Jaka kosiarka elektryczna ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytaj temat: "Dobra kosiarka".
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja mam kosiarkę elektryczną AGROMA PK30 o mocy 1300 i jestem z niej bardzo zadowolony.
dszop pisze:...ale nie wiem jaka firme wybrac. :-)
Niezawodność kosiarki nie zależy jak mi sie wydaje od firmy (znam się trochę na tym bo przez 24 lata miałem kilka kosiarek elektrycznych różnych firm), ale od egzemplarza jaki sie trafi. Ważne też jest by w pobliżu miejsca zamieszkania był serwis danej firmy.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Na pewno nie coś najtańszego z hipermarketu :wink:
Stiga
http://www.stiga.pl/Default.aspx?tabid=27
Stihl
http://www.stihl.pl/frames.php?section= ... gory_id=43
ewentualnie znany z jakości, ale innych produktów Bosh
Gardene bym jednak odradzał.
wojtekb1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2006, o 19:45

Post »

Na powichrowany teren najlepsza jest kosiarka na dużych kołach.Sam kilka lat temu taką zrobiłem i chodzi jak rakieta,bardzo lekko się ją popycha.Dzisiaj już nie te czasy na "zrób to sam",ale jestem z niej zadowolony.Duże koła=małe opory toczenia i brak wpadania koła w krecie nory.Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
Awatar użytkownika
dr24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2007, o 22:56

Post »

A czy ktoś wie jaka jest różnica między kosiarką na kółkach a poduszkowcem ?
Na jakie warunki działkowe używać można kosiarki poduszkowca?
:?: :?: :?:
damian
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2007, o 15:26

Jaka kosiarka elektryczna

Post »

Po ostatnich poszukiwaniach kosiarki kupiłem kosiarkę elektryczna Dekatech 1402 , cena 259 zł , 1400 Watt , dlaczego taka warunki jakie sobie założyłem to szybka i prosta regulacja wysokosci odpadły wszystkie gdzie są wykrecane koła .
Miałem obawy o gwint i mocowanie kół przy mojej dziurawej działce , 2 koniecznie z koszem tutaj mam , silnik min 1300 mam i koniecznie duze koła te sa ok .
na razie mam mała pakamere 1m x 1 m i jak postawie ja na boku po złożeniu rączki zajmuje mało miejsca .
każdy ma swoje warunki jakie musi spełnić jego kosiarka ja z tej jestem zadowolony .
Teren dopiero przygotowuję teren pod ładny trawnik na razie to dzika trawa i główki dzikich klombów gdzie zdarzało sie że pożyczona spalinowa sie wyłączała . Ta działa ok .
Poczatki działkowca
kosiarz1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lis 2007, o 16:44
Kontakt:

Post »

800 m2 to już całkiem sporo i poleciłbym raczej małą spalinówkę ale jeśli ma to być kosiarka elektryczna to warto już kupić coś konkretnego tj. z silnikiem o większej mocy min. 1,5kW i dobrą obudową (dobre tworzywo lub stal) np. Oleo-Mac G 48 PE lub jeśli chcesz naprawdę komfortową kosiarkę elektryczną na lata to polecam model Oleo-Mac G 48 TE - elektryczna 1,8kW, stalowa obudowa, centralna regulacja wysokości cięcia i napęd.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Re: Jaka kosiarka elektryczna ?

Post »

dszop pisze:Mam działkę o nieregularnych ksztaltach (krzaki itd) powierzchni 800 m2. Jaka firme polecacie? Nie chce spalinowej. :-)
800 m2 to nie jest mało, niezależnie na jakiej powierzchni będzie trawnik. Proponowałbym jeszcze raz dobrze się zastanowić nad propozycją "kosiarka_pl" . Chodzenie podczas koszenia z długim przewodem( a jeszcze jak posadzi się jakieś krzaczki) i pilnowanie by nie został pocięty przez nóż kosiarki utrudnia przyjemność koszenia. Na codzień mam spalinową kosiarkę, ale do wertykulacji czy areacji mam(znacznie rzadziej używanego ) elektryczny wertykulator. Ze względu na koszt urządzenia wybrałem elektryczny wertykulator ale praca nim a zwłaszcza pilnowanie kabla elektrycznego to jest dla mnie nie przyjemność, tylko męczarnia.
kosiarz1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lis 2007, o 16:44
Kontakt:

Post »

Ja też uważam że przy tej powierzchni i krzaczkach spalinowa kosiarka byłaby lepsza ale dszop napisał że nie chce spalinowej wiec staram sie doradzić jak najlepiej, a oczywiscie kosiarki elektryczne maja swoje wady
Drzewko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2008, o 16:02

Pomyśl o Gardena 34e lub 38 e

Post »

Pomyśl o Gardena 34e lub 38 e
Są właśnie przewidziane do "takich" działek o tej wielkości. Mają zmyślny układ kierowniczy. Tyle tylko, że nie są tanie. :cry:
jarosz339
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2008, o 20:02

Kosiarka Asgatec EM 1600

Post »

Czy ktoś spotkał się z tą firmą, co o niej sądzicie??? Jeżeli chodzi o parametry techniczne wszystko wygląda pięknie moc 1600W, 6 stopniowa regulacja ostrza, kosz 50l, duże koła.. Do koszenia 3 tys metrów. Liczę na pomoc bo na kosiarkach to się nie znam, a nie chce kupić jakiegoś dziadostwa które mi się zepsuje po pierwszym użyciu. Z góry dziękuję! :D
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Nie znam tej marki, nie wygląda zbyt solidnie moim zdaniem... 3 tys metrów to zdecydowanie za dużo dla takiej kosiarki! Ja koszę MTD 48 EM 1600W powierzchnię około 1 tys metrów no i nieźle muszę sie naganiać żeby to obrobić. Moim zdaniem powinienneś pomyśleć o spalinówce ponad 50cm z napędem.
Zwróć uwagę na dostępność serwisu w pobliżu miejsca zamieszkania, części zamiennych, solidną budowę kół, łatwość wyjmowania kosza - to podstawowe sprawy.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To niemiecka firma z fabryką w Skwierzynie (lubuskie).
Większość sprzętu mam tej firmy (kosiarka ER-1600, pompa wodna, podkaszarka) .
Drugi sezon sprawują się jak powinny.
Wolę produkt polskich a nie chińskich rąk (i pod niemieckim nadzorem) :)
No i liczę na to że w razie co to części do tego dostanę.
Kosiarka jest dobra nie tylko że ma 1600W-ale też obroty 2800/min-ładnie zasysa trawę do góry dzięki czemu równo kosi-ładnie to wygląda (oczywiście nóż musi być ostry jak "brzytwa".

http://asgatec.com/pl/00/index.html
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”