Przycinanie truskawek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 wrz 2006, o 08:31
Przycinanie truskawek
Witam
Gdzieś i kiedyś na forum o tym czytałem, ale nie mogę teraz znależć.
Więc ponawiam pytanie: Kiedy należy ścinać liście truskawek?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Gdzieś i kiedyś na forum o tym czytałem, ale nie mogę teraz znależć.
Więc ponawiam pytanie: Kiedy należy ścinać liście truskawek?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Pierwszy raz skosiłam swoje truskawki po owocowaniu ponad m-c temu, głównie dlatego, że miały białą plamistość. Po 2 tyg. w ogóle nie było widać, że cokolwiek robiłam - urosły tak samo wielkie, tyle, że miały mniej plamek. Ponownie obcięłam im liście i ponownie urosły tak samo wielgachne. Radzę, żeby w celu zaoszczędzenia sobie pracy trochę poczekać z tym koszeniem liści
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 lip 2008, o 20:44
Koszenie truskawek
Mam pytanie, jestem początkujący i mam sporo truskawek i słyszałem że 2 tyg po zbiorach należy skosić część liści aby zbiory były większe i lepsze w przyszłym roku. Czy to prawda??? Z góry dzięki za odp
Ogrodnictwo to najpiękniejszy zawód- zawsze się odwdzięcza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem w jakim stopniu koszenie liści wpływa na przyszłoroczny zbiór. Koszę stare liście zaraz po zbiorach, suszę i palę, aby sie pozbyć przeróżnego świństwa które tam się zalęgło. Truskawka teraz tworzy zalążki przyszłorocznych kwiatów i musi mieć wystarczająco dużo czasu aby przed zimą wyrosły nowe duże liście i okryły te zalążki, chroniąc przed przemarznięciem. Późniejsze koszenie nie ma sensu a grządkę i tak trzeba dokładnie wyplewić.