A oto zamieszczone w części 1-szej przepisy:
Spis- cz.1
1.Konfitury z pigwy
2.Galaretka z pigwy
3. Dżem z owoców pigwy
4. Sok do herbaty z pigwy
5. Sok z aronii
6. Cukinia kwaszona
7. Ogórki z miodem
8. Sałatka z czerwonej kapusty i buraczków
9. Truskawki
10. Cukinia w occie i 11. Sałatka z ogórków
12. Kotlety z cukinii
13. Leczo z cukinii
14. PASTA RYBNA
15. Papryka marynowana z miodem
16. Gruszki w syropie
17. Cukinia marynowana
18. Grzyby marynowane
19.Sos paprykowo-pomidorowy ( Leczo )
20.Sałatka z buraczków
21.Suszone prawdziwki
22.Sliwki w occie
23.Śliwki w occie /inny sposób/
Dynia w occie
24. Sos paprykowo-pomidorowy inaczej
25.Nalewka z aronii
26. Likier żurawinowy
27. Kiszenie buraków na barszcz czerwony
28. Kiszenie żuru
29. Żur świąteczny
30.SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW
31. MARYNOWANA PAPRYKA
32.GRZYBKI
33.SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
34. Marynowane małe buraczki
35. Buraczki z marchwią i jabłkami
36.KONFITURY Z BURAKÓW
37. Nutella ze śliwek
38. Dżem z renklod
39. Sałatka z ogórków
40. Dżem z jarzębiny i 41. Konfitura z arbuza
42. Cukinie, kabaczki w zalewie pomidorowej
43. SAŁATKA Z PAPRYKI I PIECZAREK
44. Gruszki w occie bardzo cynamonowe
45. Pasta pomidorowa z papryką
46. Papryka konserwowa
47. Buraczki z papryką
48. Konfitury z marchwi
49. Dżem z marchwi z migdałami
50. Ogórki w zalewie musztardowej
51. Sos truskawkowy
52. Suszone pomidory
53. Przepis na wino z jagody kamczackiej
54. Cukinia ala ananas
55. SAŁATKA Z FASOLKI
56. LECZO
57. Sos pomidorowy do spagetti
58. Przepis na powidła śliwkowe
59. Przepis na zalewę do grzybów
60. Słodka zalewa do grzybów
61. Papryka słodka na ostro
62. Papryka kiszona
63. Cukinia z liściem selera i z carry
64. Gruszki na ostro
65. Konfitury z gruszek
66. Patisony marynowane
67. Pikantne patisony konserwowe
68. OGÓRKI ŻYLETA
69. Powidła ze śliwek
70. Sałatka słodko - kwaśna z ogórków
71. Botwinka na zimę
72. Miód ziołowy z mniszka
73. Musztarda pomidorowa i 74. Sos śliwkowy
75. Przepis na gruszki w occie
76. Buraczki z kapustą, 77. Nalewka berberysowa, 78. Berberys solony
79. Syrop z pigwy
80. Galaretka z pigwowca, 81. Dżem z pigwowca, 82. Kandyzowane marmoladki
83. Przepis na dynię-bardzo ostra
84. Sok z pigwowca
85. Wielowarzywna sałatka
86. Sałatka z cukinii słodko - kwaśna
87. OGÓRKI CURRY
88. Papryka konserwowa w zalewie z miodem
89. Faszerowana cukinia
90. Ogórki kiszone
91. Sałatka z zielonych pomidorów
92. SAŁATKA Z PAPRYKI I BURAKÓW
93. OGÓRKI W MUSZTARDZIE
94. OGÓRKI KONSERWOWE Z PEPPERONI
95. Mizeria z przecierem pomidorowym
96. Andżika, 97. Ogórki po chińsku
98. Mizeria na zimę, 99. Szybkie buraki, 100. Szybkie śliwki w occie
101. Dżem wschodni
102. Cukinie smażone konserwowe
102. Powidła śliwkowe
103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów
104. Sos słodko - kwaśny na zimę
105. Papryka konserwowana w przecierze pomidorowym
106. Pikle z ogórków
107. Przecier z ogórków do zupy
108.Ogórki po meksykańsku
109. Ogórki na ostro
110. Przepis na kapustę z owocami na zimę
111. Dżem z jeżyn i jabłek
112. Sałatka z cukinii słodko kwaśna, 113. Buraczki z kapustą czerwoną
114. Przecier jabłeczny
115. Dżem z ałyczy
116. Dżemik z jabłek
117. Owoce pigwowca do herbaty
118. Kapusta kiszona na sposób lankijski (Abba - Achcharu)
119. Gruszki w occie
120. Śliwki w occie
121. Marchew suszona
122. Marchew pasteryzowana
123. Przecier z marchewki
124. Marchew pasteryzowana
125.Pomidorki koktajlowe w zalewie, 126. Pikantna papryczka w oliwie
127. Buraki z jabłkami, 128. Buraczki z papryką
129. PAPRYKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI
130. Warzywa solone do zupy
131. Kiszone pomidory
132. Konfitura z rabarbaru
133. Gruszki suszone
134. Ogórki na miodzie
135. Przepis na ogórki na mizerię
136. Ogórki w zalewie musztardowej
137. Przepis na jarzynkę
138. Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie
139. Pomidory w occie
140. Kompocik z gruszek
141. Konfitura z gruszek
142. Gruszki suszone i kompot z gruszek
143. SAŁATKA Z POMIDORÓW
144. Cukinia jako matiasy
145. Ogórki z curry
146. Sałatka z cukinii
