Truskawki - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Truskawki - cz.3
Tutaj jest poprzednia część wątku:
Truskawki - cz.2
Truskawki uprawiam ok 30lat i jeszcze się tutaj uczę , zresztą teraz trzeba i pod klienta
Truskawki - cz.2
Truskawki uprawiam ok 30lat i jeszcze się tutaj uczę , zresztą teraz trzeba i pod klienta
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Re: Truskawki - cz.2
U mnie truskawki pięknie odżyły po deszczu i przeżywają drugą młodość
Teraz owocują te, które miały więcej cienia, są bardzo soczyste i słodkie, nie to co te podsychające tydzień temu. Mieszanka odmian, już sama nie wiem które, które... bo nie oznaczałam przy dosadzaniu nowych rządków.

-
U mnie tez pięknie odżyły i te podejrzane krzaki usunę starsze będą skoszone i popryskana cała plantacja topsinem
Pozdrawiam Teresa
Jak lepiej na płasko,czy robić rządki?
Jeśli jest sucho to lepiej by było na płasko, ale jeśli są deszcze to w rządkach truskwakom nie grozi zbyt duża ilość wody. Proszę poobserwować warunki u siebie i wybrać. 

- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a u mnie niestety.... szlag trafił
ale co się stało? Może się usmażyły na tej agrowłókninie...

Oczywiście nie wszystkie tak wyglądają, ale wiekszość ma mocno podeschnięte lub uschnięte liście.

Oczywiście nie wszystkie tak wyglądają, ale wiekszość ma mocno podeschnięte lub uschnięte liście.
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak to jest jak się sadzi na włókninie
Bo co nie trzeba pielić i podlewać często ? Widać własnie efekty..

Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Miałam zamiar sadzić na włókninie ale mi odradzono że gotują się w upały bardziej choroby atakują krzaki i owoce mniejsze wiec i mniejsze zbiór.
Pozdrawiam Teresa
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
juda napisała:
Mam mało miejsca na truskawki a chciałabym co najmniej 2 odmiany (np. Dukat i Polka)
Ile musiałaś zamówić sadzonek u Kąckich. Przeglądałam ich ofertę i znalazłam tylko, że wysyłają w paczkach po 25 szt.kupiłam na wiosnę Elsariusza i Filuta u Kąckich pięknie rośnie śliczne krzaczki zero chorób tylko ciekawe jakie będę owoce , mam też nową Polkę też ładne krzaczki tylko z innego żródła.Polka ma smaczne twarde owoce.
Ja mam hopla na tle odmian i ciagle szukam najlepszych i obserwuję .
Mam też małe ilości Honeoy jak dla mnie niezła.
Jeszcze mnie kreci aby zdobyć Zumbę
Mam mało miejsca na truskawki a chciałabym co najmniej 2 odmiany (np. Dukat i Polka)

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Kupiłam po 25 sztuk, ja mam większa plantację, to będzie na rozmnozenie
Pozdrawiam Teresa
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Mam wczesną odmianę która ma ok. 3-4 lat ( 40-60 krzaków ) i w tym roku słabiej owocowała mimo że rządki są szerokie i utrzymane w czystości .
Mam pytanie gdybym popryskał połowę krzaków randapem i za miesiąc posadził młode ze starych krzaków w tym samym miejscu czy bym miał dobry plon czy trzeba jakoś odkazić ziemię ?
Oprócz tych truskawek mam jeszcze odmianę Florence 1 - 2 rok która jeszcze 2 tygodnie będzie owocować bo są jeszcze kwiaty a na wczesnej odmianie już nie ma co zbierać .
W sierpniu chcę posadzić jakąś odmianę wczesną i z 20 krzaków późnej tylko nie wiem jaka jest dobra i jaką kupić ?
Mam pytanie gdybym popryskał połowę krzaków randapem i za miesiąc posadził młode ze starych krzaków w tym samym miejscu czy bym miał dobry plon czy trzeba jakoś odkazić ziemię ?
Oprócz tych truskawek mam jeszcze odmianę Florence 1 - 2 rok która jeszcze 2 tygodnie będzie owocować bo są jeszcze kwiaty a na wczesnej odmianie już nie ma co zbierać .
W sierpniu chcę posadzić jakąś odmianę wczesną i z 20 krzaków późnej tylko nie wiem jaka jest dobra i jaką kupić ?
Nie sadzimy truskawek na poprzednim miejscu.Truskawki specyficznie wyjaławiaja glębę.Potrzeba przygotować nowe stanowisko.
Po 4 latach truskawki owocują coraz słabiej.
Po 4 latach truskawki owocują coraz słabiej.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jesteś pewien, że chcesz to potem jeśćAdas11 pisze:...Mam pytanie gdybym popryskał połowę krzaków randapem i za miesiąc posadził ...

Chyba, że to na sprzedaż

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
ostatnia szansa pisze:Jesteś pewien, że chcesz to potem jeśćAdas11 pisze:...Mam pytanie gdybym popryskał połowę krzaków randapem i za miesiąc posadził ...?
Chyba, że to na sprzedaż![]()
.

Trzeba dobrze przygotować stanowisko zdrowe sadzonki dobre odmiany odpowiednia pora sadzenia i 3 lata i wtedy sa wielkie plony
Pozdrawiam Teresa
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
Jestem początkująca w uprawie truskawek i mam pytanie, truskawki posadziłam w sierpniu tamtego roku i czy teraz po owocowaniu mogę ściąć liście bo na niektórych pojawiła się biała plamistość liścia czy tylko te chore liście zerwać i kiedy dać im obornik bo przed sadzeniem był obornik przekopany ale w małych ilościach.Zostawiłam też trochę pędów do ukorzenienia dla szwagierki to czy jak obetnę liście to nie zaszkodzi tym pędom.
Bożena