W wiejskim ogrodzie
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W wiejskim ogrodzie
Tytuł wątku jest dość obszerny, bo mam nadzieję że będzie zahaczał o kolejną porę roku.
Poprzednia część jest tutaj
Dzisiaj opowiem jak powstawała moja grządka różana i jak należy unikać błędów, które ja popełniłam. W zimie zamówiłam kilkanaście krzewów róż, kilka krzewów i dużo bylin. Na istniejących grządkach nie było szans je zmieścić. Nie mam niestety zdjęcia czym było miejsce, które postanowiłam zamienić na grządkę. Wcześniej wszyscy znosili tu gałęzie i odpadki ogrodowe do spalenia i były to takie małe zasieki na mamuty.
Wstyd ogrodowy!
Od czasu do czasu była okazja je spalić i jedyna korzyść - było ognicho i pieczone ziemniaczki w folii.
Ale jak patrzę na obecną grządkę nie żal mi pieczonych ziemniaków
Tak było w kwietniu
miejsce zostało odchwaszczone i przekopane, a brzegi wyznaczyły deski z odzysku.
Tak było w maju - wydawało mi się bardzo pusto i zaczęłam coś dosiewać ....coś dosadzać
połowa czerwca
W lipcu grządka już przypominała busz!
Róże zginęły w gąszczu jednorocznych i dalii, które na tej grządce po prostu się rozszalały jakbym je sadziła na samym oborniku
Za rok krzewy róż się rozrosną więc niewiele dosadzę jedynie jednorocznych średniego wzrostu lub całkiem niskich.
A tak grządka wygląda dzisiaj! najgorzej po deszczu jak rośliny kładą się jedne na drugich, ale wszystkie rosną zdrowo i to mnie cieszy
Oto historia jednej grządki - Zapraszam !
Poprzednia część jest tutaj
Dzisiaj opowiem jak powstawała moja grządka różana i jak należy unikać błędów, które ja popełniłam. W zimie zamówiłam kilkanaście krzewów róż, kilka krzewów i dużo bylin. Na istniejących grządkach nie było szans je zmieścić. Nie mam niestety zdjęcia czym było miejsce, które postanowiłam zamienić na grządkę. Wcześniej wszyscy znosili tu gałęzie i odpadki ogrodowe do spalenia i były to takie małe zasieki na mamuty.
Wstyd ogrodowy!
Od czasu do czasu była okazja je spalić i jedyna korzyść - było ognicho i pieczone ziemniaczki w folii.
Ale jak patrzę na obecną grządkę nie żal mi pieczonych ziemniaków
Tak było w kwietniu
miejsce zostało odchwaszczone i przekopane, a brzegi wyznaczyły deski z odzysku.
Tak było w maju - wydawało mi się bardzo pusto i zaczęłam coś dosiewać ....coś dosadzać
połowa czerwca
W lipcu grządka już przypominała busz!
Róże zginęły w gąszczu jednorocznych i dalii, które na tej grządce po prostu się rozszalały jakbym je sadziła na samym oborniku
Za rok krzewy róż się rozrosną więc niewiele dosadzę jedynie jednorocznych średniego wzrostu lub całkiem niskich.
A tak grządka wygląda dzisiaj! najgorzej po deszczu jak rośliny kładą się jedne na drugich, ale wszystkie rosną zdrowo i to mnie cieszy
Oto historia jednej grządki - Zapraszam !
Re: W wiejskim ogrodzie
Marysieńko, podążam za Tobą i Twoją niesamowitą rabatą! Nie dość, że upiększyłaś ładny kawałek świata, to jeszcze jak to się wszystko rozrosło! Pięknie jest
A Ty gonisz z wątkami jak Pendolino
A Ty gonisz z wątkami jak Pendolino
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysię ból głowy minąłi utworzyła nastepną część .Historia grządki super
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Cudny Twój wiejski ogród Busz łapie za serce
Buziaki!!
