Adiuwanty
Adiuwanty
Kochani
Chciałem zrobić w tym roku pierwszy oprysk przy zastosowaniu adiuwantów. Jednakże ku mojejemu wielkiemu zdziwieniu w sklepach ogrodniczych nie wiedzą co to jest....
Podane nazwy które im podawałem np. dedal 90EC, ikar 95EC, superam 10AL słyszeli po raz pierwszy a moje wyjaśnienia nic w sytuacji nie zmieniły. W związku z tym mam prośbę do drogich Forumowiczów. Czy Ktoś może wie gdzie takie preparaty można zakupić w internecie lub w Bydgoszczy A może można zastąpić adiuwanty jakimś własnej konstukcji eliksirem
Z serdecznym uściskiem dłoni
Broniusz
Chciałem zrobić w tym roku pierwszy oprysk przy zastosowaniu adiuwantów. Jednakże ku mojejemu wielkiemu zdziwieniu w sklepach ogrodniczych nie wiedzą co to jest....
Podane nazwy które im podawałem np. dedal 90EC, ikar 95EC, superam 10AL słyszeli po raz pierwszy a moje wyjaśnienia nic w sytuacji nie zmieniły. W związku z tym mam prośbę do drogich Forumowiczów. Czy Ktoś może wie gdzie takie preparaty można zakupić w internecie lub w Bydgoszczy A może można zastąpić adiuwanty jakimś własnej konstukcji eliksirem
Z serdecznym uściskiem dłoni
Broniusz
Broniusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja kupiłem bez problemów środek na przyczepność SUPERAM 10AL. Wszystkie preparaty oznaczone SC i CS są z środkiem na przyczepność. Do pozostałych jak WG, WP, SL, SP, trzeba go dodać.
SUPERAM 10AL kupisz tu: http://sklepagora.pl/superam10al1l-p-52 ... 661c06350f
Przeczytaj temat: „Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin” - jakie opryski bez konieczności stosowania chemii.
SUPERAM 10AL kupisz tu: http://sklepagora.pl/superam10al1l-p-52 ... 661c06350f
Przeczytaj temat: „Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin” - jakie opryski bez konieczności stosowania chemii.
Pozdrawiam Andrzej.
Bardzo dziękuje Szanownym kolegom za pomoc
W Bydgoszczy przeszukałem co większe i lepsze centra ogrodnicze, jednakże z mizernym wynikiem. Mysle że musze znaleść sklep zaopatrujący profesjonalistów. A tak a propos.... z H3PO4 też kłopot....
Można go dostać tylko pod działalność gospodarczą....
Wszyskim życzę smacznego świątecznego śniadanka....
W Bydgoszczy przeszukałem co większe i lepsze centra ogrodnicze, jednakże z mizernym wynikiem. Mysle że musze znaleść sklep zaopatrujący profesjonalistów. A tak a propos.... z H3PO4 też kłopot....
Można go dostać tylko pod działalność gospodarczą....
Wszyskim życzę smacznego świątecznego śniadanka....
Broniusz
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
kwas ortofosforowy, moze kupic każdy, nie trzeba posiadac dzialanosci, co by inaczej uczynili studenci kierunkow technicznych ??
Sugeruje znalezc hurtownie z odczynnikami chemicznymi i tam kupic mala buteleczke. Musi taka byc, chociazby w poblizu np. politechniki...badz o podobnym profilu uczelni.
powodzenia.
Sugeruje znalezc hurtownie z odczynnikami chemicznymi i tam kupic mala buteleczke. Musi taka byc, chociazby w poblizu np. politechniki...badz o podobnym profilu uczelni.
powodzenia.
Witam w ogrodzie... (NL1)
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
O kwasie ortofosforowym i miejscach gdzie można go kupić pisaliśmy tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... y&start=16
Można go kupić np. tu:
HURT- CHEM
Hurtownia Odczynników Chemicznych
Duchnice ul. Boczna 10
05-850 Ożarów Maz.
tel. (022) 722-23-33
fax. (022) 721-14-68
www.hurtchem.pl
W POCH S.A.
44-101 Gliwice, ul. Sowińskiego 11
obsługują osoby prywatne, a więc tam też można kupić odczynniki.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... y&start=16
Można go kupić np. tu:
HURT- CHEM
Hurtownia Odczynników Chemicznych
Duchnice ul. Boczna 10
05-850 Ożarów Maz.
tel. (022) 722-23-33
fax. (022) 721-14-68
www.hurtchem.pl
W POCH S.A.
44-101 Gliwice, ul. Sowińskiego 11
obsługują osoby prywatne, a więc tam też można kupić odczynniki.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Środki zwiększające przyczepność,adiuwanty
Muszę opryskać pestkowe , bo zaatakowała morele zgnilizna;
mam o tyle problem, że pogoda taka niestabilna, czy jest jakiś sposób, aby preparat lepiej trzymał się liści;
wiem o Ludwiku, który zmniejsza napięcie powierzchniowe, ale czy w efekcie jak pokropi , nie spowoduje to lepszego zmycia oprysku z liści ?
czy ktoś coś wie na ten temat- będę bardzo wdzięczna za porady i z góry dziękuję
mam o tyle problem, że pogoda taka niestabilna, czy jest jakiś sposób, aby preparat lepiej trzymał się liści;
wiem o Ludwiku, który zmniejsza napięcie powierzchniowe, ale czy w efekcie jak pokropi , nie spowoduje to lepszego zmycia oprysku z liści ?
czy ktoś coś wie na ten temat- będę bardzo wdzięczna za porady i z góry dziękuję
Zwiększenie lepkości oprysku
Proszę o radę jak zwiększyć lepkość oprysku, np. na mszyce, które są pokryte substancją woskową, na której oprysk ciężko się osadza. Mogłoby być coś ekologicznego, słyszałem coś o mydlinach lub Ludwiku do mycia naczyń, moźe ktoś zna proporcję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jak pokropi to i tak Ci zmyje środek. Do każdego srodka jest podana ulotka jaki jest niezbedny okres oprysku przed spodziewanym deszczem lup podlewaniem. I w nich tez podaja, że najlepszy na zmniejszanie napięcia powierzchniowego jest Ludwik. wszystko zalezy od tego jak szybko zacznie padać po oprysku. Pozdrawiam. Marekjokaer pisze:muszę opryskać pestkowe , bo zaatakowała morele zgnilizna;
Środek o wchłanianiu układowym tez jest pobierany przez liście. I tez musi być odpowiedni czas na roslinie. Czytajcie dołączane do środków ulotki. Tam sa podane niezbedne czasy. Marekvegasi pisze:Albo zastosuj preparat o działaniu układowym ,anie powierzchniowym
Na mszyce stosuje Karate 050CS, bez żadnych dodatków. Środek zwilżający dodaje sie tylko do zwilżania roslin pokrytych nalotem woskowym ( kapusta, cebula, itp), i do mszycy kapuścianej. Najtańszy i najlepszy jednak jest ludwik ) 1ml na 1l oprysku.