cieniolubny krzew do pojedyńczych nasadzeń
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
cieniolubny krzew do pojedyńczych nasadzeń
Witam! Mam do was ogromną prośbę , doradźcie mi proszę jakiś cieniolubny krzew o wąskim pokroju. Mam miejsce w ogrodzie w sąsiedztwie tuj, gleba jest raczej kwaśna i wilgotna.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: cieniolubny krzew do pojedyńczych nasadzeń
Witam mi swego czasu między thujami rosły agrest i porzeczka. Thuje je skutecznie wytępiły tak się w szerz rozrosły
-
- 50p
To miejsce nie jest między tujami tylko przed, albo za jak kto woli Faktem jest, że gdy tuje urosną będą rzucać cień na roślinę tam posadzoną.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To tak jak mówiłem u mnie porzeczki i agrest rosły ponad 10lat później zginęły. Możliwę że to nawet przez jakąś chorobę i thuje nie są winne.
Może cis kolumnowy Fastigiata Aurea, albo berberys kolumnowy, hortensja bukietowa Limeght, moja ulubiona . Albo kula na pniu czy stożek z cisa, bukszpanu wszystko zależy od stylu ogrodu.
-
- 50p
A ja gdzieś przeczytałam że cisy muszą rosnąć na słonecznym miejscu Dzięki za podpowiedzi o czymś na pniu właśnie myślałam, ale ten berberys też mnie zastanawia
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I jeszcze różanecznik bym dodała, ale hortensje i berberys kolumnowy zdecydowanie, ostrokrzew jeszcze.
Pozdrawiam, Iwona.
Cisy są znakomite do cienia i na słońce, mogą rosnąć naturalnie i jako formy strzyżone, topiary.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam cisy w cieniu, rosną świetnie, polecam również, ale skoro tłem ma być tuja, to może lepszy liściasty
Pozdrawiam, Iwona.
Tak, lepszy kolorowy liściasty lub zielony obsadzony z tyłu trawami, np. miskantami.
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Ja mam tak posadzone, właśnie... Tuje, jako tło i trawy... Sporo rośnie innych bylin, jak Hibiskus bylinowy, Pysznogłówki, czy krzewinki, Trzmieliny, Bukszpan... Jak Ktoś wcześniej napisał, wszystko zależy od tego, co się chce uzyskać...
U mnie miało być coś w stylu angielskiej rabaty, ale sąsiad garaż wstawił, niezbyt urokliwy i Szmaragdy trzeba było dosadzić...
U mnie miało być coś w stylu angielskiej rabaty, ale sąsiad garaż wstawił, niezbyt urokliwy i Szmaragdy trzeba było dosadzić...
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Kontakt:
Cisy bardzo dobrze radzą sobie w cieniu - warunek nie mogą to być żółtowybarwione odmiany (tak jak wspomniana Fastigiata Aurea). Oczywiście nie chodzi o to, by miały zmarnieć ale znacznie gorzej się wybarwiają, a źle wybarwiona żółta odmiana nie wygląda atrakcyjnie (lepiej zastosować zieloną z natury). Polecam np. cisa Fastigiata.
Fastigiata Aurea w cieniu nie będzie tak dobrze wybarwiona jak w słońcu ale będzie i da plamę koloru. Może być też sadzona w cieniu i będzie ładnie rosła. Nie wiem czemu piszesz, że źle wybarwiona żółta odmiana nie wygląda atrakcyjnie co z nią jest nie tak?