Co to za roślina?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Marlentje
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2010, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za roślina?

Post »

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tej rośliny?

Ma bardzo ładny pień, który został przycięty w kilku miejscach, wygląda jak małe drzewko. Kupiłam ją w niemieckim markecie jako roślinę pokojową bez żadnej informacji jaki to gatunek. Pień ma co prawda prosty ale nowe przyrosty tworzą gałązki dzięki którym chyba da się je poprowadzić jako bonzai.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o pomoc i informację jaka to roślina. Cieszyłabym sie również gdyby ktoś podał jak sie nią opiekować.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam, Marlena
Marlentje
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Co to za roślina?

Post »

Nie otrzymałam odpowiedzi ale wujaszek google po wpisaniu "rośliny pokojowe o grubych pniach" udzielił mi odpowiedzi. Ta roślina to polyscias Fabiana.

I już widze, że będzie ciężko. Nie mam warunków do jej uprawiania zimą. W mieszkaniu jest centralne ogrzewanie. Jedynym pomysłem jaki mam to nawilżacz powietrza na wyłączniku czasowym w jej poblizu.
Czy są jakieś inne metody?

Marlena
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz umieścić doniczkę na podstawce ze żwirkiem, lub czymś podobnym i zalać wodą (tak, żeby roślina w niej nie stała). W jakimś stopniu podniesie to wilgotność powietrza wokół rośliny.

Pozdrawiam cieplutko i życzę sukcesów w hodowli :D
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

To jest polycias :wit
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

też się połasiłam na niego bo w Praktikerze stał taki łysy nędznik za 9 zł i szkoda mi się zrobiło. Wzięłam bidaka do domu a później poczytałam..... ;:14 , no cóż zobaczymy, na razie puścił młode listki ale sezon grzewczy się zaczął, jeśli do wiosny nie wyłysieje to zostaje.
Marlentje
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie miala baba kłopotu ... kupiła sobie polycias'a :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”