Salatka Caprese

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AliceWhite
100p
100p
Od: 5 wrz 2013, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Salatka Caprese

Post »

Witajcie tak sobie pomyslalam,ze i ja dorzuce jeden przepis na dosc lekka salatke z pomidorem jako jednym z gl?wnych skladnik?w. Jest to wloski przepis na lekka salatke.

Skladniki:

-pomidor(najlepszy taki swiezo zerwany z wlasnego ogr?dka)
-mozarella
-oregano
-oliwa z oliwek(najlepiej z pierwszego tloczenia)
-bazylia(listki)
-s?l

Przepis:

Okraglego pomidora kroimy w plasterki i kladziemy go na talerz. To samo robimy z mozarella i kladziemy ja na plasterki pomidora. Calosc posypujemy oregano(dowolna ilosc,mozna wiecej albo mniej,jak kto lubi) na to kladziemy listki bazyli i dodajemy szczypte soli na smak i calosc polewamy oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia i salatka jest gotowa do zjedzenia. Mozna oczywiscie zrezygnowac z soli i bazyli. Salatka bedzie smakowac dobrze r?wniez bez tych dw?ch skladnik?w. Mozna robic ta salatke z dowolnej ilosci pomidor?w i mozarelli. Wszystko zalezy od tego czy bedziemy jesc sami czy w towarzystwie.

Smacznego!

Obrazek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anna_w
50p
50p
Od: 18 sie 2010, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Salatka Caprese

Post »

Pięknie wygląda. Teraz tylko trzeba poczekać na sezon pomidorowy :D
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Uwielbiam taką sałatkę i często ją przygotowuję. Jest pyszna :heja Może ktoś zaproponuje nowy przepis? Na potrawę równie pyszną...
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p
Od: 4 lut 2013, o 16:26

Post »

Ja też uwielbiam caprese, ale nie wyobrażam jej sobie bez octu balsamicznego jako składnika sosu. Pomidory i mozarellę układam na porwanych liściach sałaty, rukoli i roszponki. Pychota :uszy
Dorota
waczyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2014, o 11:52
Kontakt:

Post »

Do tego jeszcze koniecznie chleb zapiekany z masłem czosnkowym i lampka dobrego wina ;:63
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Mozarellę zamieniam na ser feta, bo tamtego nie lubimy. Taka sałatka u nas robiona jest tylko w sezonie pomidorowo bazyliowym. Zimą pomidory się nie nadają i smakują jak plastikowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”