Krzyżówki Kasencji
Krzyżówki Kasencji
Przyszła moja kolej, aby przedstawić to, co zrobiłam w tym roku .
Chciałam napisać, że odmiany do krzyżowania początkowo dobierałam bez konkretnego celu. Ten rok był dla mnie rokiem eksperymentów .
Wpadałam jak oszołom do namiotu i skubałam pierwsze kwiaty, jakie się pojawiły . Tak samo było z pobieraniem pyłku.
Potem to się troszkę zmieniło i starałam się dobierać odmiany, które wyraźnie się różnią między sobą.
Z tego wyszło dokładnie 39 krzyżówek, którym poświęciłam całą wiosnę i prawie całe lato. Uczyłam się, obserwowałam.
Najpierw przedstawię krzyżówki odmian konkretnych i prawidłowych. Innym razem przedstawię te, których odmiany okazały się nie być tym,
czym trzeba i muszę chwilkę poświęcić, żeby to jakoś uporządkować.
Kas/1. Albenga x Carbon
Kas/2. Albenga x Marianna's Peace
Kas/3. Anna Russian x Orange Minsk
Kas/4. Big Rainbow x Bawole Serce Kasencji
Kas/5. Big Yellow Zebra x Spudakee
Kas/6. Cherokee Green x Orange Strawberry
Kas/7. De Barao x Albenga
Kas/8. De Barao x Bawole Serce Kasencji
Kas/9. De Barao x Mazarini
Kas/10. De Barao x Ranniaja Liubow
Kas/11. De Barao żółty x K14 F6
Kas/12. Indian Stripe x Mortgage Lifter Estler's
Kas/13. K136 F6 x Omar's Lebanese ( tą krzyżówkę wymyśliła moja prawie 7 letnia córka )
Kas/14. K14 F6 x Purple Russian
Kas/15. Kalman x Albenga
Kas/16. Kalman x Big Yellow Zebra
Kas/17. Kosovo x K136 F6
Kas/18. Opal Essence x Cudo Ziemli
Kas/19. Opal Essence x Indiana Red
Kas/20. Opalka x K141 F2 ( Albenga x Copia )
Kas/21. P20 x Bawole Serce Kasencji
Kas/22. Polish C x Tarasenko 2
Kas/23. Rose Quartz Multiflora x Rozovyi Gigant
Kas/24. Sakiewka NN x Tarasenko 2
Kas/25. St.Pierre x Albenga
Kas/26. Tarasenko 2 x Dikaya Roza
Kas/27. Tarasenko Rozhevy x Brandywine Yellow
Kas/28. Tarasenko Rozhevy x K14 F6
Pomalutku będę starała się uzupełniać listę krzyżówek, które muszę uporządkować . Dodam jeszcze, że moja wrodzona niecierpliwość nie kazała mi czekać do przyszłego sezonu i posiałam na początku lipca dwie krzyżówki. Krzaki rosną w namiocie do tej pory, mają owoce. Nie wiem, czy dojrzeją. Jeśli tak, to będzie mój mały sukces . Jeśli nie, będę musiała poczekać do przyszłego sezonu.
Cz 17 paź 2013 21:06
Przedstawiam resztę krzyżówek . Jak już wspomniałam, niektóre stoją pod znakiem zapytania, dlatego zostawiłam je na koniec. I dlatego również na dzień dzisiejszy podałam nazwy, jakie miałam opisane. Prawdopodobnie po drodze skoryguję je, żeby nie było żadnych wątpliwości .
Kas/29. Copia x K14 - Copia, nie była Copią, ale przez kilka osób rozpoznany jako K133?
Kas/30. Couilles De Taureau x Tarasenko Rozhevy
Kas/31. Cuostralee x Black Cherry - Cuostralee, to prawdopodobnie krzyżówka Cuostralee z Tigerellą. Ale musiałabym wysiać jeszcze raz, żeby sprawdzić.
Kas/32. Dikaya Roza x Sungold - ta krzyżówka właśnie rośnie u mnie posiana w lipcu.
Kas/33. K14 F6 x Sakharnyj Zheltyi
Kas/34. K36 F7 x Golden Cherokee
Kas/35. Kimberley x Golden Cherokee - ta krzyżówka, jako druga rośnie w namiocie, również posiana w lipcu
Kas/36. Malinowy NN 1 x Gogosha - pomidor wielkości piłeczki ping - pongowej. Bardzo słodki, bardzo smaczny,
jeden z najlepszych w tym sezonie
Kas/37. Malinowy NN 2 x Gogosha - tak samo jak wyżej Malinowy NN, tylko owoce ciut większe.
