Storczykowa przygoda Katki
Storczykowa przygoda Katki
Witam!
Postanowiłam założyć swój storczykowy wątek
Przygoda moja zaczęła się od podarowanych przez koleżankę z pracy, własnoręcznie wyhodownych z pedów maleństw
I tak sobie pomalutku rosną maluszki, a że nie mogłam się doczekać kwtnienia, postanowiłam nabyć dorosłego osobnika, który kwitnie mi od kwietnia do dziś
Tak swoją drogą, to nie mam pojęcia jak długo może kwitnąć taki storczyk?
Zachęcona pięknym kwitnieniem i właściwie wydawałoby się dość prosta hodowlą, postanowiłam nabyć kolejnego storczysia, niestety musiał zostać przelany w sklepie, a ja go dobiłam. Korzonki zaczeły gnić, więc za poradą przemiłych forumowiczów, poobcinałam mu co trzeba i się reanimuje. Mam nadzieję, że wyzdrowieje
Oto on
-- 24 sie 2013, o 21:45 --
Oczywiscie ten ostatni został już posadzony do świeżego podłoża, prqzesychał tak 2 dni po zalaniu tylko.
Postanowiłam założyć swój storczykowy wątek
Przygoda moja zaczęła się od podarowanych przez koleżankę z pracy, własnoręcznie wyhodownych z pedów maleństw
I tak sobie pomalutku rosną maluszki, a że nie mogłam się doczekać kwtnienia, postanowiłam nabyć dorosłego osobnika, który kwitnie mi od kwietnia do dziś
Tak swoją drogą, to nie mam pojęcia jak długo może kwitnąć taki storczyk?
Zachęcona pięknym kwitnieniem i właściwie wydawałoby się dość prosta hodowlą, postanowiłam nabyć kolejnego storczysia, niestety musiał zostać przelany w sklepie, a ja go dobiłam. Korzonki zaczeły gnić, więc za poradą przemiłych forumowiczów, poobcinałam mu co trzeba i się reanimuje. Mam nadzieję, że wyzdrowieje
Oto on
-- 24 sie 2013, o 21:45 --
Oczywiscie ten ostatni został już posadzony do świeżego podłoża, prqzesychał tak 2 dni po zalaniu tylko.
Re: Storczykowa przygoda Katki
Chcialam dodać,ze dotychczs podlewalam zwyklą kranówką dopiero doczytalam że lepiej przegotowaną odstana, no więc zaczne od teraz, bo jeszcze im kranowka zaszkodzi
Witaj Katko. Twoja kolekcja storczyków zapowiada się bardzo ciekawie. Wyhodowanie storczyka z keiki sprawia wiele radości i daje sporo satysfakcji. Sama mam u siebie kilka takich maluchów, więc wiem co mówię Storczyk ze zdjecia nr 2, to bardzo ładny okaz, mam identycznego. Zdążył mi się już rozmnożyć, ale tak pięknie nie zakwitł ponownie. Może tym razem będzie inaczej. Białasek z kolei to klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnej kolekcji Jeśli zastosujesz się do porad z forum, uda Ci się go uratować - na moje oko wygląda całkiem nieźle i ma kilka korzonków w dobrej kondycji
Kwitnienie storczyka zależy od danego osobnika - jedne kwitną dłużej, drugie cieszą nas kwiatkami krócej... Wpływ na to mają oczywiście warunki, jakie zapewnimy roślince. U mnie jeden storczyk kwitnie praktycznie non stop, mam też i takie, które kwitły od marca do lipca, a inny osobnik kwitł tylko dwa miesiące.
Kranówka im nie powinna zaszkodzić, ale lepiej podlewać przegotowana i odstaną wodą. Polecem zaopatrzyć się w nawóz dla storczyków, np. guano - nie powoduje on zasolenia podłoża.
Poproś Administratora forum, aby przeniósł Twój wątek do działu "Moje storczyki!", tam na pewno więcej osób będzie mogło zauważyć Twój wątek.
Kwitnienie storczyka zależy od danego osobnika - jedne kwitną dłużej, drugie cieszą nas kwiatkami krócej... Wpływ na to mają oczywiście warunki, jakie zapewnimy roślince. U mnie jeden storczyk kwitnie praktycznie non stop, mam też i takie, które kwitły od marca do lipca, a inny osobnik kwitł tylko dwa miesiące.
Kranówka im nie powinna zaszkodzić, ale lepiej podlewać przegotowana i odstaną wodą. Polecem zaopatrzyć się w nawóz dla storczyków, np. guano - nie powoduje on zasolenia podłoża.
Poproś Administratora forum, aby przeniósł Twój wątek do działu "Moje storczyki!", tam na pewno więcej osób będzie mogło zauważyć Twój wątek.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Dzięki! Mam już nawóz do storczykow-biohumus, ale jeszcze nie podlewałam. I nie wiem czy podlac tylko te kwitnące czy małym to nie zaszkodzi? I jak często że by nie spalić korzonków?
