W nadchodzącym Nowym Roku 2014 życzę Wam wielu sukcesów w ogrodowych zmaganiach, bo każdy z nas jakieś nowe plany mai aby kwiaty obficie kwitły i pokazały swoją urodę, aby szkodniki i choroby nasze ogrody omijały. Mnóstwa wzniosłych, cudownych chwil podczas pracy w ogrodzie i nie tylko. Zdobywam tutaj również dużo wiedzy ogrodowej i cały czas się uczę. Radosna społeczność łączy to miejsce, bliskie mojemu sercu
Już nie Nieznajomi , ale Wirtualni Przyjaciele. Chcecie to wierzcie, chcecie nie wierzcie, ale to Forum jest jak narkotyk- uzależnia? Niewiele potrafię jeszcze , ale cieszę się z Waszych sukcesów i boleję nad porażkami ogrodowymi . Co najważniejsze : zaraziliście mnie. Życzę Wam, aby w tym porywie działań znalazła się też czasem chwila wytchnienia, odpoczynku, zadumy nad tym co tworzymy, zachwytu nad przyrodą i chwilkę na FO.
Od września 2011 jestem posiadaczką starego domu z prawie 40 arowym ogrodem. Rok 2013 był rokiem zmian w ogrodzie i pierwszych prac. Udało się ściąć 4 brzozy ,kilka starych drzew owocowych wykarczowaniu kilkunastu korzeni powstał tez nazwijmy go ?mini staw?. Ale sprzyjał też w nasadzenia drzew owocowych: wiśnia groniasta, śliwka Stanley, jabłoń Koksa Pomarańczowa, grusza Faworytka .Powstała rabatka główna na której zagościły min. Hortensja Limelight i ogrodowa Pink Beauty, Wrzosy ,Hosty, Forsycja Minigold ,Różaneczniki ,Rudbekie, Dżelżany, Floksy, Rozchodniki ?wymieniłam tylko część tych najważniejszych.
Jesienią dosadziłam Degenhard, Ingrid Bergman, Bouquet Parfart, Mozart, Moonlight, )F.J Grootendorst, Herbaciana ale to nie koniec zakupów różanych.

W miejscu gdzie rósł żywopłot zostały posadzone róże NN.
W drugiej części ogrodu gdzie były zasieki powstał warzywnik.
W większości to co zaplanowałam w ubiegłym roku zostało zrealizowane.
Może teraz o planach na ten rok
-rabatka główna Hortensjowa ?dosadzenie głownie Hortensji
-powstanie nowa rabatka różana
-zamierzam posadzić pelargonie w skrzyniach lub dużych donicach(3m /0.50 m).
-rabatka liliowa zostanie wykończona obrzeżem.
-obsadzenie dookoła roślinami ?mini stawu?
-powstanie tunel foliowy oraz nowy kurniczek
Tyle planów ale pewnie jeszcze w między czasie coś nowego się urodzi.

Przed ogródek
Tak było

Tak jest

W miejscu zasieków jest warzywniak.
tak było

a tak jest teraz

Rabatka główna
przed

po

Miejsce gdzie był żywopłot

Nowa ratka Liliowa pozostało położenie obrzeża