wino z ryżu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 31 lip 2013, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wino z ryżu
Witam wszystkich serdecznie
Otóż zrobiłem 1,5 miesiąca temu wino z ryżu w balonie 5 litrowym,
proporcje dałem takie:
4 litry wody
80 dkg ryżu
10 dkg rodzynek
szczypte cynamonu
kilka kulek ziela angielskiego
drożdze winne do win białych tokay
no i 2 kg cukru
wino zlałem po miesiącu jak już tak mocno nie fermentowało i tak sobie lezy i pracuje bardzo powoli,oczywiście musiałem troszke spróbować bo to moje pierwsze takie winko i ciekawość była silniejsza ode mnie.Okazało się że jest bardzo słodkie aż za bardzo i tu powstaje główne pytanie,czy winko dalej powoli pracując zbije ten cukier?czy takie już bedzie w smaku?Dolewać do niego wody to chyba nie dopuszczalne.Proszę o jakąś porade
Pozdrawiam
Otóż zrobiłem 1,5 miesiąca temu wino z ryżu w balonie 5 litrowym,
proporcje dałem takie:
4 litry wody
80 dkg ryżu
10 dkg rodzynek
szczypte cynamonu
kilka kulek ziela angielskiego
drożdze winne do win białych tokay
no i 2 kg cukru
wino zlałem po miesiącu jak już tak mocno nie fermentowało i tak sobie lezy i pracuje bardzo powoli,oczywiście musiałem troszke spróbować bo to moje pierwsze takie winko i ciekawość była silniejsza ode mnie.Okazało się że jest bardzo słodkie aż za bardzo i tu powstaje główne pytanie,czy winko dalej powoli pracując zbije ten cukier?czy takie już bedzie w smaku?Dolewać do niego wody to chyba nie dopuszczalne.Proszę o jakąś porade
Pozdrawiam
Re: wino z ryżu
Z czasem trąci na słodkości a nabierze mocy prawnej
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- myszaa
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 22 sie 2013, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Sieradz
Re: wino z ryżu
To się chyba nazywa sake :P robiłam kiedyś takie wino, ale dodałam do tego rodzynki i bluecuracao, smak był wysmienity! Jednak wino musi poleżeć sporo czasu.
Re: wino z ryżu
Jeśli winko pracuje, to znaczy że przerabia cukier
Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu, poczekaj z pół roku i już możesz przelać do butelek
Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu, poczekaj z pół roku i już możesz przelać do butelek
Pozdrawiam ED.
Re: wino z ryżu
Dałeś zdecydowanie za dużo cukru. Jeśli burzliwa fermentacja się już skończyła, to wiele cukru już nie przerobi, zostanie Ci taki ulepek Możesz nastawić drugie na wytrawne i zmieszać obydwa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 31 lip 2013, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: wino z ryżu
Dziękuje za odpowiedzi
Spoon-Nastawiłem drugie winko,miesiąc temu,te same proporcje i może z 1,20kg teraz cukru.Już bardzo powoli pracowało wiec wyrzuciłem ryż i reszte.Zobacze jak bedzie mało słodkie to pomieszam:):) Dziękuje za porady i Pozdrawiam
Spoon-Nastawiłem drugie winko,miesiąc temu,te same proporcje i może z 1,20kg teraz cukru.Już bardzo powoli pracowało wiec wyrzuciłem ryż i reszte.Zobacze jak bedzie mało słodkie to pomieszam:):) Dziękuje za porady i Pozdrawiam
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1108
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: wino z ryżu
Czy ktoś robił restart wina ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: wino z ryżu
Owszem ,bywało.Rozumiem że fermentacja ustała ,czy znasz powody?
Re: wino z ryżu
U mnie najczęsciej zanik fermentacji następował w przypadku spadku temperatury. Przenosiłem do cieplejszego pomieszczenia i fermentacja rusza bez żadnego problemu.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: wino z ryżu
Znajomy robi ryżowe i jest super natomiast jego gronowe jak dla mnie nie jest nawet "wąchalne" o piciu nie wspominając.Wino ryżowe dobrze sprawdza się w formie wermuta.