Wiśnia wczesna Kojou-no-mai
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 maja 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiśnia wczesna 'Kojou No Mai'
Witam!
Mam niemały problem z krzewem, którego nazwy niestety nie znam i nie mogę nigdzie po necie takiego znaleźć.
Załączam zdjęcia:
Krzew kwitnie na biało z końcem kwietnia. Kwiaty nie pachną. Kwitnie maksymalnie miesiąc, potem krzew długo jest zielony a około września liscie zaczynają się przebarwiać na różne jesienne kolory by w końcu na zimę te liści zrzucić. Listeczki są dosyć drobne.
Tej wiosny ma wyjątkowo mało kwiatów, gdyż zbyt wcześnie zdjełam osłonę na wiosnę i niestety zaskoczyły mnie wysokie przymrozki. W pierwszym roku był niemal cały okryty białymi kwiatami, Po przekwitaniu, zaczyna dopiero wypuszczac liście.
Mój krzew jest mały gdyż dostałam go zeszłej wiosny. Od tego momentu jest dla mnie tajemnicą.
Proszę o podpowiedź!!!!
Mam niemały problem z krzewem, którego nazwy niestety nie znam i nie mogę nigdzie po necie takiego znaleźć.
Załączam zdjęcia:
Krzew kwitnie na biało z końcem kwietnia. Kwiaty nie pachną. Kwitnie maksymalnie miesiąc, potem krzew długo jest zielony a około września liscie zaczynają się przebarwiać na różne jesienne kolory by w końcu na zimę te liści zrzucić. Listeczki są dosyć drobne.
Tej wiosny ma wyjątkowo mało kwiatów, gdyż zbyt wcześnie zdjełam osłonę na wiosnę i niestety zaskoczyły mnie wysokie przymrozki. W pierwszym roku był niemal cały okryty białymi kwiatami, Po przekwitaniu, zaczyna dopiero wypuszczac liście.
Mój krzew jest mały gdyż dostałam go zeszłej wiosny. Od tego momentu jest dla mnie tajemnicą.
Proszę o podpowiedź!!!!
Re: Co to za krzew?
Prawdopodobnie to wiśnia piłkowana, czy potocznie zwana japońską/ozdobną.
Często w sprzedaży jest odmiana 'Brillant', może to akurat Twoja
Często w sprzedaży jest odmiana 'Brillant', może to akurat Twoja
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiśnię piłkowaną zazwyczaj widzę w innej postaci/pokroju. Może jest to Vaigela-krzewuszka?
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam
Wg mnie to wiśnia wczesna 'Kojou No Mai'
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 maja 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Veigela to raczej nie jest gdyż moja mama ma takie i jednak są różnice.
moze faktycznie to wiśnia, ale czy to możliwe by (jak na razie) formowała się w krzew? Wydawało mi się że wiśnie są bardziej pienne.
-- 3 maja 2013, o 15:18 --
dziękuję bardzo!!!
moze faktycznie to wiśnia, ale czy to możliwe by (jak na razie) formowała się w krzew? Wydawało mi się że wiśnie są bardziej pienne.
-- 3 maja 2013, o 15:18 --
patrząc na zdjęcia w internecie to jest to!greatwave pisze:Wg mnie to wiśnia wczesna 'Kojou No Mai'
dziękuję bardzo!!!
Proszę bardzo:), ciekawa odmiana wiśnie bo nawet gołe pędy w zimie wyglądają ładnie, nie mówiąc już o tym jak zakwitnie.
Re: Co to za roślina?
Nie. To podobno rośnie do 2m wysokości. Nie wiem czy nie ma czegoś wspólnego z wiśnią.
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Idąc tropem wiśni,może to Prunus ilicifolia,jeśli tak to może przemarzać i w naszym klimacie lepiej mieć ją w pojemniku.
Kwiaty to resztki Raju.
Wydaje mi się, że to też nie to.
Jeżeli tam była wiśnia to być może z korzenia odbiła podkładka, na której była szczepiona np. antypka, czereśnia ptasia. Jeśli możesz wstaw lepsze zdjęcie i napisz coś na temat tego krzaczka czy np. kwitnie, jak, kiedy itp.
A to nie jest przypadkiem dzika róża?
A to nie jest przypadkiem dzika róża?
pogięte pędy przypominają trochę wiśnię wczesną Kojou-no-mai ale przydałoby się trochu większe zdjęcie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam