i zaczęłam podlewać codziennie ziemię (w miejscu gdzie się spodziewałam zobaczyć roslinki) i ... udało się, tydzień temu 5 sztuk z 6-ciu ruszyło. Milina nie mam to nie wiem, ale róże też codzinnie zalewam wodą (moje mają 5-6 lat, i są 3 różne gatunki) - dopiero 2 dni temu się przebiły! Też już traciłam nadzieję, bo to jakoś wyjątkowo późno, ale widocznie zima dała im wszystkim w kość.
Przesadzanie uprawiam cały rok, z wyjątkiem najgorętszych dni, i pomimo kiepskiej ziemi jakoś mi idzie. Ja bym przesadzała. Powodzenia!
Moje klematisy (3-letnie) strasznie długo się zbierały. Ale się zawzięłam i zaczęłam podlewać codziennie ziemię (w miejscu gdzie się spodziewałam zobaczyć roslinki) i ... udało się, tydzień temu 5 sztuk z 6-ciu ruszyło. Milina nie mam to nie wiem, ale róże też codzinnie zalewam wodą (moje mają 5-6 lat, i są 3 różne gatunki) - dopiero 2 dni temu się przebiły! Też już traciłam nadzieję, bo to jakoś wyjątkowo późno, ale widocznie zima dała im wszystkim w kość.
Przesadzanie uprawiam cały rok, z wyjątkiem najgorętszych dni, i pomimo kiepskiej ziemi jakoś mi idzie. Ja bym przesadzała. Powodzenia!
Przesadzanie powojnika
Posadziłem ponad tydzień temu powojnik, jak się okazało gleba jest uboga i szybko wysycha co skutkuje tym, że wierzchołki powojnika się uwieszają, i muszę często podlewać. Czy gdybym teraz go przesadził to będzie to miało wpływ na kwitnienie, bo ma zawiązanych kilka pąków. A jeśli nie teraz to kiedy go przesadzić? Chyba jeszcze się nie zakorzenił bardzo. Proszę o rady.
- Agulas74
- 50p
- Od: 9 maja 2009, o 11:28
Ja bym zaryzykowała przesadzanie. Tydzień to niedługo.