147. Papryka konserwowa
148. Dżem z cukini a'la pomarańczowy (lub cytrynowy)
149. Dżem "wschodni"
150. Dżem z dyni
151. Aronia z jabłkami
152. Dżem z dyni
153. Dżem dyniowo pomarańczowy
154. Sos paprykowy
155. Sałatka z pieczarek i papryki
156. Sos słodko- kwaśny
157 Truskawki
158. Przepis na fajne ogóreczki do grilla
159. Dżem z czarnej porzeczki
160. Dżem z czarnej porzeczki
161. Sałatka szwedzka
162. Fasolka w przecierze
163. Mus z opadłych papierówek, 164. przepis na szarlotkę
165. Pomidorki w w galarecie
166. Mus z papierówek
167. Jabłecznik z gęstego niesłodzonego musu jabłkowego, przepyszny
168. Korniszony
169. Sałatka warzywna
170. Fasolka szparagowa do słoików
171. Dynia w ziołach pieczona
172. Gęsty sos z pomidorów - ćatni z kuchni indyjskiej
173. Pyszny bałkański sos ajwar
174. Chutney pomidorowo-jabłkowo-śliwkowy
175. DŻEM WYKWINTNY
176. Keczup
177. KUKURYDZA KONSERWOWA
178. PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ
179. Sok marchwiowo-jabłkowy przecierowy
180. Przecier z dyni i jabłek
181. Giuwecz
182. RATATOUILLE , 183. BAKŁAŻANY W OLEJU
184. Dżem z cukinii
185. Gruszki marynowane
186. Mus z rajskich jabłuszek, 187. Konfitura z rajskich jabłuszek
188. Marmoladki z jabłek
189. Dżem z jabłek i owoców róży
190. Sałatka z czerwonej kapusty
191. Kapusta kiszona czerwona z jabłkami
192. Sałatka warstwowa z kapusty czerwonej
193.Marmolada dyniowo-żurawinowa
194. Żurawina kandyzowana
195. Papryczki nadziewane serem w oliwie
196. Placki pomidorowe
196. Koncentrat paprykowy
197.Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną
198.Ogórki kiszone z paprykę w zalewie własnej
199. Buraczki z czosnkiem
200. Kiszone rydze
Spis przepisów zamieszczonych w części 2:
1 przetwory na zielono
2 ogórki małosolne inaczej
3 DŻEM Z AGRESTU
4 ekonomiczny sposób na "zagospodarowanie" truskawek, malin i wiśni (bez pestek
5 Koreczki z papryki i mini mozarelli
6 Małe korniszonki ze świeżą bazylią lub koprem
7 przepis na ogóreczki
8 Keczup z cukini .
9 Sałatka
10 Nalewka z brzoskwiń i moreli
11 Ogórki w zalewie miodowej
12 Rewelacyjna salsa meksykańska
13 Sałatka z cukinii i buraków.
14 DŻEM ŚLIWKOWY Z RUMEM
15 Ketchup wersja z jabłkami
16 Sos słodko-kwaśny
17 Sałatka z kapustą
18 Papryka w miodzie
19 DŻEM Z RAJSKICH JABŁUSZEK
20 Gruszki w occie
21 Sos z pomidorów

Pesto z pędów kwiatostanowych czosnku, pesto z kopru i pietruszka przygotowana do pasty czosnkowej.
Pesto z kopru mi się urodziło, kiedy musiałam wyrwać ogromne ilości spod krzaków pomidorów, które dzisiaj pryskałam. A pietruszkę zeszłoroczną musiałam wyrwać, bo zaczęła szaleć i pewnie nie doczekałaby aż czosnek dojrzeje do zbiorów.
No to wszystko za jednym zamachem i upraszczając sobie robotę przepuszczałam przez elektryczną maszynkę do mięsa a potem blenderem.
Na pierwszym zdjęciu pocięte pędy czosnku w miarce, na drugim od lewej ciemnozielona pietruszka z solą i odrobiną oliwy na pastę z 6 główek czosnku, może z 9, zobaczę. bo pietruszki miałam mnóstwo, obok pesto z kopru, ale musi poczekać w lodówce, bo jakoś nie mogę trafić z solą a po prawej tylko



Przepis na pesto z pędów kwiatostanowych czosnku, które teraz zrobiłam, ilości są tak około:
- 300 ml (ok. 180 g) pociętych na ok. 1cm pędów czosnku z kulką przyszłego kwiatostanu
- 1/2 szklanki lekko uprażonych obranych, uprażonych, pociętych migdałów.
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 100 g dobrego żółtego sera długo dojrzewającego
- sól (ok.1/2 łyżeczki) i szczypta ostrej papryki do smaku
- garść bazylii
- pędy czosnku umyć i pociąć na kawałki.
- zmielić z migdałami i serem maszynką elektryczną
- dodać przyprawy, wszystko wymieszać i stopniowo dolewając oliwę zmiksować blenderem na gładką masę ? miksować krótko, z przerwami, kilka razy
- posmakować i ew doprawić, przełożyć do szklanego słoika, zamknąć, wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Jeśli chcemy przetrzymać dłużej w lodówce, to warto zalać wierzch oliwą (tak, żeby masa była przykryta).
Zamiast migdałów można dać inne pestki, np. uprażone orzechy włoskie (dają leciuteńką goryczką) czy uprażony słonecznik.
Podobnie zrobiłam pesto z kopru.