Kas/38. Żółta Sakiewka x Cuostralee - Cuostralee jak wyżej wspomniałam, jest prawdopodobnie krzyżówką z Tigerellą.
( tę krzyżówkę z kolei wymyślił mój prawie 10 letni syn )
Kas/39. Rose De Berne x Chapman
Kas/40 Green Giant x Brandywine
Jak widać z opisów, może być wiele niespodzianek i mam nadzieję wiele dobrych owoców .
Po kolei i na spokojnie postaram się wstawiać zdjęcia odmian poszczególnych skrzyżowanych odmian.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krzyżówki Kasencji :)
Owoce F1 wyglądają tak jak u rośliny matecznej. Ciekawie będzie za rok i dalej.
pozdrawiam, Gunnar
Oj, będzie z tego trochę hiciorów.
Kasia, trzymam kciuki.
To, sporo pracy, w to włożyłaś.
Ale, chyba było warto.
W następnych latach, będzie już łatwiej, jeśli dalej będziesz chciała krzyżować odmiany.
A córcia, ma dobry gust
To debeściak będzie.
Kasia, trzymam kciuki.
To, sporo pracy, w to włożyłaś.
Ale, chyba było warto.
W następnych latach, będzie już łatwiej, jeśli dalej będziesz chciała krzyżować odmiany.
A córcia, ma dobry gust
To debeściak będzie.
Będę dalej krzyżować, oczywiście .
I już nie mogę się doczekać sezonu, kiedy okaże się, co z tego wszystkiego wyjdzie .
A to dopiero październik...
I już nie mogę się doczekać sezonu, kiedy okaże się, co z tego wszystkiego wyjdzie .
A to dopiero październik...
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu
Oj będzie się działo, pokolenie F1 to jeszcze pikuś, ale przy F2 to będzie jazda. Ta zabawa bardzo wciąga, mogę podesłać Ci troszkę swoich
Oj będzie się działo, pokolenie F1 to jeszcze pikuś, ale przy F2 to będzie jazda. Ta zabawa bardzo wciąga, mogę podesłać Ci troszkę swoich
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No, no Kasia....będzie się działo w przyszłym roku w Twoim namiocie. Czekam na super okazy ;)
Asia
Asia
Re: Krzyżówki Kasencji
A jednak się udało Pierwsze dziecko . Nie wiedziałam, że się uda, ale cały czas miałam nadzieję, że drugi raz w sezonie coś z tego będzie.
Zapyliłam Sungoldem 14 maja tego roku. 18 maja już było widać, że pomidorek się powiększa. Rósł i rósł, aż w końcu dojrzał i jak tylko wróciłam z wakacji, od razu zebrałam nasiona z tej krzyżówki i jeszcze mokre posiałam drugi raz.
Nie chciałam robić sadzonki, więc od razu popikowałam do ziemi w namiocie .
I udało się. To jest mój ogromy osobisty sukces. Zrobiłam coś o czym marzyłam.
Moja wrodzona niecierpliwość nie pozwoliła mi czekać do przyszłego roku i opłaciło się. Dwa razy w roku.
Cudo dla moich oczu, jest piękny .
Zapyliłam Sungoldem 14 maja tego roku. 18 maja już było widać, że pomidorek się powiększa. Rósł i rósł, aż w końcu dojrzał i jak tylko wróciłam z wakacji, od razu zebrałam nasiona z tej krzyżówki i jeszcze mokre posiałam drugi raz.
Nie chciałam robić sadzonki, więc od razu popikowałam do ziemi w namiocie .
I udało się. To jest mój ogromy osobisty sukces. Zrobiłam coś o czym marzyłam.
Moja wrodzona niecierpliwość nie pozwoliła mi czekać do przyszłego roku i opłaciło się. Dwa razy w roku.
Cudo dla moich oczu, jest piękny .
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
super
A jaki w smaku? słodziutki jak Sungold?
A jaki w smaku? słodziutki jak Sungold?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratulacje. Ja dopiero w sumie czytam o zapylaniu pomidorów i w przyszłym roku jeszcze nie (bo jeśli będę mieć nasionka z akcji to chcę je pomnożyć), ale potem to może też się pokuszę o jakąś krzyżówkę. Ten Twój ma ładny kolorek i kształt ;) Czekamy na więcej zdjęć
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
To już wiem na jaką okoliczność