Kosiarka spalinowa do 600 zł.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Mariusz87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2010, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kosiarka spalinowa do 600 zł.

Post »

Tak jak w temacie, kupię coś w miarę sensownego z koszem, i silnikiem B&S ? Bo jak patrzyłem na allegro to nic ciekawego. Dopiero od 800 zł są jakieś w miarę. A potrzebuję jeszcze ją w tym miesiącu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Re: Kosiarka spalinowa do 600 zł.

Post »

Żadasz niemożliwego. Praktycznie w tej cenie nie znajdziesz kosiarki godnej polecania. Dlatego też polecam Tablica.pl

lub zwiększyć budżet do 700 zł i wówczas NAC i wybór zaczyna się pojawiać.
Mariusz87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Byłem dzisiaj w Leroy Merlin i widziałem dość ciekawą za 500 coś. Silnik chyba Tecumseh, już nie pamiętam. Chyba wezmę ją, bo nie mam dużo koszenia, a nie mam też kasy żeby dołożyć.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za 600 zł to faktycznie niewiele możesz znaleźć. Podaj do jakiego terenu miałoby to być. Jeśli będziesz kupował markowy produkt to nie wzbraniaj się przed silnikiem innym niż B&S.

Co do NAC'a... chiński sprzęt z dostępem do części w całej Polsce. Przy tej maszynie trzeba się dowiedzieć jaki model jest awaryjny a jaki nie bo to loteria czasami.

Silniki Tecumseh to fantastyczne maszyny. Mają natomiast jedną wadę, przestali je produkować długie lata temu. Jeśli to oryginalny silnik to dowiedz się skąd będziesz brał części, jeśli nie jest oryginalny to... ta sama sprawa. Brak części to jednorazowa maszyna.
Mariusz87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Już kupiłem ostatnią sztukę w Leroy Merlin, był upust 100 zł. Silnik B&S, coś koło 3km, ale daję rade.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Witam, pozwolę się podpiąć pod ten temat. Zimowy przestój prac w ogrodzie skłania mnie do planowania za równo prac jak i wydatków.
Chciałbym zakupić kosę oraz kosiarkę spalinową. Czy wy także uważacie, że teraz jest na to najlepszy okres?
Potrzebuję dobre i mocne maszyny, ale niezbyt drogie. Czy za 2000 zł można kupić dobrej jakości sprzęt, chodzi mi o kose i kosiarkę. Zaproponuje ktoś coś? Mam dość spory ogród, ale zapewne nie tylko na moim się zakończy. Nierówny, wysoka trawa... Zależy mi także na tym aby była możliwość wycinania młodych drzewek kosą.

Znalazłem kosę spalinową za przeszło 300 zł NAC, moc silnika 2,7 KM, model: Kosa spalinowa Nac SPS0521BC
Porównując cenny innych kosiarek za bardzo nie chce mi się wierzyć... co o tym myślicie?
AmaPoland
200p
200p

Post »

Przede wszystkim znajdź lokalny serwis, który będzie się zajmował maszyną i sprawdź co tam mają. Taniej i szybciej będziesz serwisował sprzęt jak kupisz trochę drożej w punkcie sprzedaży a nie w internecie czy markecie.

Trochę trudno jest doradzić Ci sprzęt jak nie widzę terenu. Jak chcesz zmieścić kosiarkę w cenie 2000 zł a kosę osobno to możesz znaleźć w miarę dobrą maszynę (choć jeśli masz naprawdę nierówny teren a trawę w kępach, patykowatą i naprawdę wysoką to potrzebujesz czegoś więcej niż za 2000 zł). Jak to ma być razem z kosą to chyba nie aż tak nierówny ten Twój teren :D
Zacznij od lokalnego dealera. Niech coś Ci dobierze.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiadomo, że im częściej się kosi to i lepiej dla kosiarki, lepiej dwa razy mniejszą niż od razu trawa na pół metra. No i z czasem trawnik będzie lepiej utrzymać, wyrówna się trochę, nie będzie tyle chwastów... Na początek raczej potrzebna mi dobrej jakości kosa...
Poleci ktoś jakieś tanie i dobre marki?
AmaPoland
200p
200p

Post »

Możesz się rozejrzeć za moją Amą. Nie jest to profesjonalna półka ale do ogródków i działek się nadaje. Masz firmę Oleo-Mac, która ma uzasadnione aspiracje być w czołówce dwusuwów w Polsce, Makita nie boli za bardzo... pomijam Stihla i Husqvarne, które są faktycznie w słusznie wyższych cenach. Są jeszcze Shindaiwa i Echo, które są profesjonalne ale z tego co pamiętam, nie są tanie.
Powtarzam to zawsze i będę powtarzał, dowiedz się co leży na półce u lokalnego dealera. To naprawdę powinno wyjść taniej (ostatecznie).
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Okej, dzięki wielkie.
Jak znajdę coś konkretnego pomożecie doradzić? :)
AmaPoland
200p
200p

