wino z ryżu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2013, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wino z ryżu
Witam wszystkich serdecznie
Otóż zrobiłem 1,5 miesiąca temu wino z ryżu w balonie 5 litrowym,
proporcje dałem takie:
4 litry wody
80 dkg ryżu
10 dkg rodzynek
szczypte cynamonu
kilka kulek ziela angielskiego
drożdze winne do win białych tokay
no i 2 kg cukru
wino zlałem po miesiącu jak już tak mocno nie fermentowało i tak sobie lezy i pracuje bardzo powoli,oczywiście musiałem troszke spróbować bo to moje pierwsze takie winko i ciekawość była silniejsza ode mnie.Okazało się że jest bardzo słodkie aż za bardzo i tu powstaje główne pytanie,czy winko dalej powoli pracując zbije ten cukier?czy takie już bedzie w smaku?Dolewać do niego wody to chyba nie dopuszczalne.Proszę o jakąś porade
Pozdrawiam
Otóż zrobiłem 1,5 miesiąca temu wino z ryżu w balonie 5 litrowym,
proporcje dałem takie:
4 litry wody
80 dkg ryżu
10 dkg rodzynek
szczypte cynamonu
kilka kulek ziela angielskiego
drożdze winne do win białych tokay
no i 2 kg cukru
wino zlałem po miesiącu jak już tak mocno nie fermentowało i tak sobie lezy i pracuje bardzo powoli,oczywiście musiałem troszke spróbować bo to moje pierwsze takie winko i ciekawość była silniejsza ode mnie.Okazało się że jest bardzo słodkie aż za bardzo i tu powstaje główne pytanie,czy winko dalej powoli pracując zbije ten cukier?czy takie już bedzie w smaku?Dolewać do niego wody to chyba nie dopuszczalne.Proszę o jakąś porade
Pozdrawiam
Re: wino z ryżu
Z czasem trąci na słodkości a nabierze mocy prawnej
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- myszaa
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2013, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To się chyba nazywa sake :P robiłam kiedyś takie wino, ale dodałam do tego rodzynki i bluecuracao, smak był wysmienity! Jednak wino musi poleżeć sporo czasu.
Jeśli winko pracuje, to znaczy że przerabia cukier
Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu, poczekaj z pół roku i już możesz przelać do butelek
Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu, poczekaj z pół roku i już możesz przelać do butelek
Pozdrawiam ED.
Dałeś zdecydowanie za dużo cukru. Jeśli burzliwa fermentacja się już skończyła, to wiele cukru już nie przerobi, zostanie Ci taki ulepek Możesz nastawić drugie na wytrawne i zmieszać obydwa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2013, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje za odpowiedzi
Spoon-Nastawiłem drugie winko,miesiąc temu,te same proporcje i może z 1,20kg teraz cukru.Już bardzo powoli pracowało wiec wyrzuciłem ryż i reszte.Zobacze jak bedzie mało słodkie to pomieszam:):) Dziękuje za porady i Pozdrawiam
Spoon-Nastawiłem drugie winko,miesiąc temu,te same proporcje i może z 1,20kg teraz cukru.Już bardzo powoli pracowało wiec wyrzuciłem ryż i reszte.Zobacze jak bedzie mało słodkie to pomieszam:):) Dziękuje za porady i Pozdrawiam
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ktoś robił restart wina ?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Owszem ,bywało.Rozumiem że fermentacja ustała ,czy znasz powody?
U mnie najczęsciej zanik fermentacji następował w przypadku spadku temperatury. Przenosiłem do cieplejszego pomieszczenia i fermentacja rusza bez żadnego problemu.
Zamiast mercedesa kupa zielska
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Znajomy robi ryżowe i jest super natomiast jego gronowe jak dla mnie nie jest nawet "wąchalne" o piciu nie wspominając.Wino ryżowe dobrze sprawdza się w formie wermuta.