Witaj Marto !!!
Pokażę moją
Ludisię discolor- jest po przejściach, cała roślina , która jest w tej wysokiej doniczce została wyłamana od głównego korzenia =upadek!
Posadziłam do nowej doniczki i o dziwo , nawet nie odrzuciła kwiatostanu -wyrastał z pkt.1.
Po przekwinieniu obcięłam. Po 2 miesiącach w pkt.2 zaczęła się tworzyć odnoga, która będzie pewnie? kwitła w tym sezonie. Czyli jest wszystko ok.
Podobnie może być u Ciebie. Trzeba tylko uwzględnić , że storczyki nie rosną w dużym tempie :P .
Jakie ma podłoże??? kora zmieszana torfem/ :P bo miałam z fiołków afrykańskich/ troszkę perlitu , ziemi z kompostu /10% /a na dnie w doniczce 2-3 cm kamyki-->keramzyt.W sumie wiele śmieci, ale tak aby było przewiewne. Podlane podłoże dłużej *trzyma* wilgoć ,a poprawić można ustawiając na większej podstawce z kamykami i woda ,jak pisałam.
Sama pewnie nie stoi , więc towarzystwo kwiatów daje + wilgoć w powietrzu,przy dobrej pogodzie rano mozna zamgławiać.
Choć ona ma cudowny zamsz, którego troszkę szkoda.
Generalnie , łatwo akceptuje wilgotność przeciętną hmm....troszkę wspomaganą przez nas.
Noooooooo , w warunkach 80-90% to miałaby super

. Ja w szklarence mam przeważnie ok.70% i tyle musi wystarczyć wszystkim.
Dobrze myślisz, ze w akwarium będzie za duszno.
Więc spokojnie , traktuj ją jak kwiaty domowe, wymagające ciut tylko więcej wilgoci.
-na fotce w małej doniczce jest takie maleństwo, które hoduję od listka w ziemię.Też ułamany nowiutki listek, szkoda mi go było

.Już w środku wytworzył się gruby korzeń. Będzie ok.Ale to rośnie już 10 m-cy. ;:95 ot,skala szybkości wzrostu!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale rysunek złotych żyłek jest imponujący i w ogóle ciekawie wyglądają w monotonii zieleni.
Będę kibicowała , aby Tobie się też udało ją mieć.
pozdrawiam J ;:76 VANKA