Post »

Jak rzucisz maszyny, to z mojej strony powiem Ci co sądzę. :)
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Znalazłem dwie odpowiadające mi mniej więcej cenowo:
- Combi 48 SB
Numer katalogowy: 295486024/S12
Producent: Stiga
Silnik: 550 E series
Szerokość koszenia (cm): 46
Korpus: stal
System koszenia: zbieranie do kosza, mulczowanie, tylny wyrzut
Wysokość koszenia (mm) / ilość pozycji: 27-80/5
Napęd: tak
Regulacja obrotów: kontrolowana z uchwytu
Pojemność kosza (l), materiał: 60, hybrydowy, ze wskaźniekiem napełnienia
Koła (mm), typ: 180/240, PP, łożyska kulkowe
Rodzaj uchwytu: ergonomiczny
Waga (kg): 28

- Combi 48 SQ
Numer katalogowy: 299486844/S10
Producent: Stiga
Silnik: SA 45 OHV
Korpus: stal
Szerokość koszenia (cm): 46
System koszenia: 4 w 1 (zbieranie do kosza, mulczowanie, tylny lub boczny wyrzut)
Wysokość koszenia (mm) / ilość pozycji: 25-90/6
Napęd: tak
Regulacja obrotów: kontrolowana z uchwytu
Materiał i pojemność kosza (l): 70, hybrydowy, ze wskaźniekiem napełnienia
Koła: 200/280, PP, łożyska kulkowe
Rodzaj uchwytu: ergonomiczny, składany
Waga (kg): 37

Może ktoś coś powiedzieć o tych kosiarkach?
Cena znacząco się nie różni...
AmaPoland
200p
200p

Post »

Kiedy jeszcze sprzedawałem Combi 48, były to niewielkie i solidne kosiarki. Klienci, którzy nie chcieli wydawać wielkich pieniędzy brali te maszyny i zawsze byli zadowoleni. Solidnie wykonana, bezawaryjna w zastosowaniach na niewielkich i średnich ogródkach.

Różnica między tymi maszynami to moc silnika, wielkość kółek, boczny wyrzut i rozwiązanie napędu. Jeśli pisałeś, że masz duży ogród i nierówny to proponowałbym wziąć tą Combi 48 SQ.
-Ma większe kółka co będzie nie tylko lepiej się prowadzić ale też lepiej reagować na wstrząsy spowodowane nierównościami w gruncie.
-Silnik nie jest w niej Briggs&Stratton ale to być może nawet lepiej.
-Większy kosz czego nie trzeba specjalnie tłumaczyć, mniej ganiania :) (choć nie jestem pewny czy na pewno będzie większy kosz)
-Boczny wyrzut jest konieczny jeśli nie chcesz zbierać do kosza, bonie będzie Ci pod nogi lecieć. Jak zbierasz do kosza to boczny wyrzut jest tylko na zasadzie "lepiej mieć niż później żałować".
-Napęd DSC... i tu nie mogę znaleźć nigdzie informacji. Jeśli to jest zwykły napęd z przekładnią to maszyny bym nie kupował. Wybrałbym w podobnej cenie Combi o szerszym deku (też większe kółka i kosz) i większej mocy silnika. Jeśli jednak jest to rozwiązanie o którym myślę (kopia autorskiego rozwiązania mojego Ariensa) to maszyna może być warta uwagi. DSC silnie kojarzy mi się ze słowem "disc", co oznacza napęd na dwóch kołach zamiast przekładni.
-Ostatnia rzecz jaka mnie przekonuje to masa kosiarki, która raczej nie bierze się z niczego. Coś w tej kosiarce jest po prostu wykonane solidniej. To jest przyrost o ok 30% więc uważam to za godną uwagi kwestię konstrukcji.

Dowiedz się też dlaczego 48SQ jest o tyle cięższa od 48SB i nie zadowalaj się stwierdzeniem "bo jest ogólnie lepiej wykonana". Niech Ci konkretnie powiedzą co jest lepiej wykonane bo większe kółka i kosz nie mają większego znaczenia. W obu są agregaty o tej samej szerokości. Silnik i napęd, jedno z tych lub ona są lepsze.

Masz większy i trudniejszy teren to nie uciekaj w oszczędzanie na sprzęcie bo to może Ci się odbić czkawką. Proponowałbym Ci tego 48SQ (jeśli ma napęd oparty na dyskach) albo 53SB.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”