Roślinny pokój
- Karti
- 200p
- Od: 31 maja 2013, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Roślinny pokój
Co mogę napisać na początek?Dopiero teraz odważyłam się założyć swój wątek by pochwalić się(mam nadzieję, że jest czym) moimi roślinkami. Roślinami interesuję się już 4-5lat(jak miałam 13-14lat)(wcześniej to były pojedyncze uprawy, które prędzej czy później mi więdły/korzenie gniły etc.
Często śmieję się, że te rośliny zawitają w moim domu - gdy w końcu się go dorobię ;)
A nawet... to chyba prawda bo nie wyobrażam sobie zostawić ich w domu rodziców
Zdjęcia trochę nieaktualne(głównie przez zabiegi "rozsadzania" , "przesadzania" itp ;) )
Kalanchoe
Fiołek
Aloes drzewiasty
Palma daktylowa(w posiadaniu mam aż trzy takie! a kolejne już z nasionek wychodzą ;) )
Kalanchoe tomentosa
Trzy cytryny:
Jakiś kaktus... podobno ma kwitnąć na biało. Muszę wybrać się chyba do wątku rozpoznawczego u kaktusiarzy ;)
Grudnik! (mocno nieaktualne - zauważyłam że najlepiej rośnie u mnie na biurku(może to przez tą moją bliskość? ) i szybko zaczął rosnąć)
Wilczomlecz trójżebrowy(mam 5 sztuk ;) )
Prócz tego mam jeszcze rozmaryn, melisę oraz od dzisiaj(od kochanej mamy ) dostałam anginkę.
Często śmieję się, że te rośliny zawitają w moim domu - gdy w końcu się go dorobię ;)
A nawet... to chyba prawda bo nie wyobrażam sobie zostawić ich w domu rodziców
Zdjęcia trochę nieaktualne(głównie przez zabiegi "rozsadzania" , "przesadzania" itp ;) )
Kalanchoe
Fiołek
Aloes drzewiasty
Palma daktylowa(w posiadaniu mam aż trzy takie! a kolejne już z nasionek wychodzą ;) )
Kalanchoe tomentosa
Trzy cytryny:
Jakiś kaktus... podobno ma kwitnąć na biało. Muszę wybrać się chyba do wątku rozpoznawczego u kaktusiarzy ;)
Grudnik! (mocno nieaktualne - zauważyłam że najlepiej rośnie u mnie na biurku(może to przez tą moją bliskość? ) i szybko zaczął rosnąć)
Wilczomlecz trójżebrowy(mam 5 sztuk ;) )
Prócz tego mam jeszcze rozmaryn, melisę oraz od dzisiaj(od kochanej mamy ) dostałam anginkę.
- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Roślinny pokój
Karti :) To ja będę pierwsza Witam Cię serdecznie na forum Piękne roślinki pokaż nam co tam jeszcze skrywasz
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Karti, witaj na Forum
Fajne masz roślinki , a kolekcja z pewnością szybko się powiększy
Fajne masz roślinki , a kolekcja z pewnością szybko się powiększy
- Karti
- 200p
Witam was witam !
Paulii - już niedługo, niedługo pokażę ;) nie mam stałego dostępu do czytnika kart więc... no nie raz mogę rzadziej wrzucać zdjęcia ale na pewno wtedy w duuuużej ilości ;)
Kasia1007 - ja jestem jak najbardziej za tym by się powiększała...
Już niedługo zrobię zdjęcie dwóch pozostałych palm i cytrynek ponieważ zostały obcięte(dolne liście,gałązki) oraz mojej chluby - grudniczka(co jak się okazało mam w jednej doniczce i grudnika i wielkanocnika!)
Paulii - już niedługo, niedługo pokażę ;) nie mam stałego dostępu do czytnika kart więc... no nie raz mogę rzadziej wrzucać zdjęcia ale na pewno wtedy w duuuużej ilości ;)
Kasia1007 - ja jestem jak najbardziej za tym by się powiększała...
Już niedługo zrobię zdjęcie dwóch pozostałych palm i cytrynek ponieważ zostały obcięte(dolne liście,gałązki) oraz mojej chluby - grudniczka(co jak się okazało mam w jednej doniczce i grudnika i wielkanocnika!)
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Witaj,
Bardzo ładne roślinki, pokaż następne
Bardzo ładne roślinki, pokaż następne
- Karti
- 200p
Dawno nic nie było - trochę przez to, że zabiegana byłam a i przez to, że aparatu nie miałam. No ale w końcu dodaję :>
Anginka(jej trzeba byłoby robić codziennie zdjęcie - skubana odkąd do mnie przywędrowała codziennie wypuszcza kolejne listki ):
Fiołek i ... jabłko lub jakaś śliwka(lub coś jeszcze innego ;) ):
Grudnik i dwie odnóżki wielkanocnika ) - co może się dziać, że grudnik wypuszcza kolejne odrosty i już drugi taki(ok. 1cm może trochę dłuższy) oderwał się
Parapet....