-- 25 sie 2013, o 09:28 --
Ps.a jak mam się skontaktować z administratorem?bo nie bardzo się orientuję
-- 25 sie 2013, o 09:28 --
Ps.a jak mam się skontaktować z administratorem?bo nie bardzo się orientuję
Hej Katka.Juz mamy Twoj watek gdzie trzeba.Witam Cie serdecznie ,milo ze sie zdecydowalas zalozyc wateczek .Kolekcja zapowiada sie ciekawie ,każdy z nas tak zaczynal ,potem juz tylko Twoj portfel bedzie cierpial
Biohumus jest nawozem naturalnym ,nie pali korzeni ,mozesz smialo podlewac wszystkie storczyki.
Biohumus jest nawozem naturalnym ,nie pali korzeni ,mozesz smialo podlewac wszystkie storczyki.
Małym nie zaszkodzi biohumus ani guano, sama nim podlewam moje keiki i mają się bardzo dobrze Storczyki, które wypuszczają pęd/kwitną podlewam raz na tydzień, a te przekwitnięte co dwa tygodnie... Chociaż niektóre storczyki, jak np. Phalaenopsis Mini Mark, powinno się podlewać z nawozem przy każdym podlewaniu.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
O! Dziekuje za przeniesienie gdzie trzeba! Oraz za mile powitanie!
Jak na razie się trzymam i w sklepach tylko oglądam, ale czasem trudno odejść od półki z niczym. Jestem silna i tylko fakt, że mam jeszcze kolekcje fiołków i malo miejsca sprawia, że moja kolekcja storczyków powoli rośnie. Oczywiście w planach mam powiększenie rodziny!
-- 25 sie 2013, o 12:45 --
A czy ktos wie jak sie nazywają te moje storczyki?
Jak na razie się trzymam i w sklepach tylko oglądam, ale czasem trudno odejść od półki z niczym. Jestem silna i tylko fakt, że mam jeszcze kolekcje fiołków i malo miejsca sprawia, że moja kolekcja storczyków powoli rośnie. Oczywiście w planach mam powiększenie rodziny!
-- 25 sie 2013, o 12:45 --
A czy ktos wie jak sie nazywają te moje storczyki?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 lip 2013, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powodzenia z mlodymi i reanimacja bialego. A rozowy m sie podoba, jest bardzo ladny. Z nazwami niestety nie pomoge, bo nie wiem.
Jak duza jest ta kolekcja fiolkow?
Jak duza jest ta kolekcja fiolkow?
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj katka Miło mi u Ciebie gościć, bo kolekcja zapowiada się interesująco Twoje storczyki to zwykłe hybrydy Phalaenopsis, nie mają nazwy
Wyhodowanie rośliny z keiki to fajnie doświadczenie. Też mam jednego keiki oddzielonego od mamy, którą przelała moja babcia. Czekam aż w końcu zakwitnie, bo nie jestem pewna koloru
Wyhodowanie rośliny z keiki to fajnie doświadczenie. Też mam jednego keiki oddzielonego od mamy, którą przelała moja babcia. Czekam aż w końcu zakwitnie, bo nie jestem pewna koloru
- marta325
- 1000p
- Od: 15 lip 2012, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam się i ja Tak jak pisala Pati to zwykłe hybrydki. Zresztą nie ważne jak się nazywają. Najważniejsze, że są piekne
Witam wszystkich odwiedzających
Zwykłe hybrydy...hmm...najważniejsze, że są piękne
A oto moje dzieciaczki w stanie obecnym, bo zdjęcia, które wstawiłam na początku, były z kwietnia, oto stan obecny:
Aha, prawdopodobnie będzie to jakiś odcień fioletu ale nie wiem jaki. Będzie niespodzianka
PannoB kolekcja fiołków to na chwilę obecną z kwitnących białe, fioletowe i białe z filoletowymi falowanymi brzegami, natomiast dopiero rosną dzieciaczki i maja być biały z różowymi brzegami, różowy i bordowy. Oto zdjęcia (mam nadzieję, że nikt mnie stąd nie wyrzuci za zdęcia niezgodne z tematem
Zwykłe hybrydy...hmm...najważniejsze, że są piękne
A oto moje dzieciaczki w stanie obecnym, bo zdjęcia, które wstawiłam na początku, były z kwietnia, oto stan obecny:
Aha, prawdopodobnie będzie to jakiś odcień fioletu ale nie wiem jaki. Będzie niespodzianka
PannoB kolekcja fiołków to na chwilę obecną z kwitnących białe, fioletowe i białe z filoletowymi falowanymi brzegami, natomiast dopiero rosną dzieciaczki i maja być biały z różowymi brzegami, różowy i bordowy. Oto zdjęcia (mam nadzieję, że nikt mnie stąd nie wyrzuci za zdęcia niezgodne z tematem
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej hej to teraz uważaj na portfel bo kto zawita na te forum zaraz traci jego zawartość
Nie wiem jak u innych, ale mi się wiele twoich zdjęć pokazuje w poziomie...
Nie wiem jak u innych, ale mi się wiele twoich zdjęć pokazuje w poziomie...