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Marysiu witaj .
Cudowna metamorfoza rabaty, rośliny po prostu się rozpychają u Ciebie, z pewnością mają bardzo żyzną ziemię i kochają ogrodniczkę.
Cudowna metamorfoza rabaty, rośliny po prostu się rozpychają u Ciebie, z pewnością mają bardzo żyzną ziemię i kochają ogrodniczkę.
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Masko, ta grządka do złudzenia przypomina moją, bo i 'algorytm postępowania' :lol:był taki sam. Tym niemniej busz ogrodowy piękny jest z natury swej
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Melduję się w wątku.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Historia jednej grządki, ale jakże pouczająca Jak zawsze świetnie się zapowiada i dlatego mnie nie może u Ciebie zabraknąć
Pozdrawiam - Justyna
- Maska
- Kontakt:
Ale się zasadziliście dziękuję!
i witam po kolei:
Niezawodną Agnieszkę wzór ogrodnika niedościgniony ale podpatrywany!
Grażynkę dobrego duszka zza wody, który na ogół nocami czuwa nad FO!
Danusię , której krzeseł metalowych bardzo zazdroszczę ale może kiedyś i u mnie....
Tajkę , która miód na serce ogrodnika umie lać
Irminkę , która jest a jakoby jej nie było! tak masz rację te busze mają trochę wspólnego ale Twój jest o nieco lepiej zaaranżowany - mój poszedł na żywioł i boję się przesadzać w trakcie wegetacji
Krystiana na którego zawsze mogę liczyć przy otwarciu nowej części!
Justynkę, której w żadnym razie nie może zabraknąć, bo w tym buszu i jej zasługa!
Obiecuję że grządkę będę upiększać i tworzyć nowe
i witam po kolei:
Niezawodną Agnieszkę wzór ogrodnika niedościgniony ale podpatrywany!
Grażynkę dobrego duszka zza wody, który na ogół nocami czuwa nad FO!
Danusię , której krzeseł metalowych bardzo zazdroszczę ale może kiedyś i u mnie....
Tajkę , która miód na serce ogrodnika umie lać
Irminkę , która jest a jakoby jej nie było! tak masz rację te busze mają trochę wspólnego ale Twój jest o nieco lepiej zaaranżowany - mój poszedł na żywioł i boję się przesadzać w trakcie wegetacji
Krystiana na którego zawsze mogę liczyć przy otwarciu nowej części!
Justynkę, której w żadnym razie nie może zabraknąć, bo w tym buszu i jej zasługa!
Obiecuję że grządkę będę upiększać i tworzyć nowe
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Piękne otwarcie, bo ta grządka to kwintesencja Twojego stylu ogrodowego, który i mnie jest bliski. Ale, ale było we wstępie o błędach, których należy unikać, a potem jakoś nie rozwinęłaś tematu...no bo ja tam błędów nie widzę, taki busz jest piękny!
- tu_Brzoza
- 100p
- Od: 5 gru 2012, o 07:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Melduję się w nowym wątku.
Może nawet jeszcze na pierwszej stronie. I biorę się za czytanie.
Może nawet jeszcze na pierwszej stronie. I biorę się za czytanie.
- Maska
- Kontakt:
Pati to jest błąd i wniosek:
Beatko Witam serdecznie czytaj i ucz się! a i tak popełnisz własne błędy!
Ty też będziesz miała taki busz bo to jest nasza zachłanność na rośliny. Witam Cię i zapraszam w wirtualu i realu!Róże zginęły w gąszczu jednorocznych i dalii, które na tej grządce po prostu się rozszalały jakbym je sadziła na samym oborniku
Beatko Witam serdecznie czytaj i ucz się! a i tak popełnisz własne błędy!
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Marysiu, trudno uwierzyć, że ostatnie zdjęcie od pierwszego dzieli zaledwie trzy czy cztery miesiące. Wygląda jakby lata ..