Mały gość.... Konura czarnogłowa :>
Może ktoś z was miałby pomysł jak zagospodarować tą szafkę? jest naprzeciwko okna południowego wydaje się, że słońca trochę tam dociera(może trochę dużo) ale nie jestem pewna jaka roślina mi tam będzie chętnie rosnąć
Anginka(jej trzeba byłoby robić codziennie zdjęcie - skubana odkąd do mnie przywędrowała codziennie wypuszcza kolejne listki ):
Fiołek i ... jabłko lub jakaś śliwka(lub coś jeszcze innego ;) ):
Grudnik i dwie odnóżki wielkanocnika ) - co może się dziać, że grudnik wypuszcza kolejne odrosty i już drugi taki(ok. 1cm może trochę dłuższy) oderwał się
Parapet....
Mały gość.... Konura czarnogłowa :>
Może ktoś z was miałby pomysł jak zagospodarować tą szafkę? jest naprzeciwko okna południowego wydaje się, że słońca trochę tam dociera(może trochę dużo) ale nie jestem pewna jaka roślina mi tam będzie chętnie rosnąć
-
- 1000p
Ja tu widzę kolekcję fiołków lub hoi
Fajna papużka roślinki śliczne i zadbane
Fajna papużka roślinki śliczne i zadbane
- Karti
- 200p
Fraszka_1 - ojj to chyba muszę na serio popatrzeć za hojami(chciałam je, ale nie wiedziałam gdzie można je umieścić) i fiołki... tak mam marzenie zafiołkować pokój
Papużka nie chciała pozować, wściekała się widząc aparat ale po udobruchaniu pozwoliła sobie zrobić jedno zdjęcie a potem niekulturalna zaczęła się myć w towarzystwie osób! ;)
Palmy z białej i czerwonej doniczki znalazły nowych właścicieli a ja uzyskałam szczepkę Crassula Gollum - fotka pojawi się przy najbliższej okazji.
Niedługo zamierzam iść do kwiaciarni gdyż dowiedziałam się dzisiaj od znajomej, że jest możliwość uzyskania szczepek roślin po niższych cenach niźli miałabym kupować większe roślinki(a na nie powoli brakuje miejsca na parapecie ;)
I dziękuję za miłe słowa staram się jak najlepiej dbać o moje rośliny
Papużka nie chciała pozować, wściekała się widząc aparat ale po udobruchaniu pozwoliła sobie zrobić jedno zdjęcie a potem niekulturalna zaczęła się myć w towarzystwie osób! ;)
Palmy z białej i czerwonej doniczki znalazły nowych właścicieli a ja uzyskałam szczepkę Crassula Gollum - fotka pojawi się przy najbliższej okazji.
Niedługo zamierzam iść do kwiaciarni gdyż dowiedziałam się dzisiaj od znajomej, że jest możliwość uzyskania szczepek roślin po niższych cenach niźli miałabym kupować większe roślinki(a na nie powoli brakuje miejsca na parapecie ;)
I dziękuję za miłe słowa staram się jak najlepiej dbać o moje rośliny
-
- 1000p
Dobrze Cię zrozumiałam: można w kwiaciarni poprosić o szczepkę Nie wiedziałam
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Witaj,
Fajny początek kolekcji.
Widzę, że nawet regał na kwiatki jest
Fajny początek kolekcji.
Widzę, że nawet regał na kwiatki jest
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajną masz kolekcję, widać część dopiero startuje ale już niedługo będziesz miała dżunglę
A regał faktycznie na zwisające hoje się fajnie nadaje.
No i jaką macie piękną lokatorkę! ;)
A regał faktycznie na zwisające hoje się fajnie nadaje.
No i jaką macie piękną lokatorkę! ;)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 sie 2013, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Puk,puk...
Piękne Karti Twoje okazy,widzę,że podobnie jak u mnie i u Ciebie goszczą wilczomlecze.Lubię je,bo to takie wdzięczne roślinki i chyba w zasadzie niczym nie można im zaszkodzić, są bardzo tolerancyjne.
Duży ten Twój zbiór kwiatuszków,ja niestety z braku miejsca w mieszkaniu nie nabywam kolejnych,choć marzy mi się Anthurium.
Pozdrawiam wieczorową porą ;)
Piękne Karti Twoje okazy,widzę,że podobnie jak u mnie i u Ciebie goszczą wilczomlecze.Lubię je,bo to takie wdzięczne roślinki i chyba w zasadzie niczym nie można im zaszkodzić, są bardzo tolerancyjne.
Duży ten Twój zbiór kwiatuszków,ja niestety z braku miejsca w mieszkaniu nie nabywam kolejnych,choć marzy mi się Anthurium.
Pozdrawiam wieczorową porą ;)
- Karti
- 200p
tak, w kwiaciarni można prosić o szczepkiFraszka_1 pisze:Dobrze Cię zrozumiałam: można w kwiaciarni poprosić o szczepkę Nie wiedziałam
Nie wiem czy to samo mogłabym zrobić z zrazami do cytrusów-podkładek
Chciałabym zaszczepić na nich:
limę
cytryna odmiana czerwona
cytron ręka buddy/grejpfrut - nie wiem które :>
justus27 - jest jest i będzie wykorzystany
Malachitek - oj chcę mieć dżunglę! lokatorka lub lokator ;) nie jesteśmy przekonani kim jest ale uznaliśmy, że to ON
butterfly_owa - dziękuję, dziękuję o tak wilczomlecze są bardzo wdzięczne - a chyba szczególnie za brak opieki(przynajmniej w przypadku trójżebrowego) ;) Marzy ci się i pewnie ci się wymarzy KAŻDY kwiatek! ;)