Sosny, magnolie i kamień polny....ogród zwyczajny.
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sosny, magnolie i kamień polny....ogród zwyczajny.
Szczerze przyznam, że trochę pozazdrościłam tych osobistych, ogrodowych wątków, bo jakaż to przyjemność tworzyć historię swojego ogrodu - czasem radzić, czasem prosić o rady. Dzielić się wiedzą i niewiedzą, wstawiać piękne zdjęcia. Od lat już kilku śledzę tu losy niektórych ogrodów i ich właścicieli, wiem, komu urodziły się koty a komu wnuczki, komu umarł pies a komu ryją krety, kto wycina brzozy, a kto nigdy ich nie wytnie. Znam tu parę osób, choć o tym jeszcze nie wiedzą . I tak oto postanowiłam i ja pisać swoją malutką ogrodowa historię, choć ogród mam najzwyczajniejszy pod Słońcem - ziele zielone i ziele kolorowe - jak mówi mój mąż - razem z domem niecałe 9 arów, no i pies torpeda. Czego tu nie ma ? Ładu i składu. Sadzę i sadzę tak już od 9 już lat i końca nie widać, co gorsze, wydaje mi się, że to dopiero początek , bo ogród z czasem, obok rodziny i psów, stał się nieodłączną częścią mojego życia. Witam więc wszystkich przypadkowych pewnie gości i zapraszam na krótki spacer po nim. O rany, jaka to frajda założyć swój ogrodowy wątek .
i taki oto mam mix
nawstawiałam się reszta po przerwie
i taki oto mam mix
nawstawiałam się reszta po przerwie
Pozdrawiam, Iwona.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sosny, magnolie i kamień polny....ogród zwyczajny.
Iwonko witaj na Forum, Twój ogród wcale nie jest taki zwyczajny. Jest zadbany i masz bardzo dużo roślin. Wątek zapowiada się bardzo ciekawie!
- bunia79
- 500p
- Od: 25 cze 2012, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zwyczajny mówisz?? Dla Ciebie może i jest zwyczajny, a dla mnie jest bardzo ciekawy, z mnóstwem różnorodnych pięknych roślin, z kamieniem który gości i w moim ogrodzie i który uwielbiam, z wymuskanymi ślicznymi rabatami na których rośnie dosłownie wszystko, z cudnymi zwieszającymi się iglakami, z pięknie oplecionym bluszczem drzewem i tak dalej i tak bez końca...
Każdy ogród jest niezwykły dla patrzącego z boku, bo zawiera cząstkę kogoś, kto go tworzył. I Twój również.
Aj, ale się rozpisałam Spotkałam Cię u Ewy- terlicy, fajnie, że zmieniłaś zdanie i otworzyłaś swój wątek, może i mnie to kiedyś zmobilizuje.
Pozdrawiam serdecznie. Bogusia
Każdy ogród jest niezwykły dla patrzącego z boku, bo zawiera cząstkę kogoś, kto go tworzył. I Twój również.
Aj, ale się rozpisałam Spotkałam Cię u Ewy- terlicy, fajnie, że zmieniłaś zdanie i otworzyłaś swój wątek, może i mnie to kiedyś zmobilizuje.
Pozdrawiam serdecznie. Bogusia
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
Iwonko, już sam tytuł wątku jest mi bliski a po pierwszym poście i zdjęciach, wiem, że będę tutaj częstym gościem
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- Ivona44
Marysiu no własnie, mam zbyt dużo roślin ale niestety z żadnej nie potrafię zrezygnować, dziękuję i pozdrawiam
Bogusiu dzięki za miłe słowa i potrzymanie na duchu, no właśnie- rośnie tu dosłownie wszystko, tylko szczawiu jeszcze brakuje , a przecież teraz moda na ogród z tzw. charakterem czyli jak pan wyjaśniał jeden w TV - z niedużą ilością odmian , ewentualnie spójny kolorystycznie- to niestety nie mój
variegato dzięki za wizytę, zapraszam, zapraszam i zaglądam do Ciebie, pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za miłe wpisy -ale frajda - robota poczeka
Bogusiu dzięki za miłe słowa i potrzymanie na duchu, no właśnie- rośnie tu dosłownie wszystko, tylko szczawiu jeszcze brakuje , a przecież teraz moda na ogród z tzw. charakterem czyli jak pan wyjaśniał jeden w TV - z niedużą ilością odmian , ewentualnie spójny kolorystycznie- to niestety nie mój
variegato dzięki za wizytę, zapraszam, zapraszam i zaglądam do Ciebie, pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za miłe wpisy -ale frajda - robota poczeka
Pozdrawiam, Iwona.
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Przed chwilą oglądałem ogród w Danii.Tam rośnie szczaw tyle,że ozdobny.Roślin tak dużo,że palca nie wciśnie się.Lubię takie i z panem telewizorem nie zgadzam się.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Iga51
- 200p
- Od: 27 paź 2013, o 20:45
Oj! Będę tu częstym gościem. To jeden z najpiękniejszych ogrodów jakie widziałam. Po Twoim wątku ja się chyba nie odważę.
Też nie zgadam się z panem telewizorem. Twój ogród jest piękny właśnie dlatego, że jest tak różnorodny. Masz piękne, duże drzewa, krzewy, iglaki, no i multum prześlicznych kwiatów. I wszystko tak bardzo wypieszczone..
Iwonko, a co to za cudo z 11.06 (ostatnie zdjęcie)? Nigdy tego nie widziałam.
Serdecznie pozdrawiam. Iga
Też nie zgadam się z panem telewizorem. Twój ogród jest piękny właśnie dlatego, że jest tak różnorodny. Masz piękne, duże drzewa, krzewy, iglaki, no i multum prześlicznych kwiatów. I wszystko tak bardzo wypieszczone..
Pozdrawiam. Iga
- Ivona44
O Boże Iga , aż mi głupio się zrobiło, oczywiście cieszę się z Twojej opinii, ale jak tu trochę posiedzisz, to dopiero zobaczysz, jakie ludzie cuda robiąIga51 pisze:Oj! Będę tu częstym gościem. To jeden z najpiękniejszych ogrodów jakie widziałam. Po Twoim wątku ja się chyba nie odważę.
A to coś na końcu to czosnek, albo jak mówi moja sąsiadka urocza costek Szuberta
Nie pokazałam jeszcze części, w której rządzi pies ... a po co się spieszyć hahahah
Pozdrawiam, Iwona.
- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Witaj Iwonko
Modą się nie sugeruj, bo to nic pewnego - każdego dnia coś innego jest na topie Lepiej twórz swoje królestwo wg własnych upodobań, wtedy będziesz najbardziej zadowolona
Ślicznie masz i kolorowo, a porządek jak w muzeum, aż strach wchodzić nie wycierając butów
Kamień polny w tytule przyciągnął także moją uwagę, więc jestem i będę podglądać. Powodzenia !
Modą się nie sugeruj, bo to nic pewnego - każdego dnia coś innego jest na topie Lepiej twórz swoje królestwo wg własnych upodobań, wtedy będziesz najbardziej zadowolona
Ślicznie masz i kolorowo, a porządek jak w muzeum, aż strach wchodzić nie wycierając butów
Kamień polny w tytule przyciągnął także moją uwagę, więc jestem i będę podglądać. Powodzenia !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- Iga51
- 200p
- Od: 27 paź 2013, o 20:45
Iwonko Od 10 dni nosa nie wyściubiam z kompa i oglądam, oglądam, oglądam..... A i wcześniej jako niezarejestrowany gość spacerowałam sobie po tutejszych ogrodach. Sporo z tego co widziałam bardzo, bardzo mi się podoba. Ale u Ciebie - marzenie.
Pozdrawiam i kłaniam się nisko. Iga
Pozdrawiam i kłaniam się nisko. Iga
Pozdrawiam. Iga
- Ivona44
Iga Bardzo, bardzo dziękuję , ja też działałam w ukryciu parę lat i co .. i skusiłam się, zobaczymy, co będzie- jak już przestanę sprzątać i gotować chłopakom, to zamknę wątek i skończę z tym ogrodowym szleństwem
dla ciebie jeszcze raz pan Szubert jest wielkości ludzkiej głowy
Uploaded with ImageShack.us
dla ciebie jeszcze raz pan Szubert jest wielkości ludzkiej głowy
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam, Iwona.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Iwonko
Oj,ja też najpierw podglądałam ogrody,pomysły,,roślinki,,, i urządzałam swój ogród.
I też założyłam swój wątek,,,i tak już poleciało.Ale jestem bardzo zadowolona,,tyle rzeczy można ciekawych przeczytać,,tyle roślinek podejrzeć tyle rad otrzymać..i tyle nowych chciejstw ciągle pod wpływem FO się rodzi
Nasze ogrody stają się nieodłączną częścią naszego życia.---to święta prawda
Twój ogród jest pi ekny,,piękne rabatki,,piękne roślinki,,oj podoba mi się, ,,będę do Cienie zaglądała
Oj,ja też najpierw podglądałam ogrody,pomysły,,roślinki,,, i urządzałam swój ogród.
I też założyłam swój wątek,,,i tak już poleciało.Ale jestem bardzo zadowolona,,tyle rzeczy można ciekawych przeczytać,,tyle roślinek podejrzeć tyle rad otrzymać..i tyle nowych chciejstw ciągle pod wpływem FO się rodzi
Nasze ogrody stają się nieodłączną częścią naszego życia.---to święta prawda
Twój ogród jest pi ekny,,piękne rabatki,,piękne roślinki,,oj podoba mi się, ,,będę do Cienie zaglądała
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Witaj Iwonko masz niezwyczajny ogród i broń Cię panie Boże, żebyś zaczęła dążyć do ogrodu z rad tego faceta z tv Wg mnie ogród z dużą ilością krzewów, drzew i kwiatów to właśnie prawdziwy ogród. Tętniący życiem i kolorami o każdej porze roku. Moda modą, ale prawdziwy ogrodnik wg mnie kieruje się sercem. Ogród, o którym mówił ten pan z tv, kojarzy mi się od razu z ogrodem, który został oddany w ręce projektantów i profesjonalnej firmy, bo właściciele nie mają ani czasu ani ochoty (z naciskiem na ochoty) bawić się w ogrodników. Posadzone tuje dookoła (sama je niestety mam, ale to stan zastany...), piękny trawnik i kilka krzewów, gdzieniegdzie coś kwitnącego, ale koniecznie wszystko spójnie kolorystycznie Nie, nie i jeszcze raz nie! Twój ogród jest przecudny, ja dopiero do takiego efektu zmierzam... Może za kilka lat uda mi się to osiągnąć Poza tym u Ciebie jakoś tak swojsko - może też trochę poprzez dom, odrobinę podobny do mojego? Czuję się tylko zawiedziona, bo nie widzę fuśki nigdzie - dasz ją/jego poznać?