Zatrwian wrębny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zatrwian wrębny
Czy ktoś z Was ma w ogrodzie zatrwian wrębny? Bo na forum nie znalazłam zbyt wiele na temat tego kwiatka.
Posiałam go po raz pierwszy, właśnie kwitnie i zastanawiam się, kiedy ściąć go na suszenie.
Ciekawa też jestem, czy istnieje szansa na powtórne kwitnienie po ścięciu, bo rozety liściowe to ma naprawdę pokaźne.
Uploaded with ImageShack.us
Posiałam go po raz pierwszy, właśnie kwitnie i zastanawiam się, kiedy ściąć go na suszenie.
Ciekawa też jestem, czy istnieje szansa na powtórne kwitnienie po ścięciu, bo rozety liściowe to ma naprawdę pokaźne.
Uploaded with ImageShack.us
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zatrwian wrębny
Jeśli zbieramy pędy na susz to w okresie gdy do kwitnienia zabierają się szczytowe, białe kwiatki.
Roslina uprawiana jako jednoroczna, wrazliwa na mrozy i nie zimuje w gruncie
Roslina uprawiana jako jednoroczna, wrazliwa na mrozy i nie zimuje w gruncie
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 sie 2013, o 15:10
Jednoroczna, ale wygląda wyśmienicie, zasiałem w tym roku i nie żałuję, za rok na pewno zrobię to raz jeszcze
Poznam Regulamin Forum
-
No to moje jeszcze chwilę oko nacieszą.
A sialiście wprost do gruntu, czy z rozsady?
A sialiście wprost do gruntu, czy z rozsady?
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy on przypadkiem ziemi wapiennej nie lubi?
Z informacji jakie można o nim znaleźć na forach wynika,że faktycznie ziemia wapienna nie należy do jego ulubionych, znajomy sadził wprost do gruntu i szczerze mówiąc to nie przyjęły mu się,więc może tutaj popełnił błąd.
regulamin forum
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uprawiam zatrwian już drugi rok, tyle że w doniczkach. W zeszłym roku ścięłam kwiaty jesienią, miałam piękny bukiet przez całą zimę. Warto zrywać, jak kwiaty jeszcze są mocno kolorowe. razem z nadejściem chłodów łapią wilgoć i szarzeją.
Ja wysiewam go dość wcześnie bo w marcu. Dopiero teraz zaczynają mi kwitnąć.
Ja wysiewam go dość wcześnie bo w marcu. Dopiero teraz zaczynają mi kwitnąć.
-
Ja swój wysiewałam na początku kwietnia do doniczek i wysadzałam jak inne rozsady po 15 maja. Kwitnie od miesiąca. Część kwiatów już ścięłam, reszta "dochodzi". Ale bardzo długo były tylko rozety liściowe, już myślałam, że kwiatów się nie doczekam.
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
Ja swój zamierzam wysiać jutro.(trochę niecierpliwa jestem )
U mnie rośnie na dość wapiennej glebie w słońcu i co roku jest piękny.
Na suche bukiety ścinam go jak ładnie rozkwitnie w słoneczny i ciepły dzień.
Całą zimę pięknie się prezentuje,czasem znajomi go dotykają,żeby sprawdzić czy żywy czy sztuczny
Pozdrawiam.
Mariola
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lut 2014, o 10:23
Witam
Ja wczoraj wysiałam zatrwian żółty, niebieski i karminowy. To moje pierwsze podejście. Zastanawiam się od wczoraj czy to nie za wcześnie?
Wysiałam po połowie opakowania, jak nic z tego nie będzie to wysieje jeszcze raz.
Ja wczoraj wysiałam zatrwian żółty, niebieski i karminowy. To moje pierwsze podejście. Zastanawiam się od wczoraj czy to nie za wcześnie?
Wysiałam po połowie opakowania, jak nic z tego nie będzie to wysieje jeszcze raz.
ANIA
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Zatrwian wysiewam nie równomiernie. Po prostu dlatego, ze rózne odniany/kolory/ różnie kwitną. Najszybciej od momenty zasiewy zakwita żółty, potem biały i jasno niebieski, następnie karminowy, fioletowy potrzebuje najwiecej czasu do zakwitniecia. Jezeli robie z nich letnie bukiety musze zmusic rosliny by kwitły w jednym terminie.Dlatego dziś wysiałam tylko fioletowy, za 10 dni karminowy,potem niebieski itd.Dla suszu można wysiewać mieszankę i tylko zbiera sie go w różnych terminach.
- Perek11
- 100p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oto mój bukiecik z zeszłego roku
Siałem do doniczki z początkiem kwietnia a gdzieś po 15 maja na docelowe miejsce . Kwiaty ścinane w różnych terminach iż rosną nierównomiernie
Siałem do doniczki z początkiem kwietnia a gdzieś po 15 maja na docelowe miejsce . Kwiaty ścinane w różnych terminach iż rosną nierównomiernie
Marcin?
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
Śliczny bukiecik
Ja swoją mieszankę wysiałam wczoraj,zobaczymy co wyjdzie.
Ja swoją mieszankę wysiałam wczoraj,zobaczymy co wyjdzie.